ÇEVRE - 12 Nisan 2025 Cumartesi 09:38

Dinamitle gerçekleştirilen patlamalarda afetzede vatandaşlar tedirginlik yaşıyor

A
A
A

Hatay’da taş ocağında dinamitle gerçekleştirilen patlamalardan dolayı evleri zarar gören vatandaşlar, deprem etkisi ve korkusu yaşatan patlamalara çözüm bekliyorlar. Öte yandan, deprem olurcasına korkutan patlamalarsa anbean kameralara yansıdı.

Antakya ilçesi Mansurlu Mahallesi mevkisinde kurulan taş ocağında dinamitle gerçekleştirilen patlamalar bölgede yaşayan afetzede vatandaşlara deprem etkisi yaşatıyor. Gerçekleştirilen patlamalarla evlerinde çatlamalar oluşan afetzede vatandaşlar, depremin korkusu ve etkisiyle her patlamada deprem olduğunu düşünerek tedirgin oluyorlar. Evlere zarar veren ve vatandaşları korkutan patlamalar kameraya yansırken, bölge halkı yüksek miktarda dinamitle gerçekleştirilen patlamalara çözüm bekliyor.

"Patlamalardan dolayı çocuklarımız geceleri konteyner da uyumak istiyorlar"

Dinamitle gerçekleştirilen patlamalardan ötürü evlerinin hasar gördüğünü ve ders çalışan çocuklarının patlamalardan olumsuz etkilendiğini ifade eden Bülent Kuyucu, "Buradaki taş ocağındaki patlamalarından dolayı doğru düzgün evimize oturamıyoruz. Çocuklarımız ders yaparken dinamit patlatıyorlar. Çocuklarımız deprem olduğunu zannedip dışarı çıkıp baktıklarında dinamit patlatmışlar. Evimizde çok hasar var. Çocuklar eve geçip oturamıyor ve uyuyamıyorlar. Bu patlamalardan dolayı çocuklarımız geceleri konteyner da uyumak istiyorlar. Patlamalar çok olduğu için eve bile geçemiyoruz" dedi.

"Her patlamada sallanıyoruz ve deprem olmuş gibi korkup dışarı kaçıyoruz"

Her patlamada deprem olurcasına korktuklarını ifade eden Hüsnü Kuyucu, "Benim evde hamile gelinim ve çocuklarım yaşıyor. Evimin duvarları böyle karpuz şeklinde çatlamış. Her dinamit patlatıldığında evlerimizdeki duvarlar çatlıyor. Her patlamada sallanıyoruz ve deprem olmuş gibi korkup dışarı kaçıyoruz. Evin içindeki duvarlardan hepsi çatlamış. Devlet yetkilerinden bu konuya dair çözüm bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"Biz patlamadan çok korkuyoruz ve bunun çözülmesini istiyoruz"

Engelli evladının patlamalardan korktuğunu ve her patlama esnasında evladını sırtında evden çıkardığını ifade eden Fatma Tatlıcı, "Evimizin tam karşısında depremden sonra taş ocağı kuruldu. Taş ocağındaki yüksek miktarlı dinamitli patlatmalardan dolayı her seferinde yatalak çocuğumu sırtıma alıp dışarı çıkartmak zorunda kalıyorum. Yatalak çocuğuma her seferinde depreme yaşattıkları için şikayetçiyim. Patlamalardan dolayı çok endişeliyiz. Evimizin duvarları çatladı ve tabanlarında çatlaklar var. Biz patlamadan çok korkuyoruz ve bunun çözülmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ramazan İlın - Veysel Korkmaz

