GÜNDEM - 06 Mayıs 2016 Cuma 10:56

Whatsapp Sigara İhbar Hattı'na 2 ayda 632 başvuru oldu

A
A
A
Whatsapp Sigara İhbar Hattı'na 2 ayda 632 başvuru oldu

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, tütün mamullerinin zararının önlenmesine yönelik uygulamaya konulan “Whatsapp Sigara İhbar Hattı”na 2 ay içinde 632 adet başvurunun yapıldığını söyledi.

Vali Düzgün, yaptığı açıklamada, sigara içilmesi yasak olan mekânlarda denetimi artırmak için Mart ayı başında “Whatsapp İhbar Hattı” kurulduğunu hatırlatarak, sigara yasağıyla halk sağlığının korunmaya çalışıldığını ve sigara içenlerin içmeyenlerin sağlığına zarar vermelerinin engellenmesinin amaçlandığını ifade etti.
Halk sağlığını yakından ilgilendiren tütün mamullerinin kullanımı ile mücadelede vatandaşların da dahil edildiği ihbar hattı uygulamasına 2 aylık dönemde 632 başvurunun yapıldığını kaydeden Vali Düzgün, 4207 sayılı “Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine dair Kanun” gereği sigara içilmesi yasak olan mekânlara yönelik denetimlerin Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü hatırlatarak şu bilgileri verdi:
“Tütünle mücadele konusunda uygulamaya başladığımız “Sigara Whatsapp İhbar Hattı”na 2 ay içinde 632 adet mesaj iletilmiştir. Bu mesajların büyük bir kısmı sigara bırakma konusunda, Whatsapp’tan nasıl ihbar yapılacağı hakkında ve uygulamadan dolayı teşekkür iletmek amaçlı olmuştur. Değerlendirmeye alınan 17 ihbarda iki işletme ve iki vatandaşa kapalı alanda sigara içme sebebiyle toplamda 4210 TL idari para cezası uygulanmıştır. Vatandaşlarımızın uygulamayı öğrenmesi ve benimsemesi ile birlikte trafik suçlarındaki ihbar hattında olduğu gibi bu uygulamada da verimliliğin artacağına inanıyorum. Ayrıca 2016 yılının ilk dört ayında Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen 16 bin 76 denetimde 228 kişi ve 102 işletmeye toplamda 192.386 TL idari para cezası uygulanmıştır.”
Vali Düzgün, “Whatsapp İhbar Hattı”na yapılacak başvuruların sigara içilmesi yasak olan mekânlara yönelik olduğuna işaret ederek, vatandaşların yasağın ihlal edildiğine şahit olmaları durumunda çektikleri görüntü ile “0 505 157 85 38” telefon numarası üzerinden “Whatsapp İhbar Hattı”na ihbarda bulunarak daha etkin bir mücadele için destekte bulunabileceklerini dile getirdi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.