GENEL - 23 Mayıs 2018 Çarşamba 10:55

Hatay’ın vazgeçilmez lezzeti: Tepsi kebabı

A
A
A
Hatay’ın vazgeçilmez lezzeti: Tepsi kebabı

UNESCO tarafından dünyanın "26’ncı Gastronomi Şehri" ilan edilen Hatay’a gelen ziyaretçiler, ’Tepsi Kebabı’nı tatmadan dönmüyor.

UNESCO tarafından dünyanın "26’ncı Gastronomi Şehri" ilan edilen Hatay’a gelen ziyaretçiler, ’Tepsi Kebabı’nı tatmadan dönmüyor.


Hatay’ın meşhur tepsi kebabı, hem lezzeti hem de görüntüsüyle ilgi çekiyor. Merkez Antakya ilçesinde kasaplık yapan Haydar Öter, tepsi kebabının Hatay halkının olduğu kadar şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilk tercihi olduğunu söyledi. Tepsi kebabının koyun etinin kaburgasından çıkan etten yapıldığını belirten Öter, kıyma haline getirilen etin içerisine, sarımsak, biber ve maydanoz ince ince kıyılıp kıymayla karıştırılarak tepsi kebabının yapıldığını söyledi.


Yüzyıllardır Hatay’ın Antakya ilçesinde yapılan tepsi kebabı kasaptaki aşamalardan geçtikten sonra taş fırında pişirilerek sıcak ekmekle servis ediliyor. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’da, Hatay’ın son yıllarda savaşın gölgesinde kalmasına rağmen önemli organizasyonlarda yer aldığını ifade ederek, "Ve bu organizasyonlar içerisinde dünya çapında iki tane altın bilezik taktı. Bunlardan bir tanesi EXPO diğeri gastronomi. Geçen sene 31 Ekim’de Birleşmiş Milletler Hatay’a Gastronomi dalında bu bileziği verdi. Şu anda Hatay dünyadaki 26 tane özel şehirden bir tanesi. Biz gastronomi konusunda turizmi geliştirecek projeler yapmak istiyoruz” dedi.


Hatay’da 600’ün üzerinde yemek çeşidinin olduğunu kaydeden Başkan Savaş, "Bunlardan iki tanesi tepsi kebabı ve kağıt kebabıdır. Bunlar özel fırında önce kasapta yapılır. Fırında hemen pişirildikten sonra kasapta salaş bir şekilde yenen önemli iki tane et yemeğimizdir. Bu et yemeği bu bölgeye has belki Ortadoğu’da biraz var ama Hatay’a has, Hatay’ın kendine özel lezzeti ile misafirlere sunulan yemektir. Önce kasapta bıçak kıymasıyla eti hazırlıyorsunuz. Baharatını, tuzunu, biber salçasını koyduktan sonra maydanozu fırına gönderiyorsunuz. Fırında pişip size gelirken aynı zamanda fırından taze ekmekle birlikte geliyor. O sıcak taze ekmekle birlikte elimizle özellikle banarak bu yemeği yersiniz. Ve en güzelde Hatay’da Antakya Uzun Çarşı’da kasaplarımızda yapılır bu yemek. İnşallah tüm dünyadan ve Türkiye’den dostlarımızı Hatay’da bu ve bunun gibi yemeklerimizle ağırlamak istiyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Kayıp 17 yaşındaki esma bulundu Samsun’da 11 gündür kayıp olan 17 yaşındaki kız çocuğu bulundu. Edinilen bilgiye göre, Ladik ilçenin kırsal mahallesi olan Küpecik’te ailesiyle birlikte ikamet eden 17 yaşındaki Esma Yığman, 16 Nisan gecesi evinden ayrıldı ve kayıplara karıştı. Ailesi kızlarının hayatından endişe ederek bulunması için jandarmadan yardım istedi ve kayıp başvurusunda bulundu. Esma’yı bulmak için jandarma ve polis seferber oldu. Yapılan araştırma sonucu kaybolduktan bir gün sonra Samsun Otogarı’nda görüldüğü tespit edilen Esma’nın daha sonra izini süren jandarma ve polis son olarak Amasya’nın Merzifon ilçesi Merzifon Çorum karayolunda görüldüğünü tespit ederek, görgü şahitlerinin ifadesine başvurdu. Baba Seydahmet Yığman kızının bulunması için Ankara, Çorum ve Samsun arasında adeta mekik dokudu. Acılı aile kızlarının yaşından daha küçük bir görüntüye sahip olduğunu belirterek, başına bir olay gelmeden bulunmasını istedi. Kayıp Esma ikamet etti Küpecik Mahallesi’nde sahibi il dışında bulunan bir evde bulundu. Kız çocuğunun kimsenin olmadığı bildiği evde saklandığı ve ev sahipleri dün akşam evlerine dönünce açlıktan bitkin halde bulunduğu öğrenildi. Ailesi tarafından Ladik Devlet Hastanesine kaldırılan Esma Yığman, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildi. Samsun’daki hastanede gerekli tedavisi yapılan ve sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilen Esma Yığman’nın bugün taburcu edildiği öğrenildi. Kızlarının bulunması üzerin Yığman ailesi büyük sevinç yaşadı.
Samsun Başkan Kurnaz: “Samsun ve ilçemiz için hep birlikte çalışacağız” Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de Samsun ve İlkadım için çalışacaklarını söyledi. 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İlkadım Belediye Başkanı seçilen İhsan Kurnaz’a tebrik ziyaretleri devam ediyor. AK Parti Samsun İl Başkanlığı’nın teşkilat değerlendirme toplantısına katılım sağlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, program sonrası İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz’ı ziyaret etti. İhsan Kurnaz’ın başkanlığının İlkadım için bir kazanım olduğunu ifade eden Çiğdem Karaaslan, “AK Parti Belediyeciliği ile İlkadım ilçemiz gelişerek daha da büyüyecek. İhsan Başkanımıza Allah’ım hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin. Bu görevi layıkıyla yapacağına inanıyoruz. Ankara’da çözümlenecek ne varsa yapmaya hazırız. Yolunuz açık olsun, yolumuz açık olsun” ifadelerini kullandı. İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz da ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Milletvekillerimizin desteğini her zaman arkamızda hissediyoruz. Ankara’da, genel başkan yardımcılarımızın ve milletvekillerimizin varlığı bize büyük güç katıyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ilçemiz için, Samsunumuz için hep birlikte çalışacağız” diye konuştu. Ziyarette, AK Parti Samsun İl Başkanı Mehmet Köse ile partililer, belediye meclis üyeleri, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri ve teşkilat mensupları da hazır bulundu.