SAĞLIK - 17 Mayıs 2018 Perşembe 16:17

Ramazan’da "sahur" uyarısı

A
A
A
Ramazan’da "sahur" uyarısı

Diyetisyen Pelin Kubbe, Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsakta gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebileceği uyarısında bulundu.

Diyetisyen Pelin Kubbe, Ramazan’da dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsakta gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklar görülebileceği uyarısında bulundu.


Diyetisyen Pelin Kubbe, yaptığı açıklamada, Ramazan’da asıl görevin nefsine sahip çıkmak ve ruhu terbiye etmek olduğunu ifade etti. Ramazan ayının kilo verme ve diyet yapma ayı olmadığını vurgulayan Kubbe, "İftar açılırken bir anda ağır yiyeceklerle açılışı yapmak son derece yanlıştır. Yaklaşık 16 saat dinlenme halindeki boş mideye bir anda yüklenmek hazımsızlığa sebebiyet verebilir. Bunu önlemenin en güzel yolu iftarı su ile açmaktır. Sonrasında mutlaka beslenmeye çorbayla devam etmek gerekir. 15-20 dakika ara verip mideyi biraz dinlendirdikten sonra hem bol lifli sebze ve hem de protein kaynağı olan besinlerden kuru baklagil, köfte, tavuk, peynir, yumurta iftarda bulunmalıdır. Hızlı bir şekilde değil mideye yüklenmeden hafif bir şekilde yemeğe devam edilmelidir. Kızartmalar, kavurmalar, yağlı besinler, hamur isleri, aşırı baharatlı ve tuzlu besinler, yoğun tatlılar hem kişinin mide problemi yaşamasına sebep olabilir hem de kilo alımına yol açabilir. Bu nedenle iftar menüsünde bu gıdalardan olabildiğince uzak durmak gerekir" dedi.


Diyetisyen Pelin Kubbe, Ramazan’da doğru bilinen yanlışlar hakkında da vatandaşları bilgilendirerek, "Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece atıştırmasıyla yatmak son derece yanlıştır. Gün boyunca alamadığımız besin ögesi ihtiyaçlarımızı karşılamak zorundayız. Ramazanda dengeli beslenmeyen ve sahura kalkmayan kişilerde kan şekeri düşüklüğü, sindirim zorlukları, mide ve bağırsakta gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi durumlar da yaşanabiliyor. Sahur seçimlerimiz ise şu şekilde olmalı: Yeniden uykuya geçişe uygun, gün boyu tok kalmamıza yardımcı, tuz oranı düşük ve yeterli sıvı içeren, bağırsak hareketleri için yeterli lif sağlayan, protein, karbonhidrat ve yağ içeren, vitamin ve mineral alımını destekleyen, kolay hazırlanıp ve pratik yenebilir olmalı" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.