YEREL HABERLER - 22 Ağustos 2015 Cumartesi 17:49

Korhan Yaylası Yolunun Kapatılmasına Tepki

A
A
A
Korhan Yaylası Yolunun Kapatılmasına Tepki

Iğdır’da Ağrı Dağı’ndaki Korhan Yaylası’na giden yolun kapatılması bazı kesimlerden tepki gördü.
Iğdır’da son günlerde terör eylemlerinin yoğun olarak yaşandığı Pamuk Dağı Geçidi ile Suveren Jandarma Karakolu’na düzenlenen bombalı saldırının ardından PKK’lıların kaçış için kullandığı Ağrı Dağı eteklerindeki Korhan Yaylası yolu açılan hendek ve dökülen hafriyatla trafiğe kapatılmıştı. Burada yolun kapanması ile birlikte mağdur olduklarını savunan bir grup köylü, BDP ve HDP’liler ile HDP Iğdır Milletvekili M. Emin Adıyaman’ın da katılımıyla basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan HDP Iğdır Milletvekili M. Emin Adıyaman, halkın ulaşım hakkının engellenmesi ile güvenliğin sağlanamayacağını savundu. Adıyaman, "Bu yayla ise yaklaşık 50 bin hayvanın otladığı yerdir. Bu 50 bin hayvanın tümünün suyu yurttaşlar tarafından tankerlerle, bu yol kullanılarak yaylaya götürülmektedir. Dünden beri bu yol kazılmış. Sayın vali ile telefon görüşmesi yaptık. Güvenlik nedeniyle bu yolu kazdığını söyledi. Bu çok doğru bir yaklaşım değildir. Bu ülkede güvenlik vatandaşın ulaşım veya seyahat hakkının engellemesi şeklinde sağlanamaz. Ülkede güvenlik ancak barışla, demokratik çözümle ve ancak vatandaşa saygıyla olabilir. Vatandaşı susuz bırakmakla, ulaşım hakkını engellemekle vatandaşı adeta bulunduğu köyleri ve mezraları açık cezaevi haline dönüştürmekle ne güvenlik oluşur ne de barış oluşur" dedi.
Korhan Yaylası’nda kalan köylülerden Ahmet Galitekin ise, bulundukları yerde elektrik ve suyun olmadığını, bir de yollarının kesildiğini savundu.
Bu arada bazı yaylacıların köylerine dönmek için hayvanlarını kamyonetlere yüklemeleri kameralara yansıdı.
Ağrı Valiliği’nce Ağrı Dağı ve Tendürek Dağı’nın askeri operasyonlar dolayısıyla özel geçici güvenlik bölgesi ilan edildiği duyurulmuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.