ASAYİŞ - 04 Şubat 2020 Salı 16:22

Kayıp Korhan ve Zehra’nın telefonlarından, olay sonrası 1 ay daha sinyal alındığı iddiası

A
A
A
Kayıp Korhan ve Zehra’nın telefonlarından, olay sonrası 1 ay daha sinyal alındığı iddiası

Isparta’da 10 Ağustos 2017 tarihinden itibaren kendilerinden haber alınamayan Korhan Taştekin ve Zehra Çaycı’nın öldürülüp, cesetlerinin ortadan kaldırıldığı iddiasıyla, ‘Kasten öldürme’ suçlamasıyla yapılan 1 tutuklu yargılamada, sanık avukatları, yaşanan olay sonrasında kayıp şahısların telefonlarından 1 ay boyunca sinyal alındığını ve aileleriyle iletişime geçtiklerini savundu.

Isparta’da 10 Ağustos 2017 tarihinden itibaren kendilerinden haber alınamayan Korhan Taştekin ve Zehra Çaycı’nın öldürülüp, cesetlerinin ortadan kaldırıldığı iddiasıyla, ‘Kasten öldürme’ suçlamasıyla yapılan 1 tutuklu yargılamada, sanık avukatları, yaşanan olay sonrasında kayıp şahısların telefonlarından 1 ay boyunca sinyal alındığını ve aileleriyle iletişime geçtiklerini savundu. Öldürüldüğü iddia edilen Korhan ve Zehra’nın yaşadığını öne süren sanık avukatları, müvekkillerinin olmayan bir soyut bir cinayet nedeniyle tutuklu kalmaması gerektiğini savunarak, tahliye talebinde bulundular. Mahkeme heyeti tarafından, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının da aralarında bulunduğu müdafilerin davaya katılma talepleri kabul edilirken, olay öncesinde ikiliyle beraber olan çocuğun pedagog eşliğinde dinlenilmesi talebi ise reddedildi. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.


Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘Kasten öldürme’ suçlamasıyla 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Duruşma salonunda, tutuklu sanık ’Besici Ali’ olarak bilinen Ali Aydıner, kayıp Zehra Çaycı’nın annesi Keziban Çaycı, kayıp Korhan Taştekin’in annesi Fatime Taştekin, babası Orhan Taştekin, dini nikahlı olduğu öne sürülen ve resmi nikahlı eski eşi, müşteki ve sanık avukatları hazır bulundu.


Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İbrahim Koca, duruşmada sanık Ali Aydıner’e, hakkında yöneltilen suçlamalarla ilgili çeşitli sorular sordu.



’Besici Ali’den “Korhan’ın eski eşini etkilemek ve onunla evlenmek düşüncesiyle söyledim” savunması


Mahkeme Başkanı, tutuklu sanık Ali Aydıner’e hitaben, “Korhan Zehra’yı öldürdü, ben de onu öldürdüm” ve “Korhan bir daha geri gelmeyecek” dediği şeklindeki sorularını huzurda yöneltti.


Sorulara yanıt vermesi için söz verilen tutuklu sanık Ali Aydıner, Korhan’ın resmiyetteki eski eşi ve dini nikahlı olduğu öne sürülen eşine karşı duygusal yakınlık hissettiğini ve “Emniyet her şeyi biliyor” diye, onu etkilemek için söylediğini savundu.


Tutuklu sanık ayrıca, Korhan’ın eski eşinden hoşlandığını ve o dönemde onunla evlilik düşündüğü için bunları yaptığını öne sürdü.



Korhan’ın telefonunda başka sim kartının 7 kez takıldığı iddiası


Mahkeme Başkanı İbrahim Koca’nın, başkası adına kayıtlı olan ve kendisi tarafından kullanılan bir sim kartın, 11 Ağustos sabahında Korhan’a ait telefona 7 kez takıldığı yönünde tespit ve raporların bulunduğunu belirtmesi ve bu konuda sorulan soruları cevaplayan tutuklu sanık Ali Aydıner, kartla ilgili böyle bir durumun olmadığını ve cebinde bulunduğunu savundu.


