GENEL - 06 Ocak 2020 Pazartesi 14:00

Iğdır’da asırlardır değişmeyen lezzet: Bozbaş

A
A
A
Iğdır’da asırlardır değişmeyen lezzet: Bozbaş

Yöresel tatları ile ünlü Iğdır, geçmişi asırlar öncesine dayanan Bozbaş yemeğiyle dikkat çekiyor.

Yöresel tatları ile ünlü Iğdır, geçmişi asırlar öncesine dayanan Bozbaş yemeğiyle dikkat çekiyor.


Iğdır’da çok yaygın olarak pişirilen ve zevkle tüketilen Bozbaş yemeği, kuzu inciği, nohut ve kuyruk yağıyla pişirilerek zevkle tüketiliyor.Yemeği ilginç kılan pişirme yöntemi, servis şeklide ilgi görüyor. Kente gelen ve Bozbaş yemeğini tadan ziyaretçiler, bu lezzeti gittikleri her yerde anlatarak yemeğin tanınmasına da katkı sunuyorlar.


Bozbaş yemeğinin tarihinin çok eskilere dayandığını belirten Bozbaş ustası Mehmet Ferit Taşkın, Bozbaş yemeğinin isminin çok eskilerde yaşayan Bozkır kabilesinden geldiğini ve yemeğin günümüze kadar gelerek zevkle tüketildiğini söyledi. Bozbaş yemeğinin yapımının da meşakkatli olduğunu anlatan Mehmet Usta, “Yemeğinin yapılışı dört aşamadan oluşuyor. Porsiyonuna göre maşrapaya kuzu incik eti,kuyruk yağı, nohut, baharat olarak da sarı kök bırakıyorum. Daha sonra maşrapayı fırına atıp hazırlıyorum. Bozbaş yemeğinde kullanılan et genç olmalıdır.Bunun için hayvanın 2 yaşını geçmemesi lazım. Koyunun incik kısmı olması da önemlidir. Bozbaş yemeğimizin pişirilmesi yaklaşık altı saat sürüyor” dedi.



“Bozbaşı sipariş üzerine yabancı devletlere gönderiyoruz”


Yemeğin gün geçtikçe daha çok tanınarak, ilgi gördüğünü anlatan Bozbaş ustası Mehmet Ferit Taşkın, “Bu yemeği yemek için gruplar halinde turistler geliyor. Gelmeden önce bize haber veriyorlar. Biz bu Bozbaş’ı sipariş üzerine yabancı devletlere de dondurulmuş bir şekilde gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Başkan Başdeğirmen: "Bugün Isparta’mız ülkemizde söz sahibi olan bir şehir haline gelmeye başladı" Isparta Genç İş İnsanları Derneği (IGİAD) Başkan Süleyman Çağrı Çiftçi ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelen Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, her düşünce ve fikre açık olduklarını belirterek, "Bugün Isparta’mız, ülkemizde söz sahibi olan bir şehir haline gelmeye başladı" dedi. Isparta Genç İş İnsanları Derneği (IGİAD) Başkan Süleyman Çağrı Çiftçi ve yönetim kurulu üyeleri Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile Isparta Belediyesinde bir araya geldi. Ziyaretten duyduğu memnuniyetini dile getiren ve teşekkür eden Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bugüne kadar dernekle uyumlu bir şekilde çalıştıklarını, iş birlikleri yaptıklarını aktardı. Başkan Başdeğirmen, "Tabii ki Isparta’da genç olarak sizlerin bu işlerin içerisinde olması bizim ufkumuzu daha çok açıyor, daha farklı projeler ortaya çıkıyor. Bugüne kadar sizlerin projelerinden istifade ettik. Bundan sonra da inşallah aynı düşünce ve aynı amaçla Isparta’mıza hizmet edecek güzellikleri hep beraber paylaşmak istiyoruz. Bizlere vermiş olduğunuz düşünceler, fikirler çok değerli" şeklinde konuştu. Her düşünce ve fikre açık olduklarını aktaran Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, "Bugün Isparta’mız ülkemizde söz sahibi olan bir şehir haline gelmeye başladı. Daha önceleri Isparta’ya özel turlar yapılmazken, şimdi komşu illerimizden günübirlik veya 2 günlük özel turlar yapılmaya başlandı. Andık Deresi, Kirazlıdere, Gölcük, Eğirdir olsun o değerleri gayet güzel bir şekilde sunabiliyoruz. Şehrimize dışarıdan misafir alabiliyoruz. Bunlar da sizin gibi genç arkadaşlarımızın bizlere verdiği fikirlerdi. Hepimiz Isparta için bazı şeyler yapmaya çalışıyoruz. O yüzden sizlerin fikirlerinizi önemsediğimizi de belirtmek istiyorum. Bundan sonraki çalışmalarımızda da el birliği, güç birliği yaparak şehrimize hizmet edelim" görüşlerinde bulundu.