KÜLTÜR SANAT - 14 Haziran 2024 Cuma 21:08

Isparta’da 400 yıldır süren "Geleneksel Kurban İndirme Geleneği" gerçekleştirildi

A
A
A
Isparta’da 400 yıldır süren "Geleneksel Kurban İndirme Geleneği" gerçekleştirildi

Isparta’nın 400 yıllık bir geçmişine sahip "Geleneksel Kurban İndirme Geleneği" renkli görüntülerle gerçekleştirildi.


Isparta’nın 400 yıllık bir geçmişine sahip Geleneksel Kurban İndirme Geleneği, Isparta Belediyesi öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Asırlardır süre gelen geleneğe göre kurban bayramından yaklaşık 40 gün önce alınan kurbanlıklar çobanlara belli bir ücret karşılığı teslim edilerek Gökçay Mesireliğinin arkasında bulunan dağlarda bakılıyor. Geleneğe göre kurban bayramı öncesinde küçükbaş hayvanlar gerçekleştirilen törenle kurban sahiplerine teslim ediliyor.


Gökçay Mesireliği alanında müzik dinletisiyle başlayan tören, halk oyunları gösterisi ile devam etti. Gösterilen ardından programda konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen asırlardır süregelen geleneğin öneminden bahsederek, “Çocuklarımız bugünleri hatırlayarak ileriki zamanlarda bu güzellikleri yaşamak için onlarda emek vereceklerdir. Ben görüyorum ki bu küçücük çocuklar buralarda dolaştığı zamanlarda ben de bu bahçelerde dolaşan biriydim. Hemen iki bahçe ötede bizim bahçemizdi o bahçemizde çok zamanlar geçirdik. Kurbanlıklar inerken burada aldığımız o zevkleri hiç unutmadık. Bugünler tabii ki bizlere ne kadar mutluluk veriyorsa, biz de bugün o çocuklarımızın aynı mutluluğu yaşaması isteğindeyiz. Bizim kültürümüz, geleneklerimiz çok güzel şeyler bizlere öğretti. Biz geçmişimizi bilemezsek, kültürümüzü, geleneğimizi, örf ve adetlerimizi takip edip bizden sonraki nesillere bırakamazsak biz bu da çok büyük bir hata yapmış oluruz. Biz yapalım bizden sonrası devam ettirsin” dedi.



"Bizim çok değerli bir geçmişimiz var"


Kültür gelenek ve göreneklerimizin önemine değinen Başdeğirmen, “Bizler kültürümüzle, örf adetlerimizle, geleneklerimizle daha önemlisi tarihimizle devlet millet oluyoruz. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz derler. Bizim çok değerli bir geçmişimiz var. Yüzyıllar öncesinden beri farklı etkinliklerle biz bugünlere gelmişiz. İnşallah bundan sonra da bu güzelliği sizlerle beraber devam ettireceğiz ve çocuklarımız da bir gün olacak geçmiş yılları hatırladığımız gibi onlarda bugünleri hatırlayacaklar” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından Isparta Muhtarlar Derneği Başkanı Gökhan Büyükleblebi tarafından Başkan Başdeğirmen’e teşekkür plaketi verildi.


Isparta Belediyesi öncülüğünde Doğancı ve Keçeci Mahalle Muhtarlıklarıyla birlikte Gökçay’dan başlatılan etkinlik kurbanların Keçeci Mahallesine indirilmesi ve duaların yapılmasıyla son buldu. Gökçay Mesirelik alanından başlayan törene Isparta Valisi Aydın Baruş, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, oda başkanları, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Isparta’da 400 yıldır süren "Geleneksel Kurban İndirme Geleneği" gerçekleştirildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.