ÇEVRE - 02 Temmuz 2020 Perşembe 14:14

Hakkari’de arı kolonisi ağaca yuva yaptı

A
A
A
Hakkari’de arı kolonisi ağaca yuva yaptı

Hakkari’de kendi kolonisine küserek göç eden binlerce arı, bir ağacın dalına yuva yaptı.

Hakkari’de kendi kolonisine küserek göç eden binlerce arı, bir ağacın dalına yuva yaptı.


Dağgöl Mahallesi’nde ikamet eden emekli memur Kemal Kaya, bahçesindeki meyve ağacına yuva yapan arı kolonisini kendi imkanlarıyla bal ve şerbetle yakalamaya çalıştı. Kaya ve mahalle sakinleri kiraz ağacına konan yaklaşık 5 bin arıyı maskesiz ve çıplak elle büyük uğraşların ardından arı kovanına yerleştirmeyi başardı.


Mahalle sakinlerinden Sedat Kaya, öğle saatlerinde bahçelerinde bulunan kiraz ağacının dalına yuva yapmış binlerce arı gördüğünü ifade ederek, amcalarıyla birlikte arıları kovana koymaya çalıştıklarını söyledi. Kaya, “Öğle saatlerinde bahçede birkaç arı gördüm. Arılara doğru gittiğimde kiraz ağacının dalına yuva yaptığını gördüm. Arıları bir anda çoğaldı. Yaklaşık 5 bin arı bahçemizi istila etti. Bu arılar kendi kolonilerinde yer kalmayınca göç eder. Bazen bir mağaraya ya da ağaç kütüğünde yuva yapar. Şansa bizim bahçeye geldi. Şu an kendi imkanlarımızla yakalamaya çalışıyoruz. Umarım bize şans getirir. Tabi sahibi varsa veririz. Eğer sahibi çıkmasa de kendimiz besleyeceğiz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale 3 yıl sonra böbrek nakliyle sağlığına kavuştu Çanakkale’de, 3 yıl önce böbrek yetmezliğine yakalanan 41 yaşındaki Turan Cinislioğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Merkezinde gerçekleştirilen böbrek nakliyle tekrar sağlığına kavuştu. Çanakkale’de yaşayan Turan Cinislioğlu (41) 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesine başvurdu. Diyalize girmeye başlayan Cinislioğlu, nakil için sıra bekledi. Cinislioğlu’na, Bursa’da trafik kazası sonucu hayatını kaybeden bir kadının ailesi tarafından bağışlanan böbreği başarılı bir şekilde nakledildi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Cinislioğlu’nun diyalize girme ihtiyacı kalmadı. ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, Turan Cinislioğlu’nun 3 yıl önce hipertansiyona bağlı böbrek yetmezliği tablosuyla hastanelerine başvurduğunu ve diyalize alındığını belirterek, "Ülkemiz şartlarında böbrek yetmezliğinin en önemli nedeni hipertansiyon ve diyabettir. Turan Beyde böbrek yetmezliği gelişince hem diyalize başladı hem organ nakli için sıraya girdi. 3 yıl önce merkezimize kayıt oldu. Bu süre zarfında biz kendisini 3 kere çağırdık ama uygun böbrek bulunmadı. 10 gün önce Bursa’da motosiklet kazası sonrası beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları organlarını bağışlama kararı aldı. Organlardan bir tanesi de merkezimize uygun görüldü. Sağlık Bakanlığından gelen listede de Turan Bey ikinci sıradaydı. İlk hasta uygun olmadığı için. Turan Bey’in uygunluk testi de pozitif gelince kendisine böbreği naklettik. Ameliyatın onuncu günü idrar çıkışı 2 litrenin üzerinde. Böbrek fonksiyon değerleri de normale yaklaştı. Şu an itibarıyla Turan Bey’in artık diyalize girme ihtiyacı kalmadı. Günlük hayatını, iş hayatını eskisi gibi normal yoldan devam edebilecek" dedi. Organ naklinin ardından sağlığına kavuşan Turan Cinislioğlu, "Rahatsızlanarak ambulansla hastaneye geldiğim bir gün böbreğim alınmıştı. Cabir Hoca’yı tavsiye etmeleri üzerine Organ Nakli Merkezine başvurumu yaptım, bekliyordum. Ameliyattan korkuyordum ama ağrı sızı hissetmiyorum. Sağlığıma kavuştum Cabir Hoca’ya her gün dua ediyorum. Herkesi organ bağışçısı olmaya davet ediyorum. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine, ÇOMÜ Hastanesine, Prof. Dr. Cabir Alan’a, hemşirelere tüm çalışanlara teşekkür ediyorum" diye konuştu.