YEREL HABERLER - 29 Nisan 2017 Cumartesi 12:24

Bağcılar’da sokak hayvanları için 5 yıldızlı hizmet veriliyor

A
A
A
Bağcılar’da sokak hayvanları için 5 yıldızlı hizmet veriliyor

Bağcılar’da 2007 yılından bu yana sokak hayvanlarının bakımının ve tedavisinin yapıldığı Bağcılar Belediyesi Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi ziyaretçi akınına uğruyor.

Bağcılar’da 2007 yılından bu yana sokak hayvanlarının bakımının ve tedavisinin yapıldığı Bağcılar Belediyesi Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi ziyaretçi akınına uğruyor. Barınakta bir yılda tedavisi ve aşısı yapılan toplam 320 hayvan sahiplendirildi.


Bağcılar’da 10 yıldır hizmete sunulan Bağcılar Belediyesi Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi’nde sokak köpekleri ile kedilerin bakımı ve tedavisi yapılıyor.


Hayvan Barınağında 400 metrekarelik kapalı alan ile bitişiğinde de 400 metrekarelik açık alan hizmet veriyor. Sağlıklı kapalı alanın zemininde nem ve rutubet tutmayan plastik paletler bulunuyor. Açık alan ise hayvanların güneşlenmesi ve gezmesi için kullanılıyor. Barınakta yine iki gölgelik olmak üzere 15 adet kulübe yer alıyor. Barınakta köpeklerin günlük bakımı iki veteriner, veteriner teknikeri ve altı bakıcı olmak üzere toplam dokuz personel tarafından yapılıyor. Hayvanların sağlık durumu düzenli olarak kontrol ediliyor. Muayene sırasında eksik aşısı olan yada hasta olduğu tespit edilen hayvan bakıma alınarak aşısı yapılıyor ve ilaç tedavisi başlatılıyor.



Hayvanlar sahiplendiriliyor


Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi’nde son bir yıl içerisinde 2750 hayvana aşı yapılırken, 250 yaralı ve hasta kedi ile köpeğin tedavisi yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile yapılan ortak çalışmayla da 80 köpek kısırlaştırıldı. Bunun yanı sıra 320 hayvan da sahiplendirildi. Ülkemizin her yerine sahiplendirme yapılabiliyor. Hayvanlar, muayene ve tedavileri ile kuduz ve parazit aşıları yapıldıktan sonra sahiplendiriliyor. Tesisten hayvan sahiplenmek isteyenlerin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Sahiplendirilen hayvanların takibi Bağcılar Belediyesi EBYS (Elektronik Bilgi Yönetim Sistemi) üzerinden yapılıyor.



Ziyaretçi akınına uğruyor


Bağcılar Belediyesi Hayvan Barınma ve Müşahede Merkezi İstanbul’un yanı sıra ülkemizin birçok yerinden gelen ziyaretçilerin de akınına uğruyor. Bahar ve yaz aylarının da gelmesiyle birlikte bu sayı daha da artıyor. Özellikle ilk-orta ve liseler ile üniversite öğrencileri ile sivil toplum kuruluşu üyeleri ziyarette bulunuyor. Hayvan severler tesisteki hayvanlarla hoşça vakit geçiriyor.



“Hayvanların yaşamını kolaylaştırıyoruz”


Tüm canlılara iyi davranılması ve onların korunması gerektiğini belirten Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, hizmetlerinde bu hassasiyeti gösterdiklerini ifade etti. Özellikle sokak köpeklerinin insanlara zarar vermesinin önüne geçtiklerini de belirten Çağırıcı, “Hayvansız bir dünya düşünülemez. Onların bakımı ve sağlığı bizim için çok önemli. Bu yüzden hizmete sunduğumuz beş yıldızlı otel gibi tesisimizde kedi ve köpeklerin bakımını her gün titizlikle gerçekleştiriyoruz” dedi. Engelliler Sarayı kursiyerlerinin inşa ettiği kuş evleri ile kedi yuvalarını da park ve bahçelere kurduklarını hatırlatan Çağırıcı, “Geçtiğimiz kış ayları çok şiddetli geçti. Yoğun kar yağışı ve tipi günlük yaşamı olumsuz etkiledi. Ekiplerimiz, ilçede yaşayan sokak hayvanlarının beslenmesi için açık alanlara, park ve bahçelere kedi ve köpek maması ile kuşyemi bıraktı. Her şart ve ortamda onların yaşamlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’nin 5 yıllık Gürültü Eylem Planı çıkarılacak Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kent genelinde ulaşım başta olmak üzere yoğun gürültünün en aza indirilmesi için çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Şehrimizin 5 yıllık gürültü eylem planını çıkarıyoruz” dedi. Büyükşehir Belediyesi; Başkan Büyükkılıç’ın sürdürülebilir kent vizyonuna uygun olarak hava ve gürültü kirliliği başta olmak üzere çevresel sorunlarla mücadelede yeni teknikler geliştirmeye, çalışmalarının bu vizyona uygun olması için gayret ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Yeni 5 Yıl Projeleri kapsamında Gürültü Eylem Planı’nı hayata geçireceklerini belirtti. Bir doktor başkan olarak, çevre ve toplumu gözeten çalışmalar yaptıklarını, yeni dönemde de bu çalışmaların aralıksız süreceğini belirten Başkan Büyükkılıç, “Yapılan araştırmalardan biliyoruz ki hava kirliliği ve trafik araçları dâhil, kalp damar hastalığı riskine bağlı olarak, ortalama 24 saatlik gürültü seviyesindeki her 5 desibel artışının kalp krizi, felç ve diğer ciddi rahatsızlıklarda yüzde 34’lük bir artışla ilişkili olduğunu göstermektedir. Bizler de yerel yönetimler olarak gürültüsüz ve konforlu bir Kayseri hedefliyoruz. Şehrimizin gürültü eylem planını çıkarıyoruz” diye konuştu. Büyükkılıç, öncelikli hedeflerinin daha yaşanılabilir, sürdürülebilir bir kent oluşturmak olduğunu vurgulayarak, “Şehrimize değer katmaya, şehrimizin insanına hizmet etmeye gayret ediyoruz. Gürültü kaynaklarına ilişkin tespiti ve 5 yıllık eylem planını kapsayan bir projeyi yeni dönemde hayata geçireceğiz” dedi.
Kayseri Pınarbaşı’nda başıboş köpekler toplanacak Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi; Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı tarafından, çevre temizliğinden fidan dikimine, çocuk oyun grubu kurulumu, toprak dolgu ve tesfiye işlemleri ile spor aletleri ve kameriye taşımasına kadar pek çok konuda Pınarbaşı’da hizmetler gerçekleştirdi. Bu çerçevede Pınarbaşı Kaynar, Beserek, Malak ve Han Mahallelerinde, 1 kepçe, 1 kamyon ve 30 personel ile çöplük alanı, çayırlık kenarı temizlik, mıntıka ve kanal ıslah çalışmaları gerçekleştirildi. Öte yandan oyun grubu, spor aletleri ve kameriye sökümü ve istenen yere montajı yapıldı. Alagazi Mahallesi’nde yol kenarlarına 90 fidan çukuru açılması ve tüplü fidan dikimi gerçekleştirildi. Tuzgün Mahallesi’ne 30 tüplü fidan dikimi yapılırken, Merkez Hürriyet Mahallesi’ne ise çocuk oyun grubu kuruldu. Söz konusu hizmetlerin yanı sıra büyükşehir belediyesine ait süpürge aracı 10 gün boyunca Pınarbaşı merkezde temizlik çalışmaları yaptı. Büyükşehir belediyesi tarafından daha önce söz verilmiş olan, ‘Dadaloğlu Mahallesi Çöplüğü Islahı’ gerçekleştirildi. Dadaloğlu Mahallesi çöplüğü arkasına 200 tüplü fidan da çukurları açılarak toprakla buluşturuldu. Ayrıca Güzelsu taziye ve toplantı evinde toprak dolgu tesfiye işleri ile temizlik işlerinin yanı sıra fidan dikimi ve tesisat işleri de gerçekleştirildi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından 8 Mayıs Çarşamba günü Pınarbaşı’da, Melikgazi ve Kocasinan Belediyeleri ekipleri ile ortaklaşa olarak başıboş sokak köpekleri de toplanacak. Öte yandan Pınarbaşı’nın çiçeklendirilmesi için de Büyükşehir Belediyesi Park, Bahçeler ve Ağaçlandırma Daire Başkanlığı aracılığı ile destek verileceği belirtildi.
Şanlıurfa Dolu ve yağmur sonrası ziraat mühendisleri sahaya indi Şanlıurfa’da son günlerde yaşanan sağanak yağış, dolu ve seller nedeniyle sahaya inen ziraat mühendisleri, çiftçileri tarım sigortalarının önemi konusunda konusunda bilgilendirdi. Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Ziraat Mühendisleri Odası üyeleri “Tarım Sigortalarının Önemi" ve “Antep Fıstığı Yetiştiriciliği” konularına ilişkin bilgilendirme çalışması gerçekleştiriyor. Fıstık yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu ilçeler arasında yer alan Bozova kırsalına giden mühendisler, çiftçilerle bir araya gelerek bilgilendirme yaptı. “Tarımsal üretim sürekli risk altında olan bir sektördür” Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle doğal afetlerin artışı nedeniyle tarım sigortalarının önemini vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin, “Biliyorsunuz geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da gerçekleşen sağanak yağıştan dolayı birçok üretici zarar gördü. Bu zararın tanzim edilmesi noktasında tarım sigortaları olan üreticilerin poliçelerindeki bedelin yüzde 50’sini sigorta karşılıyor. Fakat tarım sigortaları mevcut olmayan çiftçiler bu zararı kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor” dedi. “TARSİM büyük önem arz etmektedir” Şanlıurfa’nın özellikle meyve ile sebze üretiminde ve hayvancılıkta önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ziraat Mühendisi Mehmet Bilgin “Ancak başta sel baskını, dolu, don, fırtına ve aşırı yağış gibi doğal afetler olmak üzere, birçok faktör tarımsal üretimimizi tehdit etmekte, önemli verim ve kalite kayıplarına neden olmaktadır. Bu kayıpların telafi edilebilmesi için üreticilerimizin ürünlerini TARSİM kapsamında sigorta yaptırmaları büyük önem arz etmektedir. Bakanlık tarafından alınan karar gereği 2024 yılında sözleşmeli tarım yapan ve bazı hayvancılık desteklemelerinden faydalanan üreticilerimize TARSİM sigorta yaptırmalarının zorunlu hale getirilmesi planlamaktadır” ifadelerini kullandı. Çiftçilerle bir araya gelen Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe ise, “Bitkisel ve hayvansal üretimin de sigortası var. Yani neye karşılık geliyor? 100 dekarlık bir fıstığı olan çiftçinin bir dekarlık kazancının parasıyla ile 100 dekarını sigortalatması demektir. Kısaca dolu vurduğunda, sel vurduğunda, doğal afet olayı gerçekleştiğinde TARSİM o yıl elde edeceğiniz kazancın belirtilen orandaki kısmını sigorta kapsamında değerlendiriyor” diye konuştu. Şanlıurfa’da her yıl fıstık ürününün gelişme döneminde yaşanan dolu ve sağanak yağışlar nedeniyle sigortası bulunmayan çiftçiler büyük maddi kayıplarla karşı karşıya kalıyor.