GÜNDEM - 24 Kasım 2024 Pazar 09:02

Depremde ailesini kaybeden Zeynep öğretmen, protez bacağıyla döndüğü sınıfında öğrencileriyle hayata tutundu

A
A
A

Hatay’da depremde; annesini, kardeşini, eşini ve 3 evladını kaybeden öğretmen Zeynep Nur Kalkan, protez bacağıyla mesleğine devam ederek evlatlarının yerine koyduğu öğrencileri ve çok sevdiği mesleğiyle yaşamını sürdürüyor.

Asrın felaketine Hatay’ın Antakya ilçesi Akevler Mahallesi’nde yakalanan 35 yaşındaki Zeynep Nur Kalkan’ın 35 yaşındaki eşi Ali Efdal, 6 yaşındaki oğlu Yiğit Eren, 2 yaşındaki ikizleri Oğuz Ata ve Yağız Alp yaşadıkları binanın enkazında hayatını kaybetti. Enkazdan 90. saatte kurtarılan Zeynep öğretmen; 55 yaşındaki annesi Ayşe Gül ve 27 yaşındaki kardeşi Şamil Kalkan’dan da acı haber aldı. Tedavi sürecinin ardından 2023 yılı Mayıs ayında hayırseverlerin destekleriyle takılan protez bacakla yeniden yürümeye başlayan Kalkan, Eylül ayında çok sevdiği mesleğine ve öğrencilerine Yayladağı ilçesindeki Bezge İmam Hatip Ortaokulunda yeniden kavuştu. Zeynep öğretmen, depremin ardından evlatlarının yerine koyduğu öğrencileriyle birlikte 2. öğretmenler gününü yaşamanın buruk heyecanını yaşıyor. Hayata karşı olan azmi ve başarısıyla takdir toplayan Zeynep öğretmen, kendisi gibi afetzede olan hemşerilerine de örnek oluyor.

Depremde ailesini kaybeden Zeynep öğretmen, protez bacağıyla döndüğü sınıfında öğrencileriyle hayata tutundu

“Enkazın altında çocuklarıma seslendim ama hiç kimseden ses gelmedi”

Deprem anında yaşadıklarını anlatan Kalkan, ”Depremin sarsıntısıyla ben çocuklarıma yetişemeden ev bir anda yıkıldı. Neye uğradığımı şaşırdım. Binanın yıkıldığını gördüm sonra bayılmışım. Uyandığımda zifiri bir karanlık olan enkazın altında kaldığımı anladım. Enkazın altında çocuklarıma seslendim ama hiç kimseden ses gelmedi. İnsan yine de yaşıyorlardır diye ümit ediyor. Beni depremin 3. gününde termal kamera yardımıyla bulmuşlardı. Bir bacağım duvarın altında kalmıştı. Yaklaşık 2 ay boyunca bir bacağım olmadan yaşamaya çalıştım. Gerçekten insan her an engelli olabilirmiş sözü çok doğruymuş. Depremde 2 saniyelik anda enkazın altında kalarak bacağım ampute oldu. 2 ay sonra geçen yıl Mayıs ayında protez takıldı. İlk zamanlarda protez çok ağır geldi ve yürüyemeyeceğimi düşündüm. Protez merkezinin yardımıyla yürümeye başladım” dedi.

Depremde ailesini kaybeden Zeynep öğretmen, protez bacağıyla döndüğü sınıfında öğrencileriyle hayata tutundu

“Okula gelip çalışmak ve öğrencilerimin sevgisi bana çok iyi geldi”

Deprem sonrası acılarını ve üzüntülerini öğrencileriyle birlikte atlattığını ifade eden öğretmen Kalkan, “Depremde; 3 çocuğumu, eşimi, annemi ve erkek kardeşimi kaybettim. Bu gerçekten çok büyük bir kayıp. Bir anda bütün sevdiklerin kaybetmek çok büyük bir kayıp anlamına geliyor. Bana çalışma hayatı ve öğrencilerimin çok iyi geleceğinin düşündüm ve Eylül ayında hemen göreve başladım. Gerçekten okula gelip, çalışmak ve öğrencilerimin sevgisi bana çok iyi geldi. Kendi memleketimin güzel çocuklarına bir şeyler verebilmek bana çok iyi geldi. Ben kendimi öğrencilerimle toparladım. Çocukları çok seviyorum ve onlarında beni kalben çok sevdiklerini hissediyorum. Onlara ders anlatmak, ahlaki ve milli değerlerimiz anlamında bir şeyler vermek bana çok iyi geliyor” ifadelerini kullandı.

Ramazan İlın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MTB Başkanı Özcan: "Zirai don desteği yakında üreticiye ulaştırılacak" Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, Nisan ayında meydana gelen zirai don sonrası zarar gören üreticilere yönelik destek ödemelerinin önümüzdeki günlerde yapılmasının beklendiğini açıkladı. TBMM Zirai Don Araştırma Komisyonu’na Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) temsilen sunum yapan Özcan, 12 Nisan’da Türkiye genelinde etkili olan don olayının 34 ilde, aralarında kayısı, üzüm, elma ve ceviz gibi prestij ürünlerin de bulunduğu 16 üründe ciddi hasara yol açtığını ifade etti. Zararın sadece ürünlerle sınırlı olmadığını, meyve ağaçlarının da ciddi şekilde etkilendiğini belirten Özcan, "Malatya’da zararın boyutu yüzde 100. Üreticilerle birlikte tüm bileşenler, ekonomik ve sosyolojik olarak bu krizden etkilendi. Bu yıl olduğu gibi önümüzdeki yıl da mahsul tahmininde bulunmak güç" dedi. "Zarar 750 milyon doları aştı" Malatya’nın kayısı üretiminde yaşadığı kaybın boyutuna değinen Özcan, tahmini zarar miktarının 750 milyon doları aştığını, rekoltenin beklenenden düşük olması nedeniyle bu rakamın 1 milyar dolara kadar çıkabileceğini belirtti. Özcan, ayrıca hasat döneminde 30 bin ailenin, yıl boyunca ise 6 binden fazla kişinin çalıştığı bir sektörün etkilendiğini vurguladı. Başkan Özcan, Meclis Araştırma Komisyonu’nun çalışmaları kapsamında Malatya’nın ilk ziyaret edilen illerden biri olduğunu hatırlatarak, "Komisyon sadece zarar tespiti değil, felaketin sebepleri ve gelecekte alınması gereken önlemler üzerine de derinlemesine bir araştırma yürütüyor" ifadelerini kullandı Destekler için gözler Ankara’da Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer yetkili kurullarla temas halinde olduklarını belirten Özcan, üreticilerin zararlarının tazmini için güçlü bir destek mekanizması beklediklerini söyledi. Özcan, "Çiftçimizin uğradığı zararın bir kısmının dahi olsa karşılanması için umutluyuz. Komisyonun raporunu tamamlamasının ardından Tarım Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı nezdinde bir ödeme kararı çıkmasını bekliyoruz" diye konuştu