GENEL - 14 Kasım 2017 Salı 11:51

Çevreci projeyle 139 ağaç kesilmekten kurtarıldı

A
A
A
Çevreci projeyle 139 ağaç kesilmekten kurtarıldı

Arnavutköy Belediyesi’nde uygulanan çevre dostu projeyle enerji, zaman ve maliyet tasarrufu sağlandı.

Arnavutköy Belediyesi’nde uygulanan çevre dostu projeyle enerji, zaman ve maliyet tasarrufu sağlandı. 139 ağaç kesilmekten kurtarılırken, 695 bin litre su tasarrufu sağlandı. 39 ton karbondioksit salınımı engellendi ve 30 ton katı atığın önüne geçildi.


Arnavutköy Belediyesi, Elektronik Belge Yönetim Sistemi’ne (EBYS) geçtikten sonra iş süreçlerini hızlandırdığı gibi kağıt tüketiminde ciddi anlamda bir tasarruf sağladı. Arnavutköy Belediyesi, enVision tarafından yapılan araştırmada ‘En Yeşil Ofis’ listesinde belediyeler kategorisinde yer aldı.


Dünyada her yıl ormanların yüzde 1,3’ü kağıt üretiminde kullanılıyor. Bu miktar, 40 milyon hektarlık alana denk geliyor. Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi konumunda olan ülkemizde de durum çok farklı değil. Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre; Türkiye’de, bir ofiste kişi başına tüketilen kağıt miktarı 0,7 kg/gün, yani ortalama 140 sayfa. Belediyeler de kağıt tüketiminin yaygın olarak görüldüğü kurumlar arasında yer alıyor. Orta büyüklükte bir belediyede yıllık yaklaşık 1,5 milyon kağıt tüketiliyor.


Arnavutköy Belediyesi’nde EBYS kullanımı sonrasında ‘Kağıtsız Ofