GENEL - 23 Kasım 2018 Cuma 11:07

Yayladağı lokumu Fransız ve Almanların da ağzını tatlandırıyor

A
A
A
Yayladağı lokumu Fransız ve Almanların da ağzını tatlandırıyor

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde üretilen Yayladağı’na özgü lokum Fransız ve Almanların da ağzını tatlandırıyor.

Hatay’ın Yayladağı ilçesinde üretilen Yayladağı’na özgü lokum Fransız ve Almanların da ağzını tatlandırıyor. Yayladağı lokumu katkı maddesi kullanılmaması, ağızda kolayca erimesi, dişe yapışmaması gibi özellikleri ile tercih ediliyor.


Hatay’ın Yayladağı ilçesinde yarım asırdır üretimi yapılan lokum, Türkiye’nin tüm illerine gönderilmesinin yanı sıra Almanya ve Fransa gibi bazı ülkelere de gönderiliyor. Yurt dışına bol miktarda gönderilen Yayladağı lokumu katkı maddesi kullanılmaması, ağızda kolayca erimesi, dişe yapışmaması gibi özellikleri ile tercih ediliyor.


Yayladağı ilçesinde lokum üretimi yapan işletme sahibi Yusuf Keçecioğlu, Yayladağı lokumunun en büyük özelliğinin glikozsuz ve doğal olması olduğunu belirtti. Keçecioğlu, “Yayladağı lokumu Hatay’ın Yayladağı bölgesinde üretilen bir lokumdur. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir lokum üretilmemektedir. Tamamen doğadır. Lokumu meşhur hale getiren tamamen doğal oluşudur. Ürünümüz glikozsuzdur, Türkiye çapında bilinen, saylan bir üründür. Biz buradan Yayladağı’ndan tüm dünyaya, Türkiye’ye lokum gönderiyoruz. Doğal Yayladağı lokumu ile Türkiye’nin ve dünyanın ağzını tatlandırmaya devam ediyoruz” dedi.


Yaklaşık 16 yıldan bu yana lokum ustalığı yapan Süleyman Türkay ise ürettikleri lokumların içerisinde herhangi bir katkı maddesi olmadığını haftada 5 ton lokum üretimi yaptıklarını belirterek 15-16 senedir lokum imalatında çalışıyorum. İşimizi severek yapıyoruz, sevdiğimiz bir iş. Haftada 5 ton lokum üretiyoruz. Bunun 3 tonu yurt içine, 2 tonunu da yurt dışına ihraç ediyoruz. 12 çeşit lokumumuz var, bunlar fındık, ceviz, gül, nane, limon aroması, kuş lokumlarımız, çifte kavrulmuşumuz” dedi.