Olayın yaşandığı süreçten sonra İstanbul’a neden, kiminle ve nasıl gittiği sorularını da yanıtlayan tutuklu sanık Aydıner’den sonra, beraberinde seyahat ettiği tanıklar da aynı olayı mahkeme huzurunda anlattılar.



Sanık avukatlarından “Korhan ve Zehra’nın telefonlarından, olay sonrası 1 ay daha sinyal alındı” iddiası


Sanık Aydıner’e yöneltilen soruların yanıtlanması sonrasında sanık avukatlarına söz verildi. Sanık avukatlarının yaptığı savunmada, Korhan ve Zehra ile en son birlikte olduğu kişinin Ali Aydıner olması ve bir araya gelinen yerin ona ait olması nedeniyle, haber alınamamış olmasından dolayı müvekkilinin suçlandığını söyledi.


Zehra ve Korhan’ın 11 Ağustos 2017 tarihinden itibaren kullandıkları telefonları ara ara açtıklarını ve 1 ay boyunca kullanılmaya devam ettikleri yönünde bulgular bulunduğunu öne süren sanık avukatları, Zehra Çaycı’nın kayıp olduğu tarihten sonra annesi ile kısa süren bir telefon görüşmesi yaptığını, Korhan’ın da anne ve babasıyla aynı şekilde kısa süren telefon görüşmeleri bulunduğu yönünde kayıtlara ulaştıklarını iddia ettiler.


Sanık avukatları ayrıca, bu konuda elinde bulunan raporları da mahkeme başkanına sundular.



“Korhan nerede” diye sorunca, "siyah araçla götürüldü" dediği iddiası


Duruşmada daha sonra kayıp Korhan Taştekin’in dini nikahlı olduğu belirtilen ve resmi nikahlı eski eşi olan Özlem S.’ye söz hakkı verildi.


Olay gününden itibaren yaşadıklarını mahkeme huzurunda anlatan Özlem S., tutuklu sanık Ali Aydıner ile eşi konusunda, ortak bir arkadaşlarının evinde birden fazla kez görüşme yaptıklarını ve bir seferinde bu görüşmelerden birini ses kayıt cihazıyla kayıt altına aldığını anlattı.


Kayıp Korhan’ın dini nikahlı olduğu belirtilen, resmiyetteki eski eşi Özlem S. mahkemedeki beyanlarında, sanık Aydıner’e, “Korhan nerede” diye sorduğunu ve kendisine, Korhan’ın besihaneye gelen birini boğazından bıçakladığını, sonrasında onu siyah bir araçla götürdüklerini söylediğini iddia etti.



Kayıp Korhan’ın eşinden, sanık Aydıner’in kendisine, ‘Korhan hayatta değil, 20-30 yıl da geçse gelmeyecek zaten, çocuklarına sahip çıkarım, evlenelim’ dediği iddiası


Kendisinin sanık Aydıner’e, “Siz, iyi arkadaşsınız, sen gitmesine izin vermezdin, yedirtmezdin onu” diyerek inanmadığını beyan eden Özlem S., daha sonra sanığın kendisine “Evet ama kafam iyiydi” dediğini ve kendisinin de buna karşılık olarak “Evet, sen yedin çünkü Korhan’ı dediğini” anlattı.


Aydıner’in kendisine, “Korhan hayatta değil, 20-30 yıl da geçse gelmeyecek zaten, çocuklarına sahip çıkarım, evlenelim” dediğini de beyan eden Özlem S. ayrıca, sanığın kendisine “Zehra ile ben daha önce nişanlıydım, Korhan önce kızı öldürdü, sonra da ben Korhan’ı öldürdüm” şeklinde beyanlarının da bulunduğunu öne sürdü.


Özlem S. ayrıca, sanığın her seferinde kendisine "olayı anlatacağım" diye çağırıp görüşmek istediğini, ancak anlatmadığını ve bir keresinde birlikte emniyete gitmek için sözleşmelerine rağmen sözünü tutmadığını da beyanlarına ekledi.



“Zehra’nın kaybolduğu gece küçük kızı ‘anne’ diyerek rüyadan uyandı”


Kayıp Zehra’nın annesi Keziban Çaycı ise mahkeme huzurunda yaptığı beyanlarda, kızı Zehra’nın tarihten 3-4 ay öncesinde sigortasının olması için çalışmaya başladığını, 10 Ağustos 2017’den sonra kendisinden bir daha haber alamadığını ifade etti.


Kayıp kadının annesi Keziban Çaycı ayrıca, olay akşamında Zehra’nın küçük kızının kendisiyle birlikte olduğunu, birlikte uyudukları sırada, çocuğun kötü bir rüya gördükten sonra ‘anne’ diyerek uyandığını anlattı. Rüyadan sonra kızı Zehra’nın başına bir şey gelmiş olabileceği endişesiyle, telefonla ulaşmaya çalıştığını da anlatan Çaycı, aramalardan bir sonuç alamadığını belirtti.



“Köye gelip, bana ‘kızın evli bir adamla bırakıp gitti’ dediler”


Çaycı, kayıp kişilerden haber alınamayan günden sonra Korhan’ın ağabeyi Cem ile Ali isminde bir kişinin yanlarına gelerek, ‘Kızın evli bir adamla bırakıp gitti’ denildiğini ve kendisinin de çocuklarını bırakarak kızının bunu yapmış olabileceğine ihtimal vermediğini, kızından vazgeçmediğini aktardı.


Çaycı ayrıca, kızı ile 10 Ağustos tarihinden itibaren hiçbir şekilde bir daha iletişim kuramadığını söyleyerek, sanık avukatı tarafından yapıldığı iddia edilen telefon görüşmelerini de reddetti, tutuklu sanıktan şikayetçi olduğunu beyan etti.



Korhan’ın babasına “Oğlun Antalya’da yarın gelecek” dediler


Korhan’ın annesi Fatime Taştekin ile babası Orhan Taştekin de, 10 Ağustos 2017’den sonra oğullarıyla hiçbir şekilde iletişim kuramadıklarını ve oğullarına ait arabanın da 2 arkadaşı tarafından evlerinin yakınına getirildiğini anlattılar.


Korhan’ın babası Orhan Taştekin ayrıca, 2 arkadaşının kendisine, oğullarının Antalya’da olduğunu ve ‘yarın gelecek’ şeklinde aralarında konuşma geçtiğini anlattı.


Taştekin çifti ayrıca tutuklu sanıktan şikayetçi olduklarını ifade etti.



Tutuklu sanığın bir tanığa “Korhan başıma çorap ördü” dediği iddiası


Duruşmada daha sonra sanıklar ve diğer kişilerle ilgili sorular yöneltilen çok sayıda tanık dinlendi. Mahkemeye sunulan HTS kayıtlarının da kısa özetlerle geçildiği duruşmada daha sonra tanıklardan Ahmet K., kendisini sanık Ali Aydıner’in aradığını ve sonrasında yardım istediğini anlattı.


Kardeşi Ali K. ile birlikte sanık Ali Aydıner’i 14 Ağustos 2017’de arabayla İstanbul’a götürdüklerini anlatan Ahmet K., yolda kendilerinin yemek molası vermesine rağmen sanığın uyuduğunu ve araçtan hiç inmediğini anlattı.


Ahmet K. ayrıca, sanığa olayı sorduğunda, mahkeme huzurunda yemin ettikten sonra “Korhan başıma çorap ördü. O gelmezse başıma sıkıntı açılacak” şeklinde konuşmalar yaptığını beyan etti.


Mahkemede, iddia makamının sorusu üzerine yolda sanığın kendisine bahsettiği diğer şeylerden hatırladıklarını da anlatan Ahmet K., “Korhan yaralı geldi, pansuman yaptım dedi. Arabada erkek cesedi vardı, ‘ben ne yapacağım’ demiş, sonra gidiş o gidiş” dediklerini iletti.



Katılma talepleri kabul, çocuğun pedagogla dinlenmesi talebine ret


Mahkeme heyeti tarafından, duruşmaya katılma talebinde bulunan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının katılma talepleri ile diğer müşteki konumundaki kişiler ve avukatlarının davaya katılma talepleri oy birliğiyle kabul edilirken, olay günü babaannesine teslim edilmeden önce Zehra’nın yanında bulunduğu belirtilen büyük çocuğu olan oğlunun pedagog eşliğinde dinlenmesi talebi de, çocuğun yaşı ve o süreçteki durumu gerekçe gösterilerek reddedildi.



Sanığın tutukluluğunun devamına hükmedildi


Mahkeme Başkanı Koca, daha sonra kendilerine ulaşan delillerden bahsederek, iddia edilen telefon sinyal veya HTS görüşme kayıtlarıyla ilgili tekrar inceleme yapılıp, bilirkişi tarafından rapor hazırlanmasını, Bilgi ve Teknoloji Kurumu’na (BTK) ilgili yazılarla taleplerin bildirilmesine hükmetti.


Mahkeme heyeti ile aldıkları karar doğrultusunda konuşan Başkan Koca, daha sonra polisin olayla ilgili topladığı delillerin yeniden değerlendirilmesi, eksik kısımlar var veya temin edilebiliyorsa eklenmesine hükmetti.


Mahkeme, sanığın tutukluluğunun devamına hükmederek, duruşmaya 27 Şubat 2020 tarihine kadar ara verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Canik’te 19 Mayıs coşkusu Samsun’un Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençlerle ve vatandaşlarla bir araya geldi. Gençlerin bayram sevincini paylaşan Başkan İbrahim Sandıkçı, “Şehrimizde yakılan bağımsızlık meşalesi, topyekun bir milli zaferin kapılarını aralamıştır” dedi. Canik’teki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı’nın gençlerle ve milli sporcularla gerçekleştirdiği otobüs turunda vatandaşlar, gençlerle birlikte otobüsten çalan 19 Mayıs marşlarına eşlik etti. Canik Belediyesi’nin ilçede düzenlediği kutlama programlarında, bayram sevinci 7’den 70’e tüm vatandaşlar tarafından paylaşıldı. Milli Mücadele’nin ilk adımının Samsun’da atıldığına dikkat çeken Başkan İbrahim Sandıkçı, “Bundan tam 105 yıl önce bağımsızlığımıza giden yolda ilk adım Samsun’umuzda atıldı. 19 Mayıs bizlere bir kez daha gösteriyor ki, aziz milletimiz bağımsızlık ve hürriyetinden hiçbir zaman taviz vermemiştir ve her ne olursa olsun vermeyecektir” diye konuştu. “Gençliğimiz ülkemizi her alanda daha ileriye taşıyacaktır” Gençlerin Türkiye Cumhuriyeti’ni her alanda ileriye taşımaya devam edeceklerine inandıklarını dikkat çeken Başkan Sandıkçı, “19 Mayıs gençliğimize olan güvenin simgesidir. Gençliğimiz, şehrimizde yakılan bağımsızlık meşalesinin ebedi savunucuları olarak bilim, teknoloji ve sanat başta olmak üzere özgün çalışmaları, ürettikleri yerli ve milli eserlerle ülkemizi her alanda daha ileriye taşıyacaktır. Bu vesileye başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan, millet ve bayrak uğrunda şehadet mertebesine ulaşan tüm şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, gazilerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.
İstanbul Ümraniyeli çocuklar 19 Mayıs’ta ’En Şen Festival’de doyasıya eğlendi Ümraniye Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Ümraniye Millet Bahçesi’nde özel gereksinimli bireyler için bir festival düzenledi. Festivale katılan çocuklar; sahne gösterileri, geleneksel çocuk oyunları ve workshop etkinlikleriyle keyifli bir gün geçirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Ümraniye’de coşkuyla kutlandı. Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen En Şen Festivali’nde, Ümraniye Millet Bahçesi’ni dolduran özel gereksinimli çocuklar, aileleriyle birlikte sahne gösterileri, geleneksel çocuk oyunları ve workshop etkinlikleriyle doyasıya eğlendiler. Düzenlenen festivale Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın yanı sıra; AK Parti İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, özel gereksinimli çocuklar ve aileleri katıldı. Festival alanında yok yok Festival alanında; çocukların aileleriyle birlikte kaşıkla yumurta taşıma, çuval yarışı, mandal takma, halka geçirme, seksek ve penaltı oyunu renkli görüntülere sahne oldu. Ayrıca etkinliğe katılan çocuklara katılım madalyası da verildi. Workshop etkinlikleriyle devam eden festivalde Başkan İsmet Yıldırım, tek tek rüzgar gülü atölyesi, resim atölyesi, bez çanta baskı atölyesi, ebru atölyesi, yüz boyama atölyesi, ahşap boyama ve taşlama gibi atölyelerde çocuklarla birlikte çalışma yaptı. Festival sahnesinde eğlenceli dakikalar Festival alanında çocuklar için akrobasi, maskotlar, sihirbaz, balon show, palyaço gösterileri, sandalye kapmaca, deve-cüce ve ritim gibi birbirinden eğlenceli gösteriler de düzenlendi. “Söz verdiğim gibi bu yaz engelsiz yaşam merkezini yapacağız” Festivale katılarak gençler ve aileleriyle bir araya gelen Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, “Bugün çocuklarımız ve gençlerimizin günü. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın bize, gençlerimize armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. Çok güzel bir gün. Başka bir milletin böyle bir gençlik bayramı yok. Bizim gençlik bayramımız var. Onun için biz de bugün bir farkındalık yapalım dedik, engelsiz olan kardeşlerimizi, gençlerimizi aileleriyle bir araya getirdik. Bütün Ümraniyelilerin, Türkiye’mizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ediyorum” dedi. Müjdeli haberi paylaşarak konuşmasına devam eden Başkan İsmet Yıldırım, “Ümraniye’de var ama daha güzelini yapacağız. Söz vermiştim. İnşallah bu dönem engelsiz yaşam merkezini yapacağız, projelerimiz hazır. Bu yaz içerisinde temeline başlayacağız ve devam edeceğiz. O zaman siz anne ve babalar biraz daha rahatlayacaksınız. Allah sizden razı olsun. Bu çocuklara çok güzel bakıyorsunuz. Tekrar bayramınızı tebrik ediyorum” dedi.
İstanbul Kassanov’dan, Kazakistan’da yaşanan afet sonrası başlatılan yardım kampanyasına destek Kazakistan’ın batı bölgelerini etkileyen sel felaketi sonrası, Almatı’da düzenlenen toplantıda, Kazakistan Ahıska Türk Kültür Merkezi ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği Kazakistan Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen yardım çalışmalarında son durum açıklandı. Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, kendi kaynaklarından 200 milyon Tenge nakdi yardım yapıldığını belirtti. Bunun yanı sıra Ahıska Türkleri 50 milyon tenge değerinde temel ihtiyaç malzemesi de gönderdi. Böylelikle yardım miktarı toplamda 250 milyon Tenge’ye ulaştı. Ziyatdin Kassanov konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ’’Kazakistan bizim vatanımız. Cumhurbaşkanımız Kasım Cömert Tokayev liderliğinde başlatılan çalışmalara destek veriyoruz. Bu yardımlar, felaketzedelerin yaralarını sarmak ve umutlarını yeniden yeşertmek adına önemli bir adım oldu. Birlik ve dayanışma ruhuyla Kazakistan’ın geleceği için umutlarımızı birlikte yeşertiyoruz. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev başkanlığında yürütülen yardım çalışmalarına yerimizi aldık. Yardımlarımız yaralar sarılana kadar devam edecek.’’ ’’Yardım planı’’ hakkında konuşmuştu Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev 18 Nisan 2024 tarihinde sel felaketinden etkilenen Tobol kentindeki operasyon karargahında Kostanay bölgesi sakinleriyle toplantı gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Tokayev toplantıda selden etkilenen her bölge, ilçe ve köye yapılacak yardımlar hakkında bilgiler vermişti.