GÜNDEM - 15 Ekim 2018 Pazartesi 14:18

Yerli patatesler hasat edildi

A
A
A
Yerli patatesler hasat edildi

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen tarla gününde yerli çeşit patatesler, törenle hasat edildi.

Altunhisar İlçesine bağlı Ulukışla Köyünde düzenlenen etkinliğe Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, AK Parti Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin, Niğde Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, İl Jandarma Komutanı Garip Gümüş, kurum amirleri ve davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasın yapan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, Türkiye genelinde patates ekiminde Niğde’nin yıllık 835 bin 200 tonluk üretimle birin sırada olduğunu söyledi. Pırlak, “Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen ıslah çalışmaları ile birlikte şuan 8 adet yerli ve milli patates çeşidini ülke tarımına kazandırılmıştır. Halıhazırda 4 adet yerli çeşidimiz de tescil aşmasında olup bu çeşitlerimizin tescil olmasıyla birlikte 12 adet yerli ve milli çeşidimiz olacaktır. Yapılan ıslah çalışmaları neticesinde 2007’den bugüne Türkiye açısından bir rekor olan toplam 720 bin adet melez patates tohumu elde edildi. Tüm bunların dışında enstitümüz geliştirilen bu çeşitleri laboratuvar ortamında veya kataloglarda bırakmamış Türkiye’de bir ilke imza atarak 4 adet yerli ve milli patates çeşidini özel sektöre satışını gerçekleştirmiştir” dedi.

İlk etapta özel sektöre devredilen NAHİTA adlı çeşidin önümüzdeki sene 15 ülkede deneme dikimi yapılacağını belirten Pırlak, “NAHİTA yabancı ülkelerde dikimi gerçekleştirilen ilk yerli ve milli çeşit olma unvanını kazanacak. Deneme dikimi yapılacak ülkeler, Avusturya, Hollanda, Fransa, Belçika, İtalya, Romanya, Polonya, Almanya, İngiltere, Danimarka, Hırvatistan, Fas, Kenya ve Brezilya’dır" ifadelerini kullandı.
Niğde Valisi Yılmaz Şimşek ise patates üretimi ve patatesin tohumlarının rehabilite edilerek gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem arz ettiğini belirterek şunları dedi:

“İlimiz patates üretiminde ülkemizde yüzde 18’lik bir payla ilk sıradadır. Bununla birlikte, üretim giderleri içerisinde tohumluk giderleri önemli bir yekûn oluşturmaktadır. Ülkemizde patates üretiminde tohumluk sektörünün büyük oranda dışa bağımlı olması, patates tarımının geleceği ve sürdürülebilirliği açısından önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktaydı. İşte tam bu noktada yaklaşık 8 yıl önce ilimiz Patates Araştırma Enstitüsünce başlatılan ıslah çalışmaları çiftçilerimiz için bir umut ışığı oldu. Geldiğimiz noktada 8 yerli ve milli çeşit üretildi. Netice olarak, tescil edilen, tescilde olan ve tescile aday çeşitler bu yıl ilk kez Altunhisar İlçemizde yapılan demonstrasyon dikimleri ile birlikte üreticileriyle buluştu. İnanıyorum ki, Önümüzdeki dönemde, Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzün yapmış olduğu bu başarılı çalışmalar neticesinde ülkemiz tohum ithal eden değil tohum ihraç eden bir ülke konumuna gelecektir. Böylece ülkemizin dışa bağımlılığı sona erecek ve ülkemiz bir tohumluk üretim merkezi olacaktır. Diğer taraftan, patates üreticilerimizin geliştirilen yerli ve milli çeşitlerimize rağbet etmesi ve bu çeşitlerin yeterince üretilerek, Kamu ve Özel alt çiftçilerimize ulaştırılması da önemli. İnanıyorum ki tüm bu konudaki paydaşların ortak çabası ve çalışmasıyla beklediğimiz amaçlara ulaşacağız. Tek yapmamız gereken yılmadan yorulmadan çalışmaya devam etmektir.”
Konuşmaların ardından Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, traktör ile hasat yaptı, protokol üyeleriyle birlikte ekim alanlarında incelemelerde bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Yıldırım Beyazıt mahallesinde kat karşılığı ihale yapılacak Melikgazi Belediyesi Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde 1 blok 36 adet daire, 3 adet dükkan için 15 Mayıs Çarşamba günü kat karşılığı yapım ihalesi düzenleyecek. 15 Mayıs Çarşamba günü saat 10.30’da düzenlenecek ihale ile ilgili açıklama yapan Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; "İlçemize sağladığımız hizmet ve yatırımlarımız arasında önde gelen hizmetlerimizden kentsel dönüşüm ile vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltmeye devam ediyoruz. Ömrünü tamamlamış, atıl halde, yaşam alanı olma vasfını kaybetmiş yapıları nitelikli, depreme dayanıklı, konforlu yapılar haline getiriyoruz. Battalgazi, Kazım Karabekir, Anbar, Yıldırım Beyazıt ve Çorakçılar Mahallelerimizde kentsel dönüşümle yepyeni bir imaj oluşturuyoruz. Sağlıklı, nezih, konforlu yapılarımızda hemşehrilerimizin daha iyi bir yaşam sürmeleri için her detayı düşünerek projelerimizi hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda Yıldırım Beyazıt Mahallesi 2. etap kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilçemize yeni bir görünüm kazandıracağız. 15 Mayıs Çarşamba günü saat 10.30’da 1 blok 36 adet daire, 3 adet dükkan için düzenleyeceğimiz ihaleye katılmak isteyen tüm müteahhit firmalarımızı bekleriz. Vatandaşlarımızı rahat ettirecek, yüzünü güldürecek kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam edecek" dedi.
Antalya Antalya Büyükşehir “Sakin Şehir” girişimi başlatıyor Antalya Büyükşehir Belediyesi, marka değeri taşıyan ve seçkin ziyaretçilerin tercih sebebi olan uluslararası belediyeler birliği Cittaslow (Sakin Şehirler) Ağı’na katılmak amacıyla çalışma başlattı. Büyükşehir Belediyesi, sakin şehirler ağına üye olmak isteyen ilçe belediyelere yönelik de destek çalışması yürütecek. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 1999 yılında İtalya’da kurulan ve şu an dünyada 33 ülkede 296 şehrin üye olduğu uluslararası belediyeler birliği olan Cittaslow (Sakin Şehirler) Ağı’na üye olabilmek amacıyla çalışma başlattı. Cittaslow Metropolis Ağı’na üyeliğiyle ilgili yol haritasını belirlemek üzere ağa üye olmak isteyen ilçe belediyelerden temsilcilerin de yer aldığı bir eğitim toplantısı düzenlendi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleştirilen toplantıya Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Zeynep Tuğçe Çiftçibaşı Güç ve ilgili belediye temsilcileri katıldı. "Uluslararası alanda katkısı büyük" Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, dünya kenti Antalya’yı uluslararası alanda daha iyi tanıtmak amacıyla farklı platformlarda yer almasının önemli olduğunu söyledi. Sakin Şehirler Ağı’nın çevre, altyapı, kentsel yaşam kalitesinin attırılması açısında etkili olduğuna değinen Lokman Atasoy, “Tarım, turizm gibi yerel ürünlerin desteklenmesi, kültürün yaşatılması gibi konularda; ekonomik, çevresel ve sosyal alanlarda sürdürülebilirlik felsefesini benimseyen bu ağı önemsiyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin Cittaslow Metropol girişiminin yanı sıra Sakin Şehir vasfına uyan ilçelerimizin de bu ağda yer almasını destekliyoruz. Türkiye’nin Cittaslow da 25 üyesi var. Antalya’da Büyükşehir Belediyemiz ve üç ilçemizin bu ağa girmesi noktasında hedefimiz var. Marka şehirler oluşturmak adına bu ağda yer almak zorundayız. Turizm sadece fuarlar ile olmuyor. Uluslararası alanda bu ağların büyük katkısı oluyor” dedi. Örnek çalışmalar değerlendirildi Eğitimde, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Cittaslow yolculuğuna ilişkin de bir sunum gerçekleştirildi. Türkiye’deki Cittaslow kentler ve örnek çalışmalarının da değerlendirildiği toplantıda 2023 yılında Cittaslow Ağı’na üye olan Finike Belediyesi’nin de üyelik süreci paylaşıldı.