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari Hakkari’de 6 bina çökme riski nedeniyle tahliye edildi Hakkari’de yapımı devam eden Toplum Sağlığı Merkezi’nin temel kazısı sonrası meydana gelen zemin kayması nedeniyle çökme riski bulunan 6 bina tedbir amaçlı tahliye edildi. Vatandaşlar güvenlik gerekçesiyle Öğretmenevi’ne yerleştirildi. Edinilen bilgilere göre olay, Çevreyolu üzerinde Rüya Plaza karşısında, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nin arka kısmında yapımı süren yeni Toplum Sağlığı Merkezi inşaat alanında meydana geldi. Temel kazı çalışmalarının ardından çevrede bulunan bazı yapılarda kayma oluştuğu tespit edildi. Risk değerlendirmesi sonrası Beyterler, Seyitler, Erikler, Hacıoğlu ve Korkmazlar binaları başta olmak üzere bitişik 6 bina güvenlik amacıyla boşaltıldı. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, çevrede geniş güvenlik önlemleri alındı. Kaymanın etkili olduğu alanda özellikle iki eczanenin bulunduğu bölümde kaldırım merdivenlerinde açılmalar meydana gelirken, bazı iş yerlerinin camlarında çatlama ve kırılmalar oluştuğu görüldü. Olay nedeniyle vatandaşlar panik yaşadı. Hakkari Vali Yardımcısı ve Belediye Başkan Vekili Burak Gürbüz, AFAD ve itfaiye ekipleriyle birlikte bölgede incelemelerde bulundu. Ekipler tarafından çevrede ışıklandırma çalışmaları yapılırken, yapılan anonslarla vatandaşlardan binaları acilen tahliye etmeleri istendi. Tahliye edilen vatandaşların güvenlik amacıyla Öğretmenevi’ne yerleştirildiği öğrenilirken, bina çevresi güvenlik şeritleriyle kapatıldı. Yetkililer, can güvenliği nedeniyle vatandaşların binalara girmemeleri için bina ve iş yerlerinin kapılarını mühürledi. Öte yandan bölgede teknik incelemelerin sürdüğü, yapıların risk durumuna ilişkin detaylı rapor hazırlanacağı bildirildi.
Düzce Huzurevinde çıkan yangın kontrol altına alındı Düzce’de Kızılay Huzurevinde asansörden kaynaklı çıkan yangın kontrol altına alındı. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, "Çok şükür bir problem yaşanmadı. Yaşlılarımızın tahliyesini yaptık. Bir kısmı ilçe devlet hastanemize bir kısmı ise Karayolları misafirhanesine gönderildi" ifadelerini kullandı. Yangın, gece saatlerinde Kaynaşlı‘da bulunan Kızılay Akçakoca Huzurevi’nde meydana geldi. Alınan bilgilere göre asansör akülerinin bulunduğu bölgede belirlenemeyen sebeple yangın çıktı. Dumanların sardığı binayı fark eden personeller durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Düzce Belediyesi’nden 6, Kaynaşlı Belediyesi’nden ise 2 itfaiye aracı kısa süre içerisinde bölgeye sevk edildi. Olay yerine ulaşan ekipler 25’i yatalak 54 huzurevi Sakinini bulunduğu yerden çıkararak bina dışına tahliye etti. Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, Kaynaşlı Belediye Başkanı Efdal Altundal, Kızılay Batı Karadeniz Afet Depo Müdürü İsmail Hakkı Duru ve ilgili kurum amirleri bölgeye gelerek yangın hakkında bilgiler alırken, tahliye edilen vatandaşlarla da bir araya geldi. "Çok şükür bir problem yaşanmadı" Yangın ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Kaynaşlı Kaymakamı Kemal Sefa Gökmenoğlu, "Bu gece 01.00 sıralarında 112 Acil Çağrı Merkezimize düşen ihbar ile Düzce Belediyesi’nden 6 itfaiye aracı, Kaynaşlı Belediyesi’nden 2 itfaiye aracı yangına müdahale etmiş olup, çok şükür ki yaşlılarımızla ilgili bir problem yaşanmamıştır. Kaynaşlı Kızılay Huzurevinde hali hazırda 59 misafirimiz var. 5’i izinde olup 54 yaşlımız ilçe devlet hastanemiz, karayollarına ait kamu misafirhanesinde bu gece misafir kalacaklardır. Geçmiş olsun diyoruz. İtfaiye ekiplerinin aktardığı kadarıyla yangının çıkış nedeni asansörden kaynaklı olduğunu ifade etmekteler. Yaşlılarımız tahliyesi noktasında emniyetimiz, jandarmamız, Kaynaşlı Belediye personelimiz, sağlık teşkilatımız ve Kızılay personelimiz birlikte yardımcı oldular" dedi. Tahliye edilen 54 kişiden 25’i Kaynaşlı Devlet Hastanesi’ne gönderilirken kalan yaşlılar ise Karayolları Misafirhanesi gönderildi. Huzur evinde yangın kontrol altına alınırken, dumanın tahliye çalışmalarına başlandı. Konu ile ilgili ise inceleme başlatıldı.