GÜNDEM - 01 Aralık 2025 Pazartesi 09:26

Referandumla başlayan 2 yıllık sürecin ardından Uzunkavaklılar 80 yıl sonra memleket değiştirdi

A
A
A

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Uzunkavak Mahallesi, gerçekleşen referandumun ardından Resmi Gazete’de yayınlanan 10619 sayılı kararla Kumlu ilçesine bağlandı. Reyhanlı’dan Kumlu’ya 2 yılı bulan sürecin ardından bağlandıklarını ifade eden Uzunkavak Mahallesi Muhtarı Mehmet Albrayrak, mağduriyet sürecinin geride kaldığını belirterek mutlu olduklarını söyledi.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı olan ve ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta yer alan Uzunkavak Mahallesi sakinleri, 3 kilometre mesafedeki Kumlu ilçesine bağlanmak için sandık başına gitmişti. Depremzedelerin yaşadığı Uzunkavak’ta vatandaşlar, resmi işlerini halletmek için 30 kilometre yol katetmelerinden dolayı 3 kilometre uzaklıktaki Kumlu ilçesine bağlanmayı tercih ettiler. Hatay Valiliğine yapılan başvurular sonrası geçtiğimiz 2 yıl önce mahallede referandum gerçekleştirildi. Toplamda 780 seçmenin bulunduğu mahallede, 510 kişi sandığa giderek oy vermişti. Yapılan sayımlar sonucu, 480 "Evet" oy ile Uzunkavak Mahallesi’nin Kumlu ilçesine bağlanması kararlaştırılmıştı. Yapılan referandum sonrası Kumlu Belediye meclisinde de Uzunkavak’ın ilçeye katılımı için oylama gerçekleştirildi ve Uzunkavak’ın Kumlu’ya katılma talebi kabul edildi. Resmi Gazete’de yayınlanan 21 Kasım 2025 tarihli 10619 sayılı kararla birlikte Uzunkavak Mahallesi resmi olarak Kumlu ilçesine bağlandı. Reyhanlı’dan Kumlu’ya 2 yıllık sürecin ardından bağlandıklarını ifade eden Uzunkavak Mahallesi Muhtarı Mehmet Albrayrak, "Kumlu ilçesine bağlanmış durumdayız ve önümüzde günlerde tabelada yazan Reyhanlı ilçesi ismini değiştirip Kumlu ilçesi olarak değiştireceğiz" dedi.

Referandumla başlayan 2 yıllık sürecin ardından Uzunkavaklılar 80 yıl sonra memleket değiştirdi

"Süreci tamamladık, mahalle halkıma hayırlı uğurlu olsun. Sonunda başarmış durumdayız"

İlçe değişikliği sürecinin yaklaşık 2 yıl sürdüğünü söyleyen Uzunkavak Mahallesi Muhtarı Mehmet Albayrak, mahallelinin ciddi sıkıntılardan kurtulduğunu belirterek, "Uzunkavak Mahallesi, 1945 yılından beri Reyhanlı ilçesinde bağlı bulunan bir köy durumundaydı. Reyhanlı ilçe merkezi köye 25 kilometre uzaklıkta ama hemen yanı başımızda olan Kumlu ilçesine bağlı olmak, bizim için her konuda mutlaka iyi olacaktır. Çünkü şimdiye kadar Reyhanlı ilçesine bağlı olmanın Uzunkavak Mahallesi halkına verdiği sorunları anlatmaya kalksak bitiremeyiz. Uzunkavak Mahallesi halkı için en iyisinin Kumlu ilçesi olacağını düşünüyorum. 2 yıl önce yaptığımız referandumda, Uzunkavak halkının tamamıyla ’evet’ kullanması bunun bir göstergesidir.

Referandumla başlayan 2 yıllık sürecin ardından Uzunkavaklılar 80 yıl sonra memleket değiştirdi

Ben bu süreçte ilk muhtar olduğum ilk zamanlarda sıkıntıyı ciddi anlamda fark ettim. Bu sürecin buraya kadar gelmesine çok emek verdim. Bu süreci tamamladık, mahalle halkıma hayırlı uğurlu olsun. Sonunda başarmış durumdayız. Kumlu ilçesine bağlanmış durumdayız ve önümüzde günlerde tabelada yazan Reyhanlı ilçesi ismini değiştirip Kumlu ilçesi olarak değiştireceğiz. Ondan sonra daha güzel bir görünüm olacak. Vatandaşlar bu durumdan çok memnun kaldılar. Vatandaşların sürecin en başından beri bana destek vermeleri bunun bir göstergesiydi. Ben bu sürece çok emek verdim ve sonunda bağlandığımız için seviniyorum. Emeklerimiz en sonunda başarıya ulaştı. Bu kutlu ve mutlu günümüzün Uzunkavak halkına ve Kumlu ilçesine hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Referandumla başlayan 2 yıllık sürecin ardından Uzunkavaklılar 80 yıl sonra memleket değiştirdi

Ramazan İlın - Mehmet İhsan Çakar 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da beklenen sarı kodlu sağanak başladı Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İstanbul Valiliği tarafından pazar günü için yapılan sağanak gece saatleri itibariyle başladı. İstanbul’da sabaha karşı beklenen sağanak etkisini göstermeye başladı. İstanbul Valiliği tarafından su baskınlarına ve kuvvetli yağışa dikkat çekilerek sarı kodlu uyarı verilmişti. Gün içinde aralıklarla etkisini gösteren yağmur gece saatlerinde sağanak olarak şiddetini artırdı. Sağanak şeklinde ve gök gürültülü başlayan yağmur vatandaşları da zor durumda bıraktı. Taksim’de vatandaşların yürümekte zorlandığı ve açık olan dükkanlara sığınmak zorunda kaldığı görüldü. Şiddetli yağmur araçlara da zorluk çıkardı. Sağanağın özellikle sabah ve öğlen saatlerinde etkisini artırarak göstermesi bekleniyor. Valilik açıklama yapmıştı 7 Aralık Pazar günü için uyarı yayınlayan İstanbul Valiliği, beklenen kuvvetli yağışla birlikte kentte sel, su baskını, ani akıntılar ve trafikte aksamalar gibi olumsuzlukların yaşanabileceği vurgulandı. Vatandaşların tedbirli olmaları, toplu taşıma ve ulaşım planlamalarını hava durumuna göre yapmalarını istedi. Yapılan açıklamada "Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yaptığı son değerlendirmelere göre, 7 Aralık Pazar günü İstanbul’da sağanak yağışların kuvvetli olması bekleniyor. Kuvvetli yağışlarla birlikte sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır." ifadelerine yer verildi.
Kayseri Kaza yapan alkollü sürücü, "Gazeteci çekerse üflemem" diyerek, ekiplere zorluk çıkardı Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde otomobil ile ticari taksinin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Kaza sonrası ekipler tarafından alkolmetre üfletilmek istenen sürücü, "Gazeteci çekerse üflemem" diyerek, ekiplere zorluk çıkarırken, kendisini görüntüleyen basın mensubuna da engel olmaya çalıştı. Yapılan kontrollerde sürücünün 1.42 promil alkollü olduğu tespit edildi. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Germir Mahallesi Orgeneral Hulusi Akar Bulvarı Doktor Sami İpek Caddesi kesişiminde bulunan kavşakta meydana gelen trafik kazasında, Y.B. yönetimindeki, 06 ADZ 744 plakalı otomobille E.T. yönetimindeki 38 T 0338 plakalı ticari taksi çarpıştı. Kazada ticari taksi şoförü E.T. ile otomobilde bulunan bir yolcu yaralanırken, ihbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, sağlık ekipleri de yaptıkları ilk müdahalenin ardından yaralanan 2 kişiyi ambulansla hastaneye kaldırdı. Kaza sonrası polis ekipleri tarafından alkol kontrolü yapılmak istenen Y.B. haber için olay yerine gelen gazetecinin görüntü alması halinde alkolmetreyi üflemeyeceğini söyleyerek, ekiplere zorluk çıkardı. Y.B. kendisini görüntüleyen gazeteciye engel olmaya çalıştı. Ekipler tarafından güçlükle ikna edilen Y.B. 1.42 promil alkollü çıktı. Y.B.’ye ‘alkollü araç kullanmak’ suçundan 9 bin 267 TL idari para cezası uygulandı. Kazaya karışan otomobil ve ticari taksi çekiciyle kaldırıldı. Arkadaşları yaralanan taksiciler tepki gösterdi Öte yandan kazada yaralanan Y.B.’nin beraber çalıştığı arkadaşları olay yerine geldi. Kazayla alakalı konuşan taksi şoförleri, arkadaşlarının gece saatlerinde ekmeğini kazanmak için çalıştığını söyleyerek, alkollü şekilde araç başına geçen bir sürücü yüzünden arkadaşlarının yaralandığını ifade ederek, tepki gösterdi. Taksiciler kimsenin alkol alarak, direksiyon başına geçmemesi gerektiğini dile getirdi.