SAĞLIK - 16 Nisan 2019 Salı 18:17

Isparta Şehir Hastanesi’nde ‘Çölyakla yaşam birlikte daha kolay’ etkinliği

A
A
A
Isparta Şehir Hastanesi’nde ‘Çölyakla yaşam birlikte daha kolay’ etkinliği

Isparta Şehir Hastanesi ev sahipliğinde, Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği tarafından “Çölyakla yaşam birlikte daha kolay” konulu program düzenlendi.

Isparta Şehir Hastanesi ev sahipliğinde, Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği tarafından “Çölyakla yaşam birlikte daha kolay” konulu program düzenlendi. Programda konuşan Isparta Şehir Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Ferudun Ruşen Keskin, “Çölyak hastalığının şu anda kanıtlanmış tek tedavisi yaşam boyu tam glutensiz diyet uygulamasıdır. Çölyaklıların yaşam boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için okul ve kamu kuruluşlarında gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yöneticiler, öğretmenler, kantin ve yemekhane işletmecilerinin yakın iş birliğinde olmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.


Hastanedeki programa Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, İl Sağlık Müdürü Dr.Mehmet Karakaya, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Ahmet Yıldırım, çölyak hastaları, hasta yakınları ve sağlık çalışanları katıldı.


Keskin: “Tanı yöntemlerinin gelişmesi ve farkındalığın artması ile tanı alan hasta sayısı çoğalmıştır”


Programda açılış konuşmalarını yapan Isparta Şehir Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Ferudun Ruşen Keskin konuşmasında, “Hastanemizin ev sahipliğinde, Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği tarafından düzenlenen ‘Çölyakla yaşam birlikte daha kolay’ adlı etkinliğimize hoş geldiniz. Çölyak hastalığı ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Bu hastalığın tanı yöntemlerinin gelişmesi ve farkındalığın artması ile tanı alan hasta sayısı çoğalmıştır. Çölyak hastalığının şu anda kanıtlanmış tek tedavisi yaşam boyu tam glutensiz diyet uygulamasıdır. Çölyaklıların yaşam boyunca sağlıklarının korunması ve kendilerini güvende hissetmeleri için okul ve kamu kuruluşlarında gerekli tedbirlerin alınmasına yönelik yöneticiler, öğretmenler, kantin ve yemekhane işletmecilerinin yakın iş birliğinde olmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.


Göller Yöresi Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı ve Isparta Şehir Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Tuğba Gürsoy Koca ise, Çölyakla Yaşam Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgiler verdi.


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı’dan Prof.Dr.Cem Koçkar ve SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı’ndan Prof.Dr.Mustafa Akçam da Çölyak hastalığının teşhisi ve yaşam süreçleri hakkında sunumlar yaparak, sorulan soruları cevaplandırdılar.


Son olarak Doğu Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi ve Türkiye’nin ilk Glutensiz Şefi Süleyman Engin de, çölyak hastalarında mutfak kültürü ve yemek pişirme metodlarını anlattı. Programda son olarak, çölyak hastası Berra Yücesan ve Çok Sesli Müzik Korosu Korosa tarafından müzik dinletisi de sunuldu.


Program katılımcılara plaket verilmesi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda asfalt sezonuna Erdemli’den başladı Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda sathi asfalt sezonunu Erdemli ilçesinden başlattı. Yaylacıların ve üreticilerin ürünlerini sebze ve meyve haline ulaştırırken kullandığı yol, hem kaliteli, hem de konforlu bir yapıya kavuşturuldu. Kent merkezinde gerçekleştirdiği yol yapım, bakım, onarım ve iyileştirme faaliyetlerini ilçelere taşıyan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl kırsal sathi kaplama sezonuna Erdemli ilçesinden başladı. Yol Yapım, Bakım ve Onarım Dairesi ekipleri, ilçeye bağlı İlemin Mahallesi’nde geçen yıl başlattığı 9,5 kilometrelik yol genişletme ve zemin iyileştirme faaliyetlerini tamamlayarak, sathi kaplama çalışması gerçekleştirdi. İlçede, İlemin, Karahıdırlı ve Çiftepınarı birbirine bağlayan grup yolunda bozuk ve yıpranmış zemini iyileştiren ekipler, yolun kullanım ve dayanıklılık ömrünü artırdı. Özellikle yazın yaylacıların ve üreticilerin bölgeye has ürünlerini sebze ve meyve haline ulaştırırken sık kullandığı yol, ekiplerin yoğun çalışması sonucu hem kaliteli, hem de konforlu bir yapıya kavuşturuldu. Muhtar Uzlar: "Ürünleri, sebze ve meyve haline götürmek için gelen tır köye giremiyordu" Erdemi İlçesi Yol Asfalt Sorumlusu Emrah Erdoğan, İlemin Mahallesinde geçen başlattıkları 9,5 kilometrelik yol genişletme çalışmalarının yanı sıra İlemin ile Karahıdırlı mahalleleri arasında 3 bin 300 metrelik yol ağında zemin güçlendirmesi yaptıklarını belirtti. Yolda sathi kaplama çalışmalarını da tamamladıklarını ifade eden Erdoğan, "İlemin, Karahıdırlı ve Çiftepınar köylerini birbirine bağlıyoruz. Daha önce bu yol çok dar ve çok bozuktu. Bütün iyileştirmeleri yaparak yolu genişlettik. Üreticilerimizin ürünlerini daha sağlıklı şekilde sebze ve meyve haline ulaştırabilmeleri için güzel bir zemin hazırladık" dedi. İlemin Mahallesi Muhtarı Eray Uzlar da daha önce mahallenin yolunun bozuk ve dar olduğunu belirterek, "Bizim burası hem narenciye bölgesi hem de domates, şeftali gibi ürünler yetişir. Ürünleri, sebze ve meyve haline götürmek için gelen tır köye giremiyordu. Köylülerimiz böyle bir yol yapılacağını hiç ummuyordu. Hem vatandaşın hem de üreticinin yüzü güldü. Yayla yolu olarak da bilinen bu yolun çevre mahallelere, Elvanlı, Karahıdırlı ve Çiftepınar’a da faydası oldu" diye konuştu.