GENEL - 11 Nisan 2019 Perşembe 14:26

Savaş: "EXPO Hatay’daki ekonomik pastayı büyütecek"

A
A
A
Savaş: "EXPO Hatay’daki ekonomik pastayı büyütecek"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, EXPO 2021’in Hatay’daki ekonomik pastayı büyütecek önemli bir proje olduğunu söyledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, EXPO 2021’in Hatay’daki ekonomik pastayı büyütecek önemli bir proje olduğunu söyledi.


Başkan Savaş, Hatay Gastronomi Evi’nde Hatay’daki turizmciler ile bir araya geldi. EXPO 2021 ile ilgili bilgiler aktaran Başkan Savaş, projenin 250-300 bin insanın ekmek kapısına katkı sağlayacağını, Hatay’ın potansiyelini arttıracağını söyledi.


Hatay’ın bütününe katkı sağlaması düşünülen EXPO’ya hep birlikte sarılmak istediklerini ifade eden Başkan Savaş, “Bugün burada turizm sektörümüzle kendi gastronomi evimizde EXPO alanlarımızdaki fonksiyonlarımızı bize, turizme ve diğer sivil toplum kuruluşlarımıza düşen işleri konuştuk. Bu konuda iş bölümü yaparak Hatay’ın bütününe katkı sağlayan bu projeye hep birlikte sarılmak istiyoruz. Buradaki amacımız Antakya ve Defne’nin üzerinde 200 dönümlük bir EXPO alanımız olacak. İskenderun bölgesinde de İskenderun - Arsuz ve Belen’in 100 dönümlük bir arsa üzerine EXPO’yu yapacağız. Antakya ve Defne’de tarım, çiçek, fidancılık, gastronomi, tıbbi aromatik bitkiler, arkeo park ve aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde fuar yapacağımız bir fuar merkezi olacak. Her yönü ile birçok fonksiyonu yüklenen ve sadece altı aylık değil, sonrasında da Hatay’ın lokomotifi olacak, birçok alanda önünü açacak ve Hatay’daki bütün bu alanlarda ekonomik pastayı büyütecek önemli bir proje. İskenderun tarafındaki ise tamamen uluslararası bizim baharat yolu dediğimiz ve şu anda dünyadaki 26 tane gastronomi şehrinin 25 tanesinin üzerinde olduğu bu şehirleri davet edeceğiz. İçlerinde hem bahçeler, mutfaklar olacak, hem kendi yemeklerini tanıtacaklar, hem biz kendi yemeklerimizi tanıtacağız. Aynı zamanda İskenderun bölgesinde de 6 bin metrekare kapalı alan içerisinde bir fuar merkezi olacak” dedi.



"Diğer EXPO örnekleri ile harmanlayacağız"


Hatay’da yapılacak olan EXPO’nun dünyadaki diğer örneklerle harmanlanarak Hatay’a özgü yapılacağını belirten Başkan Savaş, "Bu bizim Hatay’daki EXPO dünyadaki birçok örneği harmanlayıp, Hatay’ın kendi özüne uygun bir şekilde şekillendirdiğimiz çok önemli proje. Bizim hesaplarımıza göre yaklaşık 250-300 bin insanın ekmek kapısına katkı sağlayacak, Hatay’ın potansiyelini arttıracak. Aynı zamanda çiçekçilik, fidancılık konusunda Hatay’ın florasına uygun üreteceğimiz hem çiçekler, hem de fidancılıktan dünyadaki 50 milyar euro olan ekonomik pastadan da Hatay’ın alması gereken payı almasını sağlayacağız” diye konuştu.


Başkan Savaş EXPO eğitimlerinin yaz aylarında başlayacağını söyleyerek, “Bu projemizde yaz ile birlikte eğitimlerin başlayacağını ve Hatay’daki bu proje ile alakalı bütün birimlerin bu projeye destek vereceğini şimdiden söylüyorum ve sivil toplum örgütlerimizle tek tek buluşarak bu projeye hem katkılarını hem de içinde olarak kendi geleceklerine bunu yansıtmalarını bekliyoruz. Hatay’ın umudu seçimden sonra ekonomi, ekonominin umudu da en çok EXPO diyoruz” dedi.


Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi’nin de katılımcılara EXPO alanları ile ilgili bilgi vermesinin ardından toplantı soru - cevap şeklinde devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Afyonkarahisar Belediyesinden tescilli ürünlere ‘logo kullanım hakkı’ açıklaması Afyonkarahisar Belediyesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alınan yöresel ürünlerin, üretim ve satışını yapan işletmeler için ‘logo kullanım hakkı’ başvuru sürecini 6 Mayıs’ta başlatıyor. Afyonkarahisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, yöresel ürünlerin kalite ve standardının korunması amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurular neticesinde Afyonkarahisar’ın toplam 50 ürününün coğrafi işaret tescilinin alındığı belirtildi. Bu ürünlerden 18’nin Afyonkarahisar Belediyesi, diğer 32 ürünün ise ilçe belediyeler ve diğer kurum ve kuruluşlar tarafından tescillenerek koruma altına alındığı ifade edildi. Yöresel ürünlerin coğrafi işaret tescilini alan kurumların, ilgili ürünün üretim ve satışını yapan işletmelere, bir dizi denetim sürecinden sonra ‘logo kullanım hakkı’ vermeye haiz olduğu belirtilen açıklamada, geçmişte logo kullanım hakkı kazanan birçok işletmenin toplu satış ve zincir marketlere ürün tedariki gibi ticari anlamda önemli kazanımlar elde ettiği vurgulandı. Bu çerçevede Afyonkarahisar Belediyesi’nin ilk etapta tescilini aldığı 13 ürünle ilgili ‘logo kullanım hakkı’ başvuru sürecini 6 Mayıs Pazartesi günü başlatacağı bildirildi. Başvuru sürecinin 13 Mayıs’ta sona ereceği bildirildi. Açıklamaya göre, logo kullanım hakkı için başvurusu alınacak ürünler ise şöyle; ‘Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı, Afyon Lokumu, Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği, Afyon Hurma Baklavası, Afyon Bükmesi, Ağzıaçık, Afyon Kebabı, Patlıcan Böreği, Afyon Övmesi, Mercimekli Pilav, Göce Köftesi, Ak Pide ve Haşhaşlı Katmer.’
İzmir Selçuk Belediyesi atalık tohumlardan ürettiği fideleri halkla buluşturdu Selçuk Belediyesi Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan ürettiği fideleri ve kompost gübreyi halk ile paylaştı. Selçuk Belediyesi Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan üretilen 14 bin adet fide, 2 ton kompost gübreyi halkla buluşturdu. Atalık tohumları çoğaltmak, tarımsal üretimi desteklemek, halkı üretime dahil etmek amacıyla Efes Tarlası Yaşam Köyü ile önemli bir tarımsal kalkınma hamlesi başlatan Selçuk Belediyesi, bu yıl da atalık tohumlardan üretilen fideleri Selçuk halkı ile buluşturdu. Aslanlı Havuz Parkı Yanında kurulan stantlarda kıl tatlı biber, Aydın Karasu uzun patlıcan, Selçuk kara karpuz, köy domatesi, kara kavun, topan patlıcan, salatalık fidelerine ve kompost gübre dağıtımına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan üretilen fideleri ve kompost gübreyi vatandaşlara meclis üyeleri ile birlikte dağıtan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Biz çok uzun yıllardan beri Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde park bahçe atıklarından faydalanarak kompost gübrelerimizi üretiyoruz. Kompost gübrelerimizi vatandaşlarımıza ve üreticilerimize dağıtıyoruz. Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde atalık tohumlardan fidelerimizi üretiyor, vatandaşlarımız için çok daha sağlıklı bir üretimle çok daha sağlıklı bir gelecek sağlamaya çalışıyoruz. Sağlıklı bir gelecek için çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz” dedi. Diğer yandan Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde üreticiler için 2 bin adet nektarin, elma ve kayısı fidanının dağıtımı yapıldı.
Hakkari Yüksekova-Şemdinli fay zonunda deprem ihtimali korkuttu: “Irak’ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan’ın Türkiye’ye sınır il ve ilçelerinde yıkım yaşanabilir” Hakkari’de sismik boşluk olan Yüksekova-Şemdinli fay zonu üzerinde muhtemeller dahilinde 7,0 ile 7,6 arası bir deprem olabileceğini ve muhtemel felaketlere sosyal medya hesaplarında dikkat çeken Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, “Hakkari depremi komşu illerde, Irak’ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan’ın Türkiye’ye sınır il ve ilçelerinde yıkım yapabilir” dedi. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, Yüksekova-Şemdinli fay sonu üzerinde yaşanabilecek muhtemel depremde ortaya çıkacak felaket senaryolarını şöyle özetledi. “Depremde bütün yollar kapanabilir” Öğüt, muhtemel bir depremde Şırnak Hakkari otoyolu ve Hakkari merkez, Yüksekova ve Van otoyolu aktif heyelan bölgesinde olduğu için heyelan ya da tonlarca ağırlığa sahip koca kaya kütlelerinin ana ikmal yolları olan bu yollara düşebileceğine dikkat çekerek, "Yollar ulaşıma kapanabilir, nitekim bu yolların kapanması durumunda Van merkezden ya da Şırnak merkezden otoyollar vasıtasıyla gerekli yardım ve arama kurtarma ekipleri teçhizatları ile deprem bölgesine ulaşımı aksayabilir. Bu yollardan geçtiğim için biliyorum dik yamaçlardan oluşmakta" ifadelerini kullandı. “Depremde en çok Yüksekova etkilenecek” Muhtemel depremde en fazla yıkım alacak yerin Yüksekova ilçesi olduğunu söyleyen Öğüt, şöyle konuştu: "Zemini ayrılmamış kuvaterner yani depreme karşı en dayanıksız zemin türüdür ve Yüksekova Selahattin Eyyubi Havaalanı da bu zemin üzerine kuruludur ve en düşük ihtimalle bile pisti hasar görebilir ve uçaklar iniş yapamayabilir. Heyelan bölgelerinde düşmeye yani kaymaya müsait kayalar ya da kaya parçaları tespit edilip gerekli müdahale ile yok edilmelidir. Gerekirse ordu devreye girmeli, her türlü -en kötü- ihtimale karşı havaalanı yakınına hem tırlar hem askeri nakliye uçakları ile konteyner, arama kurtarma da kullanılan teçhizatlar, temel ihtiyaç malzemeleri ve çadırlar sevk edilmelidir. Bölge tam anlamıyla depreme karşı hazırlıklı hâlde olmalıdır." “Türkiye’ye komşu ülkeler de muhtemel depremde etkilenecek” Öğüt son olarak, “Ayrıca muhtemel Hakkari depreminde Şırnak merkezde heyelan olabilir. Bu durum için de ayrı bir önlem alınmalıdır, Hakkari depremi komşu illerde ve Irak’ın kuzeyinde ve Güney Azerbaycan’ın Türkiye’ye sınır il ve ilçelerinde yıkım yapabilir” ifadelerini kullandı.