YEREL HABERLER - 15 Ekim 2015 Perşembe 15:32

Iğdır'da Hz. Hüseyin'in Yası Tutuluyor

A
A
A
Iğdır'da Hz. Hüseyin'in Yası Tutuluyor

Iğdır’daki Caferiler, Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitlerinin yasını tutuyor.
Hz. Hüseyin ve 72 yareninin Kerbela Çölü’nde şehit edilişlerinin 1374’nci yılı kapsamında Iğdır’da çeşitli merasimlerle yas tutuluyor. Zübeyde Hanım Bulvarı’nda kurulan Aşura çadırı, sabah erken saatlerden gecenin ilerleyen vakitlerine kadar açık tutuluyor. Hz. Hüseyin ve beraberinde şehit olanları anma amacıyla “Kerbela’dan Bir Esinti, Aşura Çadırı” adıyla kurulan çadırda; Ehli Beyt Kültürü ve Caferilik ile ilgili birinci elden kaynak ve dokümanlar yer alıyor. İçinde Kerbela’da yaşananları canlandıran ve o zamana ait sembolik materyallerle zenginleştirilen ’Kerbela Sahnesi’, kitap, CD, resim ve film gibi materyallerin de sergilendiği çadırı her kesimden insan ziyaret ediyor.
Kurulan çadırın yaklaşık bin 400 yıllık bir matemi ve yüreklerinde bitmeyen Hz. Hüseyin sevgini özetlediğini dile getiren Rahmi Atış, “Kabe’de İmam Hüseyin’i şehit etmek isterler, Yezide biat etmesi için. İmam Hüseyin Kabe’de kan dökülmemesi için, kutsiyeti bozulmaması için 72 yareni ile Kerbela’ya doğru yola çıkar. Kerbela denilen yerde İmam Hüseyin’in etrafını Yezit’in ordusu sarar, susuz bırakarak ‘Aşura’ dediğimiz gün, yani 10 Muharrem’de bütün çoluk çocuğu yarenleri beraber katledilir” dedi
Bu yasın Şia’ya özgü olmadığını, İslam ümmetinin kanayan bir yarası olduğuna vurgu yapan Atış, “İslam’da ayrıştırmacılık o dönemde başlamıştır, hala günümüzde de geniş çerçevede yansıtılıyor. Bu anma sadece Iğdır’da değil İstanbul, Kars, Çorum, Bartın, Adana, Diyarbakır ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde çadırlar kurulmuş, yas tutulmaktadır. İki ay devam edecek bu yastan dolayı kesinlikle ne bir düğün merasimi yapılır, ne yeni bir şey alınır, ne bir eğlence tertiplenir. Çünkü bu yas tüm ümmetin yassı olarak kabul edilir” diye konuştu.
Anıl Güneş de, “Bu hazin olaydan bugüne kadar bu yas yaşanmıştır ve geleceğe de taşınacaktır” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Turuş Kaya Mezarlarında kazı ve temizleme çalışmaları başladı Adıyaman’da Roma ve Bizanslılar tarafından kullanılan binlerce yıllık Turuş Kaya Mezarlarının turizme kazandırılması için kazı ve temizleme çalışmaları başladı. Adıyaman-Şanlıurfa Karayolu üzerinde Kuyulu köyü sınırlarında bulunan Turuş Kaya Mezarları’da son üç yılda yapılan temizleme ve kazı çalışmalarında 60 mezar ortaya çıkartıldı. Bu yıl Nisan ayında başlayan kazı çalışmalarında şuana kadar 2 kaya mezar ortaya çıkartılırken, mezarlar yeniden temizleniyor. İlk kazıların 1999 yılında yapıldığı Turuş Kaya Mezarlarının temizleme ve kazı çalışmaları 2021 yılına kadar ara verilmişti. Kommagene Canlandırma Projesi ile 2021 yılında yeniden başlayan çalışmalarda şuana kadar 10 dönümlük alan temizlendi. Mezarlarının içerisindeki taş ve toprak yığınları temizleniyor. Yağmur sularının mezarlara girmesini engellemek için üstte drenaj sistemi yapılıyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının Eylül ayına kadar sürmesi bekleniyor. Adıyaman’ın önemli tarihi yapılarından birisi olan Turuş Kaya mezarlarının her birisinde değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar bulunuyor. Yaklaşık 2 yıllık kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor. Kazı ve temizleme çalışmalarının başladığını söyleyen Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, “Turuş Kaya Mezarlarında bu yıl kazıya başladık. 1999 yılında başlayan ve ara verilen kazılar 2021 yılında başladı. 3 yıl aralıksız devam eden kazılarda yaklaşık 10 dönüm bir alan temizliği yapıldı. Temizliğin yanında mezar odalarını ortaya çıkartıyoruz. Önceki dönemde 60 adet kaya mezarı çıkartmıştık, bu yıl ise şuana kadar 2 adet kaya mezarını ortaya çıkarttık” diye konuştu.