ÇEVRE - 09 Temmuz 2025 Çarşamba 10:08

Son 65 yılın en kurak yılının yaşandığı Hatay’da belediyeden kritik uyarı: "50-60 günlük suyumuz var, lütfen suyumuzu tasarruflu kullanalım"

A
A
A

Son 65 yılın en kurak yılının yaşandığı Hatay'da su seviyesinin yüzde 24'e gerilediği Karaçay Barajı'nda kullanılabilir 7 milyon metreküp su kaldı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, barajda yaklaşık 60 günlük su kaldığına dikkat çekerek, "Hem çiftçi için hem de vatandaşımız için Allah yardım etsin, çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız" diyerek su tasarrufu uyarısında bulundu.

Yağışlı havasıyla bilinen ve Amanos Dağı'nın eteklerinde olmasıyla su bereketinin yaşandığı Hatay'da bu yıl kuraklık yaşanıyor. Kış ve ilkbahar mevsiminde yeteri kadar yağış almayan kentte meteoroloji verilene göre son 65 yılın en kurak dönemi yaşanıyor. Geçtiğimiz yıla göre yağışın yüzde 64 azalması nedeniyle Karaçay Barajı'nda su seviyesi yüzde 24'e geriledi. Belen ilçesi Hükümet Konağı'nda gerçekleştirilen Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda gündem bölgeyi vuran kuraklık oldu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk, kuraklığa karşı alınan önlemlere değinerek, vatandaşlara ve idarecilere su tasarrufunun önemini vurguladı.

"Büyük bir mücadele içerisinde arkadaşlarımız"

Başkan Öntürk, Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerinin su tüketimini karşılayan Karaçay Barajı'nda 7 milyon metreküp tüketilebilir su kaldığına dikkat çekerek, "Ekonomik olarak bir sıkıntımız yok. Su konusunda sıkıntımız var, doğal olarak bir kıtlık yaşıyoruz. Karaçay Barajımızda 12 milyon metreküp suyumuz kaldı. Bunun yaklaşık 5 milyon metreküpü rezerv olarak tutuluyor. Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerimizin 50-60 günlük suyu kaldı. Alternatif olarak HATSU çok büyük bir gayret içerisinde. Bölgede yeni su kaynaklarımız için çalışmalarımız sürüyor. Acil eylem planı içerisindeyiz. Büyük bir mücadele içerisinde arkadaşlarımız. Onun için gittiğiniz her ortamda su kıtlığından bahsedelim. 50-60 günlük suyumuz var. Lütfen suyumuzu tasarruflu kullanalım. Yoksa çok büyük bir problemle karşı karşıya kalacağız. Kıştan kuyularımızı vurduk ama sular hızla çekiliyor. Birtakım kuyularımız kum çekmeye başladı, kapattık. Birtakım kuyular vuruyoruz, bunların raporları çok iyi gelmiyor, olumsuz geliyor. Çok ciddi bir mesele içerisindeyiz. Arkadaşlarımız büyük bir gayret içerisinde ama sizlerden ricam tasarruf etmemiz lazım. Ciddi bir tasarruf etmemiz lazım. Bir seferberlik ilanı yapmak zorundayız. Tatil ayında bunu yaşayacağız. Ne imkanımız varsa bunun mücadelesini verip, vatandaşın derdine çözüm bulmaya gayret edelim. Vatandaşımız şunu bilsin ki Hatay'da su yok. Hem çiftçi için hem de vatandaşımız için Allah yardım etsin, çok büyük bir felaketle karşı karşıyayız" dedi.

Ferit Savaş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Gençlik ve Spor Bakanlığı 2 bin 610 personel alacak Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Bakanlık taşra teşkilatı birimlerinde istihdam edilmek üzere 2 bin 610 sözleşmeli personel alınacağını açıkladı. Gençlik ve Spor BakanıOsman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Bakanlık taşra teşkilatı birimlerinde istihdam edilmek üzere 2 bin 610 sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Bakan Bak, Gençlik Haftası’nı müjdelerle selamladıklarını belirterek, "Gençlik ve Spor Bakanlığımızın ülke genelindeki teşkilatlarında görevlendirilmek üzere 2.610 sözleşmeli personel alımı sürecimiz başlamıştır. Gençlik ve spor çalışmalarımıza katkı sunmak isteyen adaylarımızı başvuru sürecine bekliyoruz. Bakanlığımızın farklı kadro ve görev alanlarına yönelik personel alımı çalışmalarımız da devam etmektedir. Yeni duyurularımızı çok yakında kamuoyuyla paylaşacağız. Hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. Başvurular 18 - 24 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek Yazılı veya sözlü sınav yapılmaksızın 2024 yılı KPSS B grubu puanı esas alınarak 150 lisans mezunu koruma ve güvenlik görevlisi, 1000 ön lisans mezunu koruma ve güvenlik görevlisi, ortaöğretim (lise ve dengi) okullardan mezun 783 destek personeli (temizlik), 114 elektrik tesisatçısı, 121 sıhhi tesisatçı, 204 iklimlendirme personeli, 180 havuz suyu operatörü, 58 marangoz olmak üzere toplam 2 bin 610 sözleşmeli personel alımı yapılacak. Başvurular, Cumhurbaşkanlığı Kariyer Kapısı üzerinden 18 - 24 Mayıs 2026 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.