KÜLTÜR SANAT - 27 Mart 2017 Pazartesi 12:06

8.Uluslararası Ataşehir Tiyatro Festivali başladı

A
A
A
8.Uluslararası Ataşehir Tiyatro Festivali başladı

Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul’un en kapsamlı tiyatro festivali “8.

Ataşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İstanbul’un en kapsamlı tiyatro festivali “8. Uluslararası Ataşehir Tiyatro Festivali” muhteşem bir gala ile başladı. Bu yıl “kırmızı halı” geçidiyle açılan galaya yüzlerce tiyatro sanatçısı katıldı. Galaya Haldun Dormen, Metin Akpınar, Zihni Göktay, Ezel Akay, Orhan Aydın, Deniz Arcak, Yavuz Seçkin, Hakan Yılmaz, Sevinç Erbulak, Füsun Demirel, Fırat Tanış ve Ayça Varlıer’in yanı sıra çok sayıda ünlü isim katıldı. galanın tanıdık yüzleriydi.


Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nin önünde kırmızı halıda yürüyen sanatçıları, yüzlerce tiyatro öğrencisi karanfillerle karşıladı. Klasik müzik eşliğinde süren galanın kokteyli, tiyatronun eşsiz karakterlerini sergileyen canlı mankenler ve pandomim sanatçılarının gösterileri ile devam etti.


Kalabalık bir kokteyl ile başlayan galada konuşan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi şunları söyledi:


“Acıyı, sevgiyi, umudu, hüznü, yaşama dair ne varsa bize anlatan tiyatronun ustaları ve emektarları, hepiniz hoş geldiniz. Karamsarlığı umudu çevirmenin, karanlığı aydınlatmanın bir yolunun da sanattan ve özgür düşünceden geçtiğine inanıyoruz. Çünkü sanatın ve özgür sanatçının toplumsal değişimin anahtarı ve aydınlanma idealinin öncüsü olduğunu düşünüyoruz.”


Tiyatronun hem sanat hem edebiyat hem de politika olduğunu ifade eden İlgezdi; “Tiyatro; seyircisini, ülkesini, bir toplumun kaderini ve yönünü değiştirmenin mücadelesidir. Otoritenin ve karanlığın panzehri olan tiyatro bu nedenle ölümsüzdür. Ne mutlu bize ki bu inançla 8 senedir ülkemizin en önemli tiyatrolarını, oyuncularını ve eserlerini Ataşehir’de halkımıza sunuyoruz” dedi.


Tiyatro duayeni Haldun Dormen’e ithaf edilen galada Dormen Müzikallerine Selam Konseri düzenlendi. Ataşehir Belediyesi çalışanları ve Dormen Tiyatrosu oyuncularının ortak hazırladığı müzikalde Fırat Tanış, Ayça Varlıer ve Sevinç Erbulak da sahne aldılar. Türk tiyatrosunun eşsiz eserlerinden Harikalar Kumpanyası’nın müziğinin seslendirildiği bölümde sahneye Haldun Dormen ve Zihni Göktay’ın da çıkması salondaki izleyicilerden büyük alkış aldı. Galanın sonunda Başkan İlgezdi, Haldun Dormen’e teşekkür plaketi ve çiçeği sundu.


Plaket sunumunda konuşan Haldun Dormen, “Ataşehir’de böyle bir mucizenin olacağına inanmazdım. Tiyatroya böyle bir katkı sağladığı için Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi’ye teşekkür ediyorum” dedi.


Bir ay boyunca 24 oyun sahnelenecek


Türk tiyatrosunun en değerli isimlerini tiyatroseverlerle buluşturmayı hedefleyen Festivalde, 27 Mart- 24 Nisan tarihleri arasında 24 oyun sahnelenirken 12 atölye ve 4 söyleşi yapılacak.


Festivalin sloganı, “insan için tiyatro her halükârda gerekli” fikrinden yola çıkılarak “Her Halde Tiyatro” olarak belirlenirken, Festival boyunca sahnelenecek oyunların biletleri de, ücretsiz olarak “Bir Kitap, Bir Bilet” kampanyası karşılığında dağıtılıyor.Türk Tiyatrosunun ustalarından Haldun Dormen, Metin Akpınar, Zihni Göktay, Genco Erkal, Ferhan Şensoy, Müjdat Gezen, Cem Davran, Ali Poyrazoğlu, Erkan Can, Rutkay Aziz, Taner Barlas, Sumru Yavrucuk ve Tülay Günal festival kapsamında Ataşehirlilerle buluşacak isimlerin bazıları.


27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde açılışı yapılacak festival, ilk gününde iki Tiyatro ustasını izleyicilerle buluşturacak. Genco Erkal ve Dostlar Tiyatrosu ile Güneşin Sofrasında isimli oyun Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde sahnelenirken, Ferhan Şensoy ve Orta Oyuncular tarafından da “Nereye De Gidiyor Lan Bu Gemi” isimli oyun Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde sahnelenecek. Festivalde tüm oyunların başlama saati 20:30.


Festival’de 2 yabancı oyun sahnelenecek


Festival kapsamında İspanya’dan gelen Yllana tiyatro grubu “Zoo” isimli oyunu 29 Mart Çarşamba günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde, 30 Mart Perşembe günü de Zübeyde Hanım Öğretmenevi’nde sahneleyecek. Kanada’dan katılan Theaturtle tiyatro grubu da “Kafka and Son” isimli oyunu 3 Nisan Pazartesi günü Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.Festival kapsamında Genco Erkal ve Ferhan Şensoy temalı iki durak kütüphanesi de Küçükbakkalköy Prestij Caddesi ve Ataşehir Bulvarı TEB Anadolu lisesi karşısına yerleştirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Gençlerin bayram coşkusu ikiye katlandı Osmangazi Belediyesi’nin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde sahne alan ünlü sanatçılar Osmangazili gençlerin bayramını ikiye katladı. Osmangazi Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde düzenlenen 1. Osmangazi Gençlik ve Spor Şöleni, ara vermeden devam ediyor. Osmangazili gençlerin bayramlarını en güzel şekilde yaşaması adına 17-19 Mayıs tarihleri süresince düzenlenen etkinliklerin ikinci gününde, ünlü sanatçılar konser verdi. Gün boyunca Osmangazi Meydanı’nda kurulan etkinlik alanında, spor turnuvaları, canlı langırt, rodeo parkuru ve DJ müzik yayını gibi eğlence dolu etkinliklerle bayramlarının tadını doyasıya çıkaran Osmangazili gençlerin bayram coşkusu, verilen konserlerle ikiye katlandı. Konserlere özellikle gençlerin ilgisi yoğun oldu. On binlerce genç, erken saatlerden itibaren meydanı doldurarak, konser saatini beklemeye başladı. Konser programı kapsamında sahneye ilk olarak pop müziğin yeni nesil seslerinden Beyza Bakırcı çıktı. Genç şarkıcı, son dönemin popüler şarkılarını seslendirerek, gençler coşku dolu bir akşam yaşattı. Birbirinden hareketli şarkılarının yanı sıra dansları ve sahne şovları ile hayranlarını coşturan başka bir şarkıcı da, şarkılarını hayranlarıyla birlikte seslendirdi. Meydanı dolduran gençler, konser boyunca ünlü şarkıcının eserlerine eşlik etti. Gençlerin ‘Büyük Başkan’ tezahüratları eşliğinde sahneye çıkan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, yaptığı konuşmada tüm gençlerin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutladı. Gençlerin, ülkemizin geleceği olduğuna vurgu yapan Başkan Aydın, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ümidim gençliktedir diyerek, Cumhuriyeti gençlere emanet etti. İyi ki, gençlerimiz var. Bu akşam bizleri yalnız bırakmayan tüm gençlerimize teşekkür ediyorum. ” dedi. Konuşmasının ardından Başkan Aydın, sahne alan sanatçılara çiçek ve tablo hediye etti.
Ordu Ordu’da 19 Mayıs kutlamalarını şehrin her köşesine taşındı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çeşitli organizasyonlarla şehrin her köşesi bayramı yaşadı. Bayram coşkusunu bir gün önceden düzenlediği organizasyonlarla hissettiren Ordu Büyükşehir Belediyesi, 19 Mayıs günü de çeşitli etkinliklerle kutlamaları zirveye taşıdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’de düzenlenen etkinliklerde vatandaşları yalnız bırakmayarak coşkuya ortak oldu. Manzaraya karşı pedal çevirdiler Sabah saatlerinde 19 Mayıs Bisiklet Maratonu ile başlayan etkinlikte her yaştan sporcu Altınordu ilçesi İlkadım Anıtı’ndan Yason Burnu’na kadar devam eden güzergahta eşsiz manzara eşliğinde pedal çevirdi. Türk Bayrakları gökyüzünde dalgalandı Ardından yamaç paraşütü gösterisiyle de heyecan doruğa çıktı. Altınordu’nun misafir odası Boztepe’den atlayış gerçekleştiren profesyonel paraşütçüler, gökyüzünde dalgalandırdıkları Türk Bayrağı ve Atatürk posteri ile güne ayrı bir anlam kazandırdı. Boztepe’de bulunan vatandaşlar paraşütçülerin atlayışlarını ilgi ve heyecan ile izlerken pek çok vatandaşta telefonu ile anı kaydetti. Marşlar sokaklarda yankılandı Bir yandan paraşütçüler gökyüzünden süzülürken, diğer yandan Ordu Büyükşehir Belediyesi Şehir Bandosu’nun çaldıkları marşlar şehrin sokaklarında yankılandı. Halkın coşkusunun da eklendiği bu etkinlikte heyecan daha da arttı, vatandaşlar büyük bir gururla marşlara eşlik etti. Dağcılar Yoroz’un zirvesine tırmandı Doğa tutkunları için düzenlenen Yoroz Zirve Turu ile doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenler bir araya geldi. Burada tırmanış gerçekleştiren sporcular zirveye ulaşarak Türk Bayrağını Yoroz’da dalgalandırdı. Kano ve yelken gösterisi ile keyifli anlar Etkinliklerin devamında Turnasuyu Kordon Park’ta düzenlenen kano ve yelken gösterisi de büyük ilgi gördü. Genç sporcular hünerlerini sergilerken izleyenlere ise keyifli anlar yaşattı. Vatandaşları bugün de yalnız bırakmayan Başkan Güler bu etkinlikte gençlerin coşkusuna ortak oldu. Onlarla birlikte anın tadını çıkaran Başkan Güler vatandaşlarla da sohbet ederek günün anısına fotoğraf çektirdi. Öte yandan etkinlikler kapsamında ‘Atatürk ve Gençlik Söyleşisi’ ile ‘Kurtuluş’ sinema filmi gösterimi de yapıldı. 19 Mayıs coşkusunun her alanda hissedildiği bu etkinlikler unutulmaz bir gün olarak hafızalara kazındı.