EKONOMİ - 15 Eylül 2025 Pazartesi 12:00

Gül çiçeği taban fiyatı 100 lira olarak açıklandı

A
A
A
Gül çiçeği taban fiyatı 100 lira olarak açıklandı

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) Yönetim Kurulu, binlerce gül üreticisinin merakla beklediği 2025 yılı gül çiçeği kilogram taban fiyatını 100 lira olarak belirledi. Geçen yıl ilave ödemeyle birlikte üreticiye kilogram başı 97 lira 50 kuruş ödeme yapılmıştı.


Gülbirlik, yönetim kurulu toplantısında binlerce üreticinin merakla beklediği 2025 yılı gül çiçeği kilogram taban bedelini 100 lira olarak tespit ederken, ödemelerin önümüzdeki günlerden itibaren banka kanalıyla gerçekleştirileceği açıklandı.


Gül üreticisine kampanya döneminde toplanan gül çiçeği miktarı kadar kilo başına 45 lira peşin ara ödemede bulunulmuştu. Aradaki 55 liralık fiyat farkı üreticilere peşin olarak ödenecek.


Konuya ilişkin açıklama yapan Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, 2025 gül çiçeği alımlarının bu yıl geçtiğimiz yıla göre 3 hafta gecikmeli başladığını ve yaklaşık 40 gün sürdüğünü belirterek, zirai dondan dolayı bu yıl ki rekoltenin de yaklaşık 8 bin ton civarında gerçekleştiğini ifade etti.


Işıdan, geçen yılki gül çiçeği bedelinin ilk etapta 90 lira olarak belirlendiğini ve daha sonradan 7 lira 50 kuruşluk kar payı ilavesiyle 2024 gül çiçeği taban fiyatının toplam da 97 liraya 50 kuruşa yükseltildiğini hatırlattı.


Işıdan, "Pazarlama faaliyetlerimiz ve buna bağlı satışlarımız halen daha devam ettiği için ayrıca Rosense kozmetik faaliyetlerinden de oluşan gelirlerimizin de netleşmesi ile yılsonunda tekrar değerlendirme yaparak 2026’ın ilk aylarında taban fiyata ilave olarak yeniden ödeme yapacağız" şeklinde konuştu.



Gül çiçeği taban fiyatı 100 lira olarak açıklandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Karacasu’da çiftçilerin tütün mesaisi başladı Aydın’ın Karacasu ilçesinde çiftçilerin tütün mesaisi başladı. Geçen yıl oldukça verimli bir sezon geçiren çiftçiler, bu yıl aynı zamanda umutlarını diktiklerini belirterek şu anda en büyük ihtiyaçlarının bir an önce avansların ödenmesi olduğunu belirttiler. Türkiye’nin en önemli tütün üretim merkezlerinin başında yer alan Aydın Karacasu ilçesi, Tütün’e kota getirildikten sonra tütünün yanında zeytin, incir ve yöreye uygun çeşitli tarım ürünleri yetiştirmeye başlamıştı. Geride kalan süreçte sözleşmeli olarak tütün ekiminin de devam ettiği Karacasu’da geçtiğimiz yıl yaklaşık 3 milyon 500 bin kilo tütün üretimi gerçekleştirildi. Bölgede tütün üretiminin artık ana geçim kaynağı değil yan geçim kaynağı haline geldiğini belirten Karacasu Belediyesi’nin önceki dönem başkanı ve aynı zamanda tütün eksperliği yapan Zeki İnal, yeni dönem tütünlerin dikimine başlandığını belirtti. Karacasu’da geçen yıl 3 milyon 500 bin kilogram tütün üretimi gerçekleştiğini ve tütünlerin tamamının tesliminin gerçekleştiğini kaydeden İnal, "Geçen yılın ürünleri kalitesine göre kilosu 190 TL ile 305 TL arasında satıldı. İşçilik, gübre ve diğer girdi maliyetleri arttığı için üretim maliyetleri de yükseldi. Ve geçen yıl tütünün üreticiye kilogram maliyeti 230 TL olarak hesaplandı. Bu çerçevede ürettiği tütünü kilosu 250 TL ve üzerine satan çiftçimiz durumdan memnun kaldı. Bu yıl tütün dikim alanlarında yaklaşık yüzde 5’lik bir daralma var" dedi. "Çiftçinin tek beklentisi avans" Şu anda bölge çiftçisinin Ege ve çevresinde faaliyet gösteren 6 ayrı firma ile anlaşmalı olarak tütün üretimi yaptığını kaydeden Zeki İnal, geçtiğimiz yıllarda çiftçiye tarlaya inmeden verilen avansın bu yıl henüz verilmediğini belirterek tütün üreticisinin avns beklentisi içinde olduğunu kaydetti.