KÜLTÜR SANAT - 16 Ocak 2020 Perşembe 13:48

Hakkari Dernekler Federasyonu heyeti Hakkari’de toplandı

A
A
A
Hakkari Dernekler Federasyonu heyeti Hakkari’de toplandı

Hakkari Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu, Hakkari’de toplandı.

Hakkari Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu, Hakkari’de toplandı.


Kısa süre önce Türkiye’nin değişik illerinden derneklerin bir araya gelerek kurduğu Hakkari Dernekler Federasyonu, Ocak 2020 ikinci yönetim kurulu toplantısını da Hakkari’de yaptı. Kuruluş aşamasından sonra çeşitli proje çalışmalarına başlayan federasyon heyeti, bir ay önce başlattıkları ‘1 bot - 1 mont’ yardım kampanyası çalışmaları kapsamında Hakkari’ye geldiler. Bir yandan yardım kampanyası çalışmaları sürdürülürken, diğer yandan Hakkari’deki derneklerle bir araya gelen federasyon başkanı ve yöneticileri, ileri ki zamanlarda yapılacak olan projeleri birlikte yürütme ve kenti sosyoekonomik alanda destekleme çalışmalarını değerlendirdiler.


Hakkari’deki bir otelde yapılan toplantıya merkezi İstanbul’da bulunan Hakkari Dernekler Federasyonu Genel Başkanı İsmail Demir, Kadın ve Çocuktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülsüm Abbasıgil, Genel Başkan Yardımcısı Hacı Tansu, Kültür ve Sanat Kurulu Başkanı Ayhan Tunç, Spor Kurulu Başkanı Fahri Güldal ve Hakkari’de aktif faaliyet yürüten dernek başkanları katıldı. Burada konuşan Başkan İsmail Demir, federasyonun genel merkezinin İstanbul’da olmasının önemli olduğunu belirterek, “İlimize hizmet etme noktasında güçlerimizi daha da büyüteceğiz. Bizler ülkemiz ve ilimiz yararına, halkımıza hizmet etme, birçok gencimizin hedefine ulaşma noktasında elimizden geleni yapacağız. Bizler herhangi bir siyasi oluşumun yanında veya karşısında değiliz. Biz Hakkari adına yakışır bir şekilde bütün STK’lar ve partilere eşit mesafedeyiz. Bizim işimiz siyaset değil, bilakis işsizliğin en çok olduğu ilimizde belki bir umut olma ve ilimize hizmet etme yolunda yürüyeceğiz. Kısa bir süre sonra yönetim ve onur kurulu ile ilimizi ziyaret edip, çeşitli görüşmeler gerçekleştireceğiz. Hakkari için elini taşın altına koyacak olan her kesin hizmetkarı olacağız. Bu toplantımıza katılan bütün dernek başkanları arkadaşlarıma ve kıymetli basınımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Pembe kimlikle 38 yıl yaşayan Kumral Bodur’un hayatı film oluyor Giresun’da nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı pembe kimlik verilen ve 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalışan 52 yaşındaki Kumral Bodur’un hayatı beyaz perdeye ilham kaynağı oldu. Yazar Aziz Nesin’in filmlere de konu olan “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” romanının ardından, nüfus müdürünün hatası nedeniyle nüfusa kadın olarak kaydedilen Kumral Bodur’un 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalıştığı hayat hikayesi de filme konu oluyor. Filim yapımcılarının kendisini aradığını anlatan Kumral Bodur, “Trajikomik bir film hikayesi için hayatımın bir film senaryosuna ilham kaynağı olmuş. Bununla ilgili filmin yönetmenliğini yapacak olan Abbas Karatekin ve Yapımcısı Ulaş Karadeniz beni aradılar ve projelerinden bahsettiler. Ben de olumlu yaklaştım. Önümüzdeki günlerde Giresun’a gelip senaryo yazımı için detaylı görüşmeler yapacağız” dedi. 15 hakim, 19 savcı değişmiş, kimliği değişmemişti Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Kumral Bodur nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı nüfusa kadın olarak yazılmış ve pembe kimlik verilmişti. Ancak yapılan hatanın düzeltilmesi ise tam 38 yıl sürmüş bu süre içerisinde evlenip çocuk sahibi olmasına rağmen ne resmi evlilik yapabilmiş ne de çocuklarını nüfusuna yazdırabilmişti. Çocuklarını kardeşlerinin nüfusuna yazdıran Kumral Bodur, sigortalı bir işe girip çalışamamış ve askerlik görevini de yapamamıştı. 15 hakim, 19 savcının değiştiği hukuk mücadelesi ise tam 38 yıl sürmüştü. Kumral, mahkeme sürecinde yaşadığı psikoloji sorunlar nedeniyle aldığı hapis cezasını da, kadın kimliğiyle, erkek cezaevine girdiğinde ise yanlışlığın fark edilmesi sonucu cezaevinden dışarı çıkartılmıştı.
Amasya Amasyalı öğrenciler okulda ata tohumu ekip fide yetiştirdi Amasya’nın Taşova ilçesinde Emine Bursalı İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri okulda ektikleri ata tohumlarından fide yetiştirdi. Çileklerin ve diğer sebzelerin hasadı yapılırken ata tohumu domates fideleri de okul bahçesinde oluşturulan seraya dikildi. "Ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz" Fen ve teknoloji laboratuvarında yetiştirilen ata tohumları, ‘Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM) Destek 2022 Programı’ çerçevesinde sağlanan 25 bin liralık destekle okul bahçesinde oluşturulan 25 metrekarelik seraya taşınarak öğrencilerin elinde toprakla buluştu. Çok heyecanlandıklarını belirten 7. sınıf öğrencisi Abdullah Ensar Sarıbaş, “Getirdiğimiz ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz. Burada çilek, marul, maydanoz gibi bir sürü çeşit bitki bulunuyor” dedi. Arkadaşı Tuğçe Naz Aşık da, “Köyümüz uzak olduğu için git, gel yapamıyoruz. Okulumuzda bunun gibi sera olduğu için tarımdan da yararlanabiliyoruz. Laboratuvarda üretiyoruz. Sonra gelip buraya dikiyoruz” diye konuştu. "Amacımız akademik başarının yanı sıra evlatlarımızı hayata da hazırlamak" Çalışmanın öğrencilerinin gelişimi için fırsat olduğuna işaret eden Fen Bilimleri Öğretmeni Bayram Atalay, “3 sene önce kurulan serada çilek, domates, salatalık, karnabahar, roka yetiştiriyoruz. Çocuklara eğitim, öğretim faaliyetinin haricinde yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi de öğretiyoruz” şeklinde konuştu. Amaçlarının akademik başarının yanı sıra evlatlarını hayata da hazırlamak olduğunu vurgulayan Okul Müdürü Ali Buğalı ise, “Son yıllarda küresel ısınmayla beraber gıdaya erişim konusundaki sıkıntıları göz önüne aldığımızda toplumumuzun üreten, kendi kendine yeten bir toplum olması açısından tarım faaliyetlerine yönelip her türlü sebze ve meyveyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Onlara da örnek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.