GENEL - 13 Ekim 2017 Cuma 12:57

Et, süt ve su ürünleri için standartlar belirleniyor

A
A
A
Et, süt ve su ürünleri için standartlar belirleniyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla "Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu" (TÜRKAS) gerçekleştirilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla "Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu" (TÜRKAS) gerçekleştirilecek. Et ve et ürünleri ile su ürünleri için düzenlenecek olan sempozyumu için ilk adımı atılarak “Ortak Akıl Konferansları” düzenlendi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Muhtarlıklar Gıda Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı, Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, gıda sektöründeki ekonomik kayıpların azaltılması amacıyla geçtiğimiz yıl meyve sebze sektörü için standartların hazırlanmasıyla başlayan "Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu" (TÜRKAS), bu yıl da et ve et ürünleri ile su ürünleri için gerçekleştirilecek.


Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü işbirliği ile başlanan çalışma ile gıda sektördeki kayıpların boyutları incelenerek, azaltılması için her sektör için ayrı ayrı sempozyum gerçekleştirilecek. Bu çerçevede ilgili sektörlerde standartların hazırlanması amacıyla ilk adım atılarak “Ortak Akıl Konferansları” düzenlendi.


214 milyar TL’lik gıda israf ediliyor


Gıda sektöründeki ekonomik kayıpların boyutlarının 2012 yılı verilerine göre, 214 milyar TL olduğu, bu kadar büyük bir değerin üretici- tüketici arasındaki süreçte çöpe gitmekte olduğu belirlendi.


Yapılan araştırmalarda meyve sebze sektöründeki kayıpların yaklaşık olarak, hasat sırasında yüzde 4-12, ürünlerin pazara veya hale taşınması sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık aşamasında yüzde 5-15, depolama sürecinde yüzde 3-10 ve tüketim aşamasında yüzde 1-5 olmak üzere toplam yüzde 15-50 arasında olduğu öğrenildi.


Meyve Sebze Standartları Rehberi hazırlandı


Bu büyük ekonomik kayıpları önlemek için, ilk olarak 2016 yılı içerisinde sebze ve meyvelerin standartlarının belirlenmesi, TÜRKAS Koordineli çalışmalar tamamlandığında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara üretim, kullanım şekilleri, ebatları açısından standart getirildiği belirtildi. Taşıma, depolama ve perakende satış noktalarının standartlarının da belirlendiği ifade edildi.


Et ve et ürünleri ile su ürünlerine standart gelecek


Yetkililerce, et ve et ürünleri ile su ürünleri için çalışmalara başlandığı açıklandı. Yapılan açıklamada, “Kamu sağlığı, gıda hijyeni, et ve et ürünleri ile su ürünlerinin ambalajlama ve paketleme standartlarını belirlemek, yaşanan sorunları minimuma indirerek ekonomik kayıpların önüne geçip ülkemizin bu alandaki politikalarına destek olmak amaçlanıyor. Konusunda uzman bilim insanları, ilgili sektör paydaşları, yerel yönetimler, kamudaki mevzuat ve uygulamayla ilgili birimlerden temsilciler toplantılar yaptı. Et ve et ürünleri ile su ürünleri sektörleriyle ilgili olarak Çevresel Analiz, Değişimler ve Trendler, PEST Analizi, Ürün ve Ambalaj Kriter Analizi ile Rehber Hazırlama Sürecinin değerlendirildi” denildi.


6-7 Aralık 2017 tarihlerinde sempozyumlar düzenlenecek


Bu ön çalışmaların ardından 6-7 Aralık 2017 tarihlerinde Tüm Ürün, Kap ve Ambalaj Standartları Ortak Akıl ve Sempozyumu yapılarak, Et ve Et Ürünleri ile Su Ürünleri sektörlerinde standartlar rehberinin hazırlanacağı öğrenildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.