EKONOMİ - 29 Mayıs 2023 Pazartesi 09:36

Yargıtay'dan emsal senet kararı

A
A
A
Yargıtay'dan emsal senet kararı

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ticari hayatın tartışılan konularından olan teminat senedine dair emsal nitelikte bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme; senette yazılı “teminattır” kelimesinin, neyin teminatı olduğuna ilişkin bir açıklama belirtilmedikçe, tek başına senedin teminat senedi olduğu anlamına gelmeyeceğine hükmetti.

Senet borçlusu vatandaş, mahkemenin kapısını çalarak, hakkında başlatılan icra takibine dayanak gösterilen senedin teminat senedi olduğunu bildirdi. Takip dayanağı senedin taraflar arasında geçerli olan bayilik sözleşmesinin “Teminat” başlıklı 12. maddesi uyarınca düzenlendiğini ve alacaklıya teslim edildiğini, anılan madde metnindeki bedel, keşideci ve lehtardan da bu durumun anlaşıldığını, ayrıca senedin arka yüzüne “teminattır” şerhinin yer aldığını öne sürdü. Senedin teminat için boş olarak verildiğini, tanzim ve vade tarihlerinin sonradan doldurulduğunu, senette tahrifat yapıldığını ve bedelinin semeresiz kaldığını ileri sürerek itirazın kabulü ile takibin iptaline ve alacaklının asıl alacağın yüzde 40’dan aşağı olmamak üzere kötü niyet tazminatı ödemeye mahkûm edilmesine karar verilmesini talep etti. Davalı ise borçlunun takip konusu senedi düzenleyerek alacaklıya verdiğini kabul ettiğini, senedi geçersiz kılmaya yönelik tüm iddiaların senetle ispatlanması gerektiğini, borçlu tarafın iddiasını ispatlar nitelikte herhangi bir yazılı delil sunmadığını iddia etti.

9. İcra Mahkemesi; takibin iptaline hükmetti. Kararı davalı avukatı temyiz edince devreye giren Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Yeniden yapılan yargılamada Mahkeme, ilk kararında direndi. Davaylı temyiz müracaatında bulununca devreye bu kez Hukuk Genel Kurulu girdi. Takip dayanağı senedin arka yüzünde “teminat senedidir.kullanılamaz” ibaresinin bulunduğu anlaşıldığının vurgulandığı kararda şu ifadelere yer verildi: "Bonoda teminat kaydı var ise de neyin teminatı olduğu belirtilmediğinden bu kayıt bononun mücerrettik vasfını ortadan kaldırmaz. Sadece teminat olduğuna dair eklenen bu kayda doktrinde mücerret teminat kaydı denilmektedir. Hâl böyle olunca, takip konusu bonodaki kaydın senedin kambiyo vasfını etkilemeyeceği, borçlunun teminat senedi olduğuna ilişkin iddiasının alacaklının imzasını taşıyan ve senede açık atıf yapan İİK’nın 169/a maddesinde yazılı belgelerle kanıtlanamadığından, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulması gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir."

Süleyman Aydın
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Başkan Kul’dan Ankara temasları Terme ile ilgili birçok önemli projeyi hayata geçirmek için kolları sıvayan Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Ankara’da yoğun temaslarda bulundu. Kul, “Yüreğimizi ortaya koyarak çıktığımız bu yolda en büyük destekçimiz kıymetli hemşerilerimizdir" dedi. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Ankara ziyareti kapsamında AK Parti Samsun Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, BOTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Kerim Taşkıran ve Spor Toto Başkanı Mehmet Ata Öztürk’ü makamında ziyaret ederek istişarelerde bulundu. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş’u ziyaretinde kent gündemine ilişkin konularda değerlendirme bulunurken şehirde yaptığı ve yeni dönemde planladığı projeler hakkında bilgiler verdi. Doğal gaz sorunu için adımlar atıldı Başkan Kul Ankara ziyaretinde, Terme’nin bazı mahallelerinde doğal gaz meselesinin çözümüne dair, Kerim Taşkıran ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Başkan Kul, “İlçemizin bazı bölgelerinde doğal gaz ulaşım sorunları var, hem bu sorunların çözümü hem de merkeze yakın mahallelerimize hızlı bir şekilde doğalgaz şebekesi kazandırmayı planlıyoruz” diye konuştu. Terme, spor ve sporcu şehri olacak Ankara’da ayrıca Spor Toto Başkanı Mehmet Ata Öztürk’ü makamında ziyaret eden Başkan Kul, önceki Belediye Başkanlığı döneminde ilçeye sportif anlamda birçok yatırımı kazandırdıklarını ifade ederek, “Terme’nin bir spor ve sporcu kenti olabilmesi için tüm gayretimizi göstereceğiz" şeklinde konuştu. Ankara temaslarıyla ilgili genel bir değerlendirmede bulunan Başkan Kul, "Tüm bu ziyaretlerimizde şehrimize daha güzel hizmetler kazandırmak ve merkezi bütçeden daha çok pay almayı amaçlıyoruz. Altyapıdan üst yapıya kadar şehrimizin her noktasına yatırımlarımızı götürmeye devam edeceğiz. Yüreğimizi ortaya koyarak çıktığımız bu yolda en büyük destekçimiz kıymetli hemşerilerimizdir. İlçemizin geleceği ve süregelen hizmetlerle ilgili fikir alışverişinde bulunmak üzere Ankara temaslarımız devam edecektir" şeklinde konuştu. Ziyaretlerde Başkan Kul’a Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PUİS) Genel Başkanı İmran Okumuş’ta eşlik etti.
Sakarya Osmanlının izi, 700 yıldır zamana karşı direniyor Osmanlının fethettiği yerlere iz niteliğinde diktiği çınar ağacı, Osmanlı evleriyle ünlü Sakarya’nın Taraklı ilçesinde 700 yıldır zamana meydana okuyor. Taraklı ilçesindeki 7 asırdır ayakta duran ağacı dokunan ve gören insanlar tarihi bir yolculuğa çıkıyor. Yusuf Bey Mahallesi’nde yer alan ağaç, Osmanlı Kültürünü de gelecek nesillere aktarıyor. İlçenin simgesi konumunda olan tarihi çınar ağacı, yangın tehlikesi geçirmesine rağmen büyük bir zarar görmeden kurtarıldı. Ağacın hikayesinden bahseden Alaattin Yılmaz, Taraklı’nın fetih tarihine ve Osmanlı Devleti’nin kurulduğu tarihe göre geleneğe uygun olarak dikilen ilk ağaçlardan biri olduğunu söyledi. “700 yıllık çınar olduğu tescilleniyor” Osman Bey tarafından fethedilen topraklara Osmanlının simgesi haline gelen çınar ağaçlarının dikildiğini belirten Alaattin Yılmaz, “Osman Bey’in Karacahisar Kalesi’nden sonra ilk fethettiği yerleşim yeri Taraklı’dır. Rivayetlere göre ise bu çınar ağacının Osman Bey’in fethinden sonra dikildiği söyleniyor. 1289-1291 yıllarında fethedilmiş ve 1294 yılında da dikildiği söyleniyor. Orman İşletme Müdürlüğü teşkilatınca da bu ağacın yaşı tespit edildiği zaman 700 yıllık çınar olduğu tescilleniyor” dedi. “Ne yazık ki çınar ağacının tedaviye ihtiyacı var” Ağacın gövdesinde mantar oluşmaya başladığını ve tedavi edilmesi gerektiğini aktaran Yılmaz, “Ne yazık ki çınar ağacının tedaviye ihtiyacı var. Her ne kadar bunun zaman zaman dile getirsek te bu çınar ağacı tedavi edilmiyor. Yıllar önce bir kere tedavi edilmişti ama gövdesinde yine mantarlanma var bunun acilen tedavi edilmesi lazım. Yurdumuzu tapusu bu ulu çınar 700 yıllık kim bilir neler gördü, neler geçirdi, neler yaşadı” diye konuştu.