Yayladağı lokumunun içerisinde sadece şeker, su ve nişasta olduğuna dikkat çeken Türkay, "Lokumumuz, şekeri, suyu ve nişastayı atıp 1,5-2 saatlik sürede kaynayıp, piştikten sonra tablalarımıza döküyoruz. Bir gün gibi bir süreçte dinlenip daha sonra kesime başlıyoruz. Yemişliler de aynı sadece yemiş farkımız var. Kazana yaklaşık 50 kilogram şeker atıyoruz, yaklaşık 7-8 kilo kadar nişasta kullanıyoruz. Katkı maddesi olarak bir de suyumuz var. Yemişine göre kuruyemiş, aromasına göre aroma atıyoruz. Lokumumuza herhangi bir katkı maddesi yok glikoz gibi ve doğaldır. Dişe yapışmaz ve yumuşaktır. Katkı maddesi olmaması Yayladağı lokumumuzu meşhur hale getiriyor” ifadelerine yer verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.
Eskişehir ESTÜ mezunları ile öğrenciler panelde bir araya geldi ESTÜ mezunları ve öğrencileri, ‘Mezunlarla Öğrencilerin Buluşması’ panelinde bir araya geldi. 3 Mayıs Cuma günü ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, öğretim üyeleri, ESTÜ mezunları ve öğrenciler katıldı. Panelin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, ESTÜ mezunları ile öğrencilerini buluşturan panelden dolayı çok mutlu olduklarına vurgu yaparak, "Burada arkadaşlarımızı, öğrencilerimizi ve hocalarımızı görüyoruz. Bu gibi organizasyonları devam ettirmeyi düşünüyoruz. Şu an devam eden Bahar Şenliğimiz, yarın Uçurtma Şenliğimizle devam ediyor. Üniversitemizin tüm mezunlarını bir araya getirecek büyük bir organizasyonu da yapmayı planlıyoruz" dedi. "Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulması aşaması tamamlanmak üzere" Rektör Prof. Dr. Özcan, ESTÜ’nün kurulduğu günden bu yana sürekli gelişim gösterdiğini belirterek, "Son olarak Uçak Mühendisliği bölümümüz açıldı. YÖK tarafından yapay zekâ teknolojileri ile ilgili 20 üniversite görevlendirildi. Bunlar içerisinde biz de varız. Şu an üniversitemiz bünyesinde Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi kurulması aşaması tamamlanmak üzere. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve Resmî Gazete’de yayımlanma aşaması kaldı. Bunun yanında Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulumuzu açtık. Burada Bulut Bilişim Operatörlüğü, Robotik ve Yapay Zekâ, Oyun Geliştirme ve Programlama Önlisans Programları açıldı" diye konuştu. "1 Temmuz’dan itibaren kendi yemeklerimizi kendimiz pişireceğiz" Konuşmasında öğrencilere bir dizi müjde veren Özcan, "1 Temmuz’dan itibaren kendi yemeklerimizi kendimiz pişireceğiz. Ayrıca şu an 10 bin 500 metrekare ESTÜ Kütüphane inşaatımız devam ediyor. Önümüzdeki yıl bu zamanlar kütüphanemizi tamamlamış olacağız. Sonrasında kütüphanenin yanında Öğrenci Merkezi ve Rektörlük binamız da yapılacak. Yanı başımızdaki KYK yurdu ile üniversitemiz arasında da bir bağlantı yolu yapılıyor. Bu yol ile öğrencilerimiz, doğrudan kampüs alanımıza ulaşabilecek" dedi. Açılış konuşmasının ardından moderatörlüğünü ESTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümünden Dr. Öğretim Üyesi Zeliha Ergül Aydın’ın yaptığı panele geçildi. Panelde ESTÜ mezunlarından Orhan Öztürk, özel sektörde Ar-Ge ve pazarlama; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Figen Çalışkan, biyokimya ve üniversite-sanayi iş birliği; Belgin Sile, kozmetik sektörü ve yöneticilik; Özcan Mertyürek, özel sektörde ileri yöneticilik teknikleri ve kariyer planlaması; Ömer Akgün, özel sektörde Ar-Ge ve pazarlama; Çiğdem Sıdar, yönetim sistemleri ve sürdürülebilirlik; Hertfordshire Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zafer Özel, yeşil kimya ve üniversite-sanayi iş birliği konularında bir sunum gerçekleştirerek sektörlerinde edindikleri tecrübeleri aktardı. Panel, hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.
Konya Baharın gelişi Hıdırellez Şenliği ile kutlandı Konya’nın Hüyük ilçesine bağlı Kıreli Mahallesi’nde mahalle sakinleri, baharın gelişini düzenlenen Hıdırellez Şenlikleri ile kutladı. Kıreli Mahallesi Muhtarlığı tarafından Beyşehir Gölü kenarında “Çamlık” mevkiindeki koruluk alanda düzenlenen Hıdırellez Şenliği ilgi çekici, renkli görüntülere sahne oldu. Şenliğe çevredeki yerleşim merkezlerinde yaşayan vatandaşlar da katıldı. Şenlikte, sosyal medya fenomeni Aleyna Dalveren de konser verdi. Hüyük Belediye Başkanı Sadık Sefer, konser programının ardından Dalveren’e çiçek vererek teşekkür etti. Şenlikte konuşan Kıreli Mahallesi Muhtarı Mustafa Mermer, uzun yıllar sonra yerleşim merkezinde yeniden Hıdırellez Şenliği’ni yapmanın mutluluğunu ve coşkusunu yaşadıklarını söyledi. Hüyük Belediye Başkanı Sadık Sefer de, Kıreli Mahallesi’nin Hüyük’ün incisi olan bir yerleşim merkezi olduğunu vurgulayarak, Mahalle Muhtarı Mermer’e düzenledikleri bu şenlikten dolayı teşekkür etti. Şenlik alanında bir araya gelen mahalle sakinleri müzik eğlence eşliğinde sohbet edip piknik keyfi de yaşarken çocuklar ise parktaki oyun alanlarında baharın gelişi ile birlikte oynamanın keyfini yaşadı. Şenliğe; Hüyük Kaymakamı Nur Yalçınkaya, İlçe Belediye Başkanı Sadık Sefer, İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Albay Uğur Yıldırım, Kıreli Mahallesi Muhtarı Mustafa Mermer, protokol mensupları, muhtarlar, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri ile mahalle sakinleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Sivas Sağlıklı yaşam için pedal çevirdiler Yeşilay paydaş kurumların ortaklığıyla düzenlenen 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu, Sivas’ta başladı. 2011 yılından bu yana düzenlenen Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu, 2024 yılında da Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ortaklığında tüm Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da düzenlendi. İyi ve sağlıklı yaşam bilincinin artmasına katkıda bulunmak ve bağımlılıkların zararlarına karşı farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen Yeşilay Bisiklet Turu’na her yaştan bisikletsever yoğun ilgi gösterdi. Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen programda konuşan Yeşilay Sivas Şube Başkanı Bülent Akın, Yeşilay’ın faaliyet noktalarına değinerek “Yeşilay, alkol ile başlayan ve tüm dünyanın etkilendiği kumar ve uyuşturucu bağımlılığı ile ilgili çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalardaki önceliği eğitime ayıran Yeşilay, YEDAM ile de tütün, alkol, uyuşturucu madde ve kumar bağımlılığını tedavi etme imkânı sunuyor. YEDAM noktalarımızda çalışan uzmanlarımız ücretsiz olarak bu hizmetleri vermektedir” dedi. Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdoğan Tunç ise yaptığı konuşmada, “Gençlik ve Spor Bakanlığımız ve Yeşilay tarafından Türkiye’nin 81 ilinde organize edilen, eş zamanlı başlatılan sağlıklı yaşam için bisiklet sürme etkinliğini Sivas’ta da yapıyoruz. İnşallah bugün pedalları sağlık için çevireceğiz. Bağımlılıkla mücadele için çevireceğiz” ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından müze bahçesinde toplanan bisikletseverler pedal çevirerek Paşabahçe Mesire Alanına varmak üzere yola çıktı.