DÜNYA - 04 Haziran 2025 Çarşamba 17:48 | Son Güncelleme : 04 Haziran 2025 Çarşamba 17:50

Zelenskiy: "Rus tarafı, hafta sonu 500 kişiyi, yani 500 askerimizi teslim edebileceklerini bildirdi"

A
A
A
Zelenskiy: "Rus tarafı, hafta sonu 500 kişiyi, yani 500 askerimizi teslim edebileceklerini bildirdi"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, bu hafta İstanbul’da gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Rusya’nın 500 savaş esirini teslim etmeyi kabul ettiğini kaydederek "Rus tarafı, 7- 8 Haziran tarihleri arasında 500 kişiyi, yani 500 askerimizi teslim edebileceklerini bildirdi" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkent Kiev’de gazetecilerle yaptığı açıklamada Rusya ile 2 Haziran’da İstanbul’da yapılan görüşmelerde sağlanan esir takası anlaşmasına değindi. Zelenskiy, "Bugün ekiplerimiz esir takasıyla ilgili istişarelerde bulundu. Rus tarafı 7-8 Haziran tarihleri arasında anlaşma sağladığımız binden fazla kişiden 500’ünü, yani 500 askerimizi teslim edeceğini bize bildirdi" dedi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın henüz takas edilecek kişilerin listesini almadığını ancak Moskova’nın bu listeyi önceden sağlayacağına dair söz verdiğini söyledi.
Ukrayna Devlet Başkanı, "İstanbul’daki son görüşmenin aksine, Ruslar bu kez bize takas edilecek kişilerin listesini önceden sağlayacaklarına dair söz verdi. Bu bizim için önemli" dedi. Zelenskiy, esir takasının ardından Rusya’nın 6 bin Ukraynalı askerin naaşının teslim alınması için hazırlıkların da başlayacağını belirtti.

"Rusya ateşkesi kabul etseydi, Örümcek Operasyonu’nu yapmazdık"

Zelenskiy, "Rusya, Batı’nın desteklediği 30 günlük ateşkes teklifini kabul etmiş olsaydı 1 Haziran’da Rusya’daki kamyonlarda gizlenen dron’lar aracılığıyla gerçekleştirilen Örümcek Ağı operasyonunun yapılmamış olacaktı" dedi. Ukrayna istihbaratının iddialarına göre 41 askeri uçağın dron’lar ile vurulduğu ve yaklaşık 7 milyar dolar zarara neden olan operasyona ilişkin soruyu yanıtlayan Zelenskiy, "Oyunun kurallarını bizim belirlememiz gerekiyor" dedi. Ukrayna, Rus topraklarına saldırılarını sürdürdüğü sürece Ukrayna’nın da cevap vermeye devam edeceğini söyledi.

"Rusya’nın ateşkes şartlarını sıraladığı belge ültimatom niteliğinde"

Zelenskiy, Rusya'nın ateşkes için şartlarını sıraladığı belgenin "ültimatom" niteliğinde olduğunu belirtti.
Son görüşmelere ilişkin açıklamasında Zelenskiy, Rusya’nın tavrını "yapay diplomasi" olarak değerlendirdi ve Rusya’nın ateşkes şartlarını sıraladığı belgeyi bir "ültimatom" olarak tanımladı.

Düşük düzeyli Rus heyetlerle müzakerelere devam etmenin bir anlamı olmadığını da kaydeden Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin ile doğrudan görüşme çağrısı yaptı.

Erdoğan, Putin ve Trump’ın katılacağı dörtlü görüşmeye hazır olduğunu söyledi

Basın toplantısında Zelenskiy ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılacağı bir dörtlü görüşme gerçekleştirmeye her zaman için hazır olduğunu söyledi.
Zelensky, "Başkan Trump bu fikri destekliyorsa, minnettar oluruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan da eminim ki destekleyecektir çünkü aramızdaki görüşmede dörtlü bir görüşme talep etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump, ben ve Putin. Böyle bir görüşmeye her an hazırız" ifadelerini kullandı.

Liderler zirvesi gerçekleştirilene kadar ateşkes önerdi
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, liderler zirvesi gerçekleştirilene kadar ateşkes önererek "Ruslara, liderler bir araya gelinceye kadar ateşkes teklifinde bulunuyoruz" diye konuştu.
Diğer yandan Zelenskiy, ateşkesi kabul etmese dahi Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Pınarbaşı’ndaki silahlı saldırı davasının sanıkları bir kez daha hakim karşısına çıktı Pınarbaşı Belediyesi’nin yenilenen seçimlerinin ardından CHP’nin meclis üyesi adayının uğradığı silahlı saldırıyla ilgili sanığın yargılanmasına devam edildi. Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde 31 Mart 2024 tarihinde yapılan belediye başkanlığı seçimlerinin iptal edilmesinin ardından belediye seçimleri 2 Haziran 2024 tarihinde tekrarlanmıştı. Seçimlerin ardından 21 Haziran 2024 tarihide CHP’nin belediye meclis üyesi adayı Ş.B., eski belediye başkanının kardeşi E.U. ve yeğeni M.U. tarafından darp edildikten sonra silahla yaralanmıştı. Kayseri 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya şikayetçi Ş.B. avukatları ile tutuklu sanıklar E.U., M.U. ve avukatları katıldı. Şikayetinin devam ettiğini belirten Ş.B.; saldırı sonrasında kendisinde kalıcı hasar meydana geldiğini, Bünyan Devlet Hastanesi’nin kendisine yüzde 65 engelli raporu verdiğini söyledi. Olayın tasarlanarak gelişmediğini, anlık gelişen bir olay olduğunu belirten sanık E.U. savunmasında; 22 aydır tutuklu olduğunu ve ailesinin mağdur olduğunu belirterek, tahlisini talep etti. M.U. ise savunmasında pişman olduğunu, çocuklarının mağdur olduğunu, okullarını bırakma durumuna geldiğini belirterek tahliyesi istedi. Mahkeme heyeti sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.
Ankara Sosyal medyada kendini ’Tatar gazeteci’ olarak tanıtan ve para toplayan kişinin iddiaları yalan çıktı Sosyal medyada kendisini Tatar gazeteci ve aktivist olarak tanıtan Nail Nabiullin, Türkiye’de ikamet izninin iptal edildiğini iddia ederek takipçilerinden maddi destek talep ettiği öğrenildi. Yapılan incelemede iddiaların gerçek olmadığı, kendisinin ve ailesinin ikamet izinlerinin geçerli olduğu açıklandı. Sosyal medya üzerinden kendisini Tatar gazeteci ve aktivist olarak tanıtıp, ‘ikamet iznim iptal edildi, sınır dışı edileceğim’ yalanıyla vatandaşların yardımseverlik duygularını suistimal ederek para toplayan yabancı uyruklu Nail Nabiullin hakkında hukuki süreç başlatıldığı öğrenildi. Şahsın ve ailesinin Türkiye’deki ikamet izinlerinin halen geçerli olduğu ortaya çıkarken, sosyal medya platformlarında takipçilerine gerçeğe aykırı beyanlarla kamuoyunu yanıltarak haksız kazanç elde ettiği tespit edildi. Şahsın, Türk halkının yardımseverlik duygularını suistimal etmeye yönelik faaliyetleri üzerine inceleme başlatıldığı edinilen bilgiler arasında yer aldı. Duygu sömürüsü yaptı Nabiullin’in sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarda, Türkiye’deki ikamet izninin iptal edildiğini ve yakın zamanda sınır dışı edileceğini iddia ettiği belirlendi. Bu yalan üzerinden takipçilerinden ‘uçak bileti, idari para cezası ve geçimini sağlamak’ gerekçesiyle maddi destek talep eden şahsın, insani hassasiyetleri daha da artırmak amacıyla orta derece anemi hastası olduğunu öne sürdüğü öğrenildi. İkamet izni iptali yalanı ortaya çıktı Yetkili makamlarca yapılan incelemelerde ise gerçeğin tamamen farklı olduğu belirlendi. Yabancı uyruklu şahsın iddia ettiği gibi ikamet izninin iptal edilmediği; kendisinin İstanbul’da, eşi ve çocuğunun ise Antalya’daki ikamet izinlerinin halen geçerli olduğu ifade edildi. Ailenin Türkiye’deki yasal durumlarıyla ilgili herhangi bir engelin bulunmadığı tespit edilirken, sınır dışı edilme gibi bir durumu olmadığı halde, kamuoyunda bu yönde kasıtlı bir algı oluşturarak vatandaşları dolandırmaya yönelik hareket ettiği anlaşılan şahıs hakkında hukuki sürecin başlatıldığı açıklandı.
Bursa Spor Festivali heyecanı kaldığı yerden devam ediyor İnegöl Belediyesi 9. Okullar Arası Spor Festivali ramazan ayında verilen aranın ardından kaldığı yerden devam ediyor. 20 okuldan 147 öğrenci bugün bilek güreşi turnuvasında ter döktü. İnegöl Belediyesi’nin Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde bu yıl 9’uncusunu düzenlediği Okullar Arası Spor Festivalinde heyecan sürüyor. 14 farklı branş ve 73 kategoride 80 okulumuz, 600’ü aşkın takım ve toplamda 4 bini aşkın öğrenci, sporun birleştirici gücüyle buluşuyor. İnegöl’ün en kapsamlı spor organizasyonunda ramazan ayı öncesi; basketbol, satranç, dart, güreş, spor tırmanış ve oryantiring olmak üzere 6 branşta turnuvalar sona ermişti. Ramazan ayında verilen aranın ardından, heyecan bugün yeniden başladı. İlk günden itibaren büyük bir çekişmeye sahne olan 9. Okullar Arası Spor Festivalinde bugün 7’nci branş olan bilek güreşinde öğrenciler kıyasıya bir mücadele verdi. Akhisar Spor Salonunda sabah 10.00’da başlayan bilek güreşi müsabakaları tamamlandı. Küçükler, Yıldızlar, Gençler (A) ve Gençler (B) olmak üzere 4 ayrı kategoride gerçekleştirilen bilek güreşi müsabakalarına 20 okuldan toplam 147 sporcu katıldı. Bilek güreşi müsabakalarının tamamlanmasının ardından Akhisar Spor Salonunda ödül töreni düzenlendi. Kendi kategorilerinde dereceye giren sporcular, kupa ve madalyalarını İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Emin Dündar ile meclis üyelerinden aldılar.