GÜNDEM - 23 Şubat 2021 Salı 10:05

Zeytinleri ağaçları yanan köylüler: "Destek olunmazsa aç kalırız"

A
A
A
Zeytinleri ağaçları yanan köylüler: "Destek olunmazsa aç kalırız"

Bursa'da eksi 13 dereceyi gören soğuklardan zeytin ağaçları yanan çiftçiler devletten destek bekliyor.

Dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerinin üretildiği Mudanya ilçesinde zeytin ağaçları bu yıl yaşanan aşırı soğuklardan dolayı yandı. En son 1985 yılında böyle bir durumla karşılaşan ve yıllarca ağaçlarından mahsul alamayan köylü, destek olunmazsa aç kalmaktan endişe ediyor. En büyük hasarın gerçekleştiği Mudanya'nın Çepni köyünde üreticiler tekrar üretim yapabilmek için devletten gelecek desteği dört gözle bekliyor.
3 yıl mahsul alamayacak köylüler, 3 sene boyunca hiçbir gelir elde edemeyecek. 3 yıl sonra da mahsul alabilmek için zeytin ağaçlarına çok iyi bakmaları gerekiyor. Köylüler tekrar zeytin üretebilmek için devletten vadeli ve faizsiz kredi istiyor.

Zeytinleri ağaçları yanan köylüler:

En büyük geçim kaynaklarının zeytin üretimi olduğunu ifade eden Çepni köyü sakinleri, "Yaşanan dondan dolayı köyümüzde ve Mudanya'nın birçok köyünde zeytin ağaçları yandı. Böyle bir durumla 1985 yılında karşılaşmıştık. Zeytin ağaçları yapraklarını dökmüş, 3-5 yıl mahsul alamamıştık. Zeytin ağacının bakımı çok masraflı. Biz 3 yıl hiç para kazamayacağız. Bir de 3 yıl sonunda ürün alabilmemiz için ağaçlara iyi bakmamız lazım. Bu da masraf demek, devletimiz bize destek olmazsa aç kalırız. Tekrar üretim yapabilmemiz için destek bekliyoruz. Bu bölgede dünyanın en kaliteli sofralık zeytinlerini üretiyoruz. Durumumuz çok kötü, yetkililer sesimizi duysunlar" dedi.

Türkiye'nin en büyük sofralık ihtiyacının karşılandığı Bursa'da yaşanan dondan dolayı 8 ilçede yüzbinlerce dönüm zeytinlik hasar gördü. Havaların ısınmasıyla birlikte zeytin ağaçlarında oluşan zarar daha net ortaya çıkacak.

Zeytinleri ağaçları yanan köylüler:

Burak Türker - Ahmet Faruk Çabuk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.