YEREL HABERLER - 23 Şubat 2017 Perşembe 11:57

Süleyman Demirel Havalimanı bölgesine büyük değer katıyor

A
A
A
Süleyman Demirel Havalimanı bölgesine büyük değer katıyor

1997 yılında hava trafiğine açılan Süleyman Demirel Havalimanı, geçtiğimiz yıl 204 bin yolcu trafiğiyle rekor kırdı.
İç ve dış seferlerle kapasitesini artıran Süleyman Demirel havalimanında yapılan revizyon çalışmaları meyvesini verdi. 2016 yılında havalimanından taşınan yolcu sayısı 204 bine ulaşarak rekor seviyeye yükseldi.
Havalimanının 1997 yılında hava trafiğine açıldığını hatırlatan Havalimanı Müdürü İlhan Demir, “2013 yılının mayıs ayında 20 Mayıs Devlet Hava Meydanları İşletmesinin kuruluş yıl dönümü itibariyle haftada üç gün Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri Türk Hava Yollarının İstanbul Atatürk Havalimanı’na tarifeli seferleri başladı. 6 ay gibi bir zaman sonrası, uçuşlarımız haftada 5 güne çıkarıldı. Daha sonra 2015 yılında haftanın her günü uçuş yapılmaya başlandı ve 2016 yılın da yine aynı şekilde yaz kış olmak üzere haftanın 7 günü seferler sürdü. 2017 yılında da haftanın 7 günü Türk Hava Yollarının İstanbul Atatürk havalimanı - Isparta Süleyman Demirel Havalimanı arasında tarifeli seferlerine devam etmektedir, şüphesiz yaz döneminde de 7/24 şeklinde devam edecektir” dedi.

Terminal kapasitemizi genişlettik
Dış hatlar trafiğine de odaklandıklarını kaydeden Demir, “Dış hatlarda da İran, charter seferleri havalimanımıza seferler tertip ettiler, bizim onlarla diyaloglarımız doğrultusunda yine 2013 yılında bir başlangıç yaptık, 2014 yılında bunu sürdürdük ve 2015 yılında da uçuşlar devam etti, 2016 yılında da bu uçuşlar çok iyi bir şekilde devam etti ve 2016 Temmuz ayın da bir duraksama dönemine girdik, ama bütün olumsuzluklara rağmen 2016 yılında iç hat ve dış hat olmak üzere toplam 204 bin yolcumuz oldu. Şunu söyleye bilirim ki büyüme istatistiğimizi hep devam ettirdik, şu anda önümüzdeki 5 yılda gerek iç hat, gerek dış hat, hava taşıtlarını gerek parklandırılması veya yolcu sirkülasyonu açısından terminal kapasitesi açısından sorun görmüyoruz. Yani öngörümüzde bunları genel müdürlüğümüzün desteğiyle bunları aşmış durumdayız, 1 hafta önce iç hatlar gelen yolcu salonumuz devreye girdi” diye konuştu.

Uçakların bakımı yapılıyor
Dış ve iç hat arınmış salonunu iki kat büyüttüklerini kaydeden Demir, “Salon genişletmeleri ile birlikte 2015 yılında gelen yolcuda duty free shop hizmetimiz, 2016 yılında arınmış salonda da hizmet verdi. Bu yılda yine hem dış hat gelen yolcu salonu, hem de dış hat arınmış salonda duty free shoplarımız hizmet verecek. Bununla birlikte havalimanımızda tüzel bir kişi işletmecilik tarafından uçak boya ve bakım hangarı işletilmektedir hangarda Airbus ve Boeing tipinde uçakların boya ve bakımları yapılmaktadır. Ayrıca hava ambulans uçaklarında bakımı yapılmaya başlanıldı. Şu an hangarımızda iki Airbus uçak bakımda, yine tüzel kişilik tarafından da işletilen özel pilot okulumuz var. Bu pilot okulumuzun da ülkemizin genel olarak iyi yerinde üçüncü sırada çıtası iyi ve yüze yakın öğrencisi bulunmakta, bununda faaliyetleri devam etmektedir. Havalimanımızın konvansiyonel bir havalimanı olması nedeniyle gerek yerli gerek yabancı askeri, sivil hava taşıtları havaalanımızı kullanmaktadırlar. 2, iki buçuk seneyi aşkın bir vaziyette havalimanımız 24 saat esas olmak üzere hava trafiğine açık, yaz tarife döneminde, kış tarife döneminde gece gündüz 365 gün 24 saat burada yolculu bir uçağı indirecek ve kaldıracak ekiplerimiz bulunmaktadır. Kış şartlarında yine ekiplerimiz hazır, kar mücadelesine de hazır gelinen noktada şu anda 2013 yılında grafiği yükselen bir pozisyondayız. İleri ki günlerde sizlerinde katkılarıyla büyüklerimizin de desteğiyle daha iyi bir noktada olacağız.”

Hac’ca direk seferler
Afyonkarahisar, Dinar ve Burdur yolcuları için havaalanına ücretsiz servis sağlandığını, yolcuların uçuşlarına zamanında yetişebilmeleri için bu hizmeti verdiklerini belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Havalimanımızdaki resmi kurum ve kuruluş çalışanlarıyla uyum tam, koordinasyonumuz tam, yolcularımızı terminalimize havalimanımıza getiren Isparta’dan ve Burdur’dan servisler var onlarda sürekli uçağa yolcusunu getiriyor ve buradan da uçak inince yolcusunu alıp Burdur’a ve Isparta’ya ulaştırıyorlar. Artık bu konuda da bir sorun yaşanmamaktadır. 2008 yılından 2013 yılına kadar Süleyman Demirel Havalimanından hiç Hac ve Umre uçuşu yapılmamıştı. Dış hatlara açık olmasına rağmen havalimanımızda 5 yıl Umre ve Hac uçuşu yapılmamıştı. 2013 yılından bu yana yine sayı artarak Hac ve Umre uçuşları oldu. 2016 yılında 4 umre uçuşumuz oldu. Bu tarih itibariye direk Cidde, direk Medine’ye aynı bu şekilde de Hac uçuşlarımızdan 2 veya daha fazlasını bekliyoruz. Çok çok ihtiyaç olmamasına rağmen uçuş emniyetine yer emniyetini maksimum düzeyde sağlamak açısından tüm ekipmanlarımız mevcut. Burada nevruz döneminde 24 saatte 22-23 tane sadece dış hattımız oluyor, bu Isparta için çok büyük bir rakam, gecede 3 bin yolcu geliyor” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Elini kıyma makinesine kaptıran kadın için AFAD ve itfaiye seferber oldu Karaman’da çalıştığı etli ekmek fırınında kıyma makinesine kaptırdığı eli bileğinden kopan kadın için AFAD ve itfaiye seferber oldu. Kopan elin çıkarılması için kıyma makine yerinden sökülerek hastaneye götürüldü. Olay, Rauf Denktaş Mahallesi’nde bulunan bir etli ekmek fırınında yaşandı. İddiaya göre, etli ekmek fırınında çalışan Yudum D. (40), kıyma makinesiyle et çekerken bir anlık dalgınlığı sonucu elini kıyma makinesine kaptırdı. Kadının feryat etmesi üzerine diğer çalışanlar hemen makineyi durdurdu ancak Yudum D.’nin sağ eli bileğinden koparak kıyma makinesinin içerisinde kaldı. Eli bileğinden kopan kadın baygınlık geçirirken ihbar üzerine adrese sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibinin yaptığı ilk müdahalenin ardından kadın ambulansla Karaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Kadının kopan eli ise makineden çıkarılamayarak içinde kaldı. Bunun üzerine fırına AFAD ve itfaiye ekipleri çağrıldı. Fırına gelen AFAD ve itfaiye ekibinin yardımıyla kıyma makinesi yerinden sökülerek içindeki el ile birlikte kadının kaldırıldığı hastaneye götürüldü. Teknik servisin kıyma makinesini açması sonrası kopan el kıyma makinesinin içerisinden çıkarılarak muhafaza altına alındı. Yudum D. hastanede yapılan ilk müdahalenin ardından organ nakli çantasına konan eliyle birlikte ambulansla Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.
Kayseri Başkan Büyükkılıç’tan bilim ve bilişim projeleri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin bilimin ve sanatın da merkezi olmasına yönelik büyük gayret gösterirken, yeni dönemde Gezici Bilim Otobüsü, Bilim Şenlikleri ve Bilişim Akademisi gibi önemli projeleri gençlerle buluşturacak. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin bilimin merkezi olmasına yönelik yatırım ve hizmetlerin yeni 5 yılda da süreceğini kaydetti. Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 6 TÜBİTAK destekli Bilim Merkezi’nden birisi olan Kayseri Bilim Merkezi’nin ziyaretçilerine bilimin sırlarına yönelik hizmetler verirken, bilimsel bilgilerin öğretildiği adeta bir okul olarak da görev üstlendiğini vurguladı. Gezici bilim otobüsü, kapı kapı bilimi anlatacak Yeni dönemde de ‘Bilim Merkezi Kapınızda’ sloganı ile Gezici Bilim Otobüsü Projesi’ni hayata geçireceklerini duyuran Büyükkılıç, “Gezici Bilim Otobüsü projemiz başta çocuk ve gençler olmak üzere tüm yaş guruplarına hitap edecek. Kapı kapı gezecek olan Bilim Otobüsü, özellikle öğrencilere deneyler yaptırarak bilime ilgilerini çekmeye çalışacak” diye konuştu. Bilim şenlikleri gerçekleştirilecek Başkan Büyükkılıç, Millet Bahçesi’nde büyük bilim şenlikleri de düzenleyeceklerini vurgulayarak, “Ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde TÜBİTAK ile koordineli bilim şenlikleri gerçekleştireceğiz” dedi. Bilişim Akademisi kurulacak Bilişim Akademisi de kuracaklarını hatırlatan Büyükkılıç, “Yine ilimizdeki öğrencilerden başarılı ve ilgili olanlar sınavla seçilerek, bu öğrencilerden oluşan bir bilim akademisi kurulacaktır. Oluşturulacak bilim akademisine, bilim heyeti ile metodolojik çalışmalar yaptırılacaktır” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak, farklı uygarlıkların beşiği olan Kayseri’de, sanayiye, turizme, sağlığa, eğitime ve gastronomi ile bilime de özel önem vereceklerini, bilime ve bilim severlere katkı sağlamaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Sivas Bebeklerde kulaktaki şekil bozukluğunu ameliyatsız yöntemle gidermek mümkün Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, bebeklerde ve çocuklarda görülen kulaktaki şekil bozukluğunun ameliyatsız yöntemle düzelebileceğini söyledi. Geleneksel olarak, kulak şekillendirme işlemleri cerrahi müdahale gerektirirken, artık geliştirilen cerrahi olmayan yöntemlerle bebeklerin kulakları şekillendirilebiliyor. Bu yöntemler genellikle bebeklerin ilk aylarında uygulanabiliyor ve bebeklerin kulaklarının doğal şeklini almasına yardımcı oluyor. Kulaklarında şekil bozukluğu olan çocuklar, ileriki yaşlarında sosyal yaşamlarında çeşitli sorunlar yaşayabiliyorlar. Sivas Medicana Hastanesinde görevli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Hasan Çetinkaya, cerrahi işlem içermeyen kulak şekillendirme tedavisi ile yeni doğan 1-2 aylık bebeklerin kulaklarının şekillendirilmesinin mümkün olduğunu söyledi. Kıkırdak dokuyu istenen şekle sokmak mümkün Kulak şekillendirme tedavisinde yeni doğan bebeklerin kulağına özel bir silikon kalıp ve bantlarla şekil verildiğini söyleyen Çetinkaya, "Bu bant birkaç hafta boyunca takılı kalır. Böylece kulağın kıkırdak dokusu istenen şekle girer. Bebeklerin birinci ayında esnek kulak kıkırdak dokusu henüz sertleşmemişken tedaviye başlandığında çok daha başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu yüzden erken müdahale oldukça önemlidir. Cerrahi yöntem, kulak kıkırdağının kesilerek veya dikilerek yeniden şekillendirildiği bir ameliyattır. Genellikle 5 yaşından büyük çocuklarda yapılır. Cerrahi yöntemin avantajı çoğu zaman kalıcı sonuç sağlamasıdır. Dezavantajları ise anestezi riski, enfeksiyon riski, kanama riski, iz kalması ve sonucun beklentiyi karşılamamasıdır. Cerrahi olmayan yöntem ise kulak kıkırdağına basınç uygulayarak yeniden şekillendirildiği bir yöntemdir. Yeni doğan bebeklerde ilk 1-2 ay içinde yapılır. Cerrahi olmayan yöntemin avantajı ağrısız, güvenli olması ve iz bırakmamasıdır. Dezavantajıysa işlemin erken dönemde yapılması gerekliliğidir. Bebeklerde kulak kıkırdağı doğumdan sonraki ilk 6 hafta süresince olabilecek en esnek yapıdadır. Cerrahi olmayan yöntemde kulak bu süre içinde şekillendirilebilir. Daha sonra kıkırdak sertleşir ve şekillendirme zorlaşır" açıklamalarında bulundu. Özel tasarlanan kapak, 4-6 hafta kulakta kalıyor Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hasan Çetinkaya, "Cihaz, kulak kıkırdağını istenen şekle getirmek için özel tasarlanmış plastik kapak, çerçeve, kulak memesini sabitleyen bant ve yapıştırıcıdan oluşur. Bebeklerin kulağına uygulanır ve 4-6 hafta boyunca orada kalır. Bu süre içinde kulak kıkırdağı şekillenir. Cihaz çıkarıldığında yeni şeklini korur" dedi.