GENEL - 28 Ocak 2019 Pazartesi 10:13

Dokuma atölyesi Suriyeli kadınlara umut oluyor

A
A
A
Dokuma atölyesi Suriyeli kadınlara umut oluyor

Ülkelerindeki iç savaşta eşlerini kaybeden 20 Suriyeli kadın, kendi çabalarıyla İdlib’te açtıkları atölyede ürettikleri kültürel sembolleri içeren dokuma bayrak ve kilimleri satarak gelir elde ediyor.

Ülkelerindeki iç savaşta eşlerini kaybeden 20 Suriyeli kadın, kendi çabalarıyla İdlib’te açtıkları atölyede ürettikleri kültürel sembolleri içeren dokuma bayrak ve kilimleri satarak gelir elde ediyor.


Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonucu eşlerini kaybeden 20 Suriyeli kadın, İdlib’te kendi çabalarıyla bir dokuma atölyesi açtı. Açılan atölyede kültürel sembolleri içeren dokuma bayrak ve kilimleri üretip daha sonra da satan Suriyeli kadınlar, bu sayede evlerinin geçimini sağlıyor.


Yaklaşık 8 ay önce İdlib’te hayırseverlerin desteği ile bir adet dokuma tezgahı temin eden Suriyeli kadınlar, önce dokuma eğitimi alıp sonra üretime başladılar. Satılan ürünler, verilen siparişlere göre özel olarak tasarlanıp üretiliyor. Suriyeli yetim anneleri, elde ettikleri gelir sayesinde çocuklarının ihtiyaçlarını giderebiliyor.


Atölyenin sorumlusu 3 çocuk annesi Um Hasan Lazkani, Suriye’deki iç savaşta kendisi gibi eşini kaybeden kadınlarla birlikte çalışarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Lazkani, "Ülkemizde iç savaş ilk başladığında eşim ve çocuklarımla birlikte Lazkiye kırsalındaydık. Suriye rejiminin düzenlediği bombardımanda eşimi kaybettim. Daha sonra 3 çocuğumla birlikte İdlib’e yerleştim. Burada kiralık bir evde oturuyoruz. Geçimimizi sağlamak için benim gibi savaşta eşini kaybeden kadınlarla bir dokuma atölyesi açtık. Burada ürettiğimiz ürünleri satarak geçimimizi sağlıyoruz. Atölye açılmadan önce bizlere ve çocuklarımıza uzun süre Türkiye’den İHH İnsani Yardım Vakfı gıda, barınma ve nakdi yardım yaptı. Bizi yalnız bırakmadıkları için onlara da çok teşekkür ediyoruz. Şimdi ise çocuklarımızla birlikte geçimimizi sağlayabileceğimiz bir işimiz var. Bunun için çok mutluyuz" ifadesini kullandı.


Dokuma atölyesinde çalışan yetim annelerinden Halepli Faten Kurabi ise, "Eşim Suriye rejimi ile ÖSO arasındaki çatışmalarda hayatını kaybetti. Halep’te kuşatma altında kaldık. Daha sonra İdlib’e tahliye edildik. İdlib’te annem ve çocuklarımla beraber kiralık bir evde oturuyorum. Uzun süre yardımlarla ayakta kalmaya çalıştık. Daha sonra benim durumumda olan başka kadınlarla da bir araya gelerek bu atölyede çalışmaya başladık. Buradan elde ettiğim gelirle evimi geçindirmeye çalışıyorum. Bize destek olan herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir