EĞİTİM - 05 Ekim 2017 Perşembe 17:39

KKTC’de yeni üniversite açma izni Meclis’te

A
A
A
KKTC’de yeni üniversite açma izni Meclis’te

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde faaliyet gösteren GAÜ Medya Koordinatörlüğü, KKTC Yükseköğretimi ile ilgili siyasiler ile görüşmeler geçekleştirdi.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde faaliyet gösteren GAÜ Medya Koordinatörlüğü, KKTC Yükseköğretimi ile ilgili siyasiler ile görüşmeler geçekleştirdi.


KKTC Yükseköğretimi ve üniversite izinleri konusunda siyasilerden yorum olan GAÜ Medya, konuyla ilgili Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir Berova, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Milletvekili Hasan Taçoy ve Milletvekili Zorlu Töre’den açıklama aldı.


KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Dr. Özdemir Berova konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, bundan önceki süreçte üniversite açma izinlerinin Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğu altında olduğunu, ön açma izin alan üniversitelerin ardından YÖDAK’a işlemlerini tamamladıklarını söyledi. Berova açıklamasının devamında ise, “Hükümetimizin hazırlamasıyla yeni yükseköğrenim yasasını hayata geçirdik. Bu bağlamda baktığımız zaman, ülkemizde yeni üniversite açma izni KKTC Meclisi’ne ait. Yeni üniversiteler açılacaksa eğer bunların ne alanda faaliyet göstereceği, ülkeye katkıları, artı değerleri KKTC meclisinde tartışılacak ve izin verilecekse o zaman verilecek. Bunu bir reform olarak görüyorum. Sorumluluğu da; halkın iradesine sahip olan mecliste olacak” dedi.


Ataoğlu: “Bizim için önemli olan; üniversitelerin her zaman kaliteleriyle değerlendirilmesidir”


Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise açıklamasında, bakanlık olarak üniversitelere yapmış oldukları katkılardan bahsederek, bakanlar kurulundan geçirmiş oldukları önerge doğrultusunda, müze ve ören yerleri gibi alanlara kayıt dönemlerinde yeni gelen öğrencilere ücretsiz hale getirdilerini söyledi. Ataoğlu açıklamasının devamında ise şunları belirtti:


“Turizm, eğitimin içerisinde de var. Oryantasyon dönemi içerisinde öğrencilerimizin ülkemizi tanıtmakla ilgili yapmış olduğumuz etkinlikler de devam ediyor. Öğrenci velilerinin ülkemize geldiği zaman otellerde konaklaması söz konusu. YÖDAK yasası ile ilgili ise bakanlar kurulu olarak hep destek çıktık. Bizim için önemli olan üniversitelerin her zaman kaliteleriyle değerlendirilmesidir” dedi.


Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy ise, bu konuyu desteklediğini bildirerek, KKTC’de üniversite sayısının gittikçe arttığını, 100.000 öğrenci hedefinin 25.000’nin GAÜ’de göründüğünü vurguladı. Taçoy açıklamasının devamında ise “Pastayı büyütmeden; pasta büyürken bunun ihtiyacı olan lojistik desteği sağlamadan ve bu lojistik destekle birlikte sektörün gelişmesinde gelen öğrencinin daha rahat hareket edebileceği, daha tecrübeli akademisyenlerin imkanlarının sağlanması gerekir. Biz bunun üzerinde çalışıyor ve yasa tasarıları hazırlıyoruz” ifadelerini kullandı.


UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre ise yaptığı açıklamasında, KKTC’ye sahip çıkma noktasında bütün üniversitelerin birbirleri ile yarış halinde olması gerektiğini söyleyerek, bu konuda en büyük güvencenin devlet olduğunu; üniversitelerin de KKTC’nin bir numaralı kesimi olduğunu belirtti. Töre açıklamasının devamında ise şunları belirtti:


“Üniversitelerimiz olmadan KKTC olmaz diye düşünüyorum. KKTC’yi yaşatmak ve ileriye taşımak bütün üniversitelerimizin görevi olmalıdır. Üniversite enflasyonu da ülkeye zarar getirebilir, bir fren getirmek de faydalı olabilir diye düşünüyorum. Çünkü üniversite kurmak artık ticari bir anlam şekline dönüştürüldü şeklinde bir algı ortaya çıktık. Mevcut üniversitelerin şube açmak gibi veya kuruluşuna izin verilen üniversitelerin Lefkoşa’ya veya Girne’ye değil de daha farklı bölgelere; mesela Karpaz ve İskele gibi bölgelere kurulmasında fayda vardır. O bölgelerin de sosyal yapısına büyük hizmet vermeleri gerektiğine inanıyorum. Ama durmadan üniversite izni vermek de, kaliteyi bozabilir. Dolayısıyla dikkat etmek lazım".

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.