GENEL - 09 Ekim 2018 Salı 10:30

Hatay’ın kış çayı hastalıklardan koruyor

A
A
A
Hatay’ın kış çayı hastalıklardan koruyor

Hatay’ın yöresel şifalı bitkilerin karışımıyla hazırlanan kış çayı, kış hastalıklarından koruyor.

Hatay’ın yöresel şifalı bitkilerin karışımıyla hazırlanan kış çayı, kış hastalıklarından koruyor.


Antakya’nın tarihi Uzun Çarşı’sında uzun yıllardan bu yana baharatçılık yapan Evren Eraslan, Hatay’a özgü 10 çeşit yöresel şifalı bitkiyle yaptığı karışımla hazırladığı kış çayının hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi.


Her yıl Ekim ayında hazırlamaya başladıkları kış çayının, hibiskus, keçiboynuzu, karanfil, yayla çayı, melisa, zencefil, ıhlamur, zerdeçal, havlıcan ve kakule bitkileriyle hazırlandığını belirten Eraslan, insanların her geçen gün doğal bitkisel ürünlere ilgisinin arttığını vurguladı. Eraslan, "Kış çayımız, direnç artırıcı özelliğinden dolayı çok satılıyor. Şehir dışından sipariş alıyoruz. Kış çayı akciğer iltihabı, karaciğer yağlanması, kışın çok görülen bronşit, astım gibi rahatsızlıklar için de çok etkili. İnsanlar doğal şifalı bitkileri kullanıp tüm kış boyunca rahat bir şekilde hastalanmadan tüm kışı geçiriyor” diye konuştu.


Eraslan, bu karışımları toz haline getirerek yöresel pekmezlerle karıştırarak macun halinde sattıklarını da kaydetti.


Müşterilerden Talip Köleoğlu ise işi gereği sürekli sahada koşuşturduğundan dolayı hastalanmamak için kış çayı tükettiğini ifade ederek, "Kış çayı ile doping takviyesi yapıyoruz, hastalıklardan koruyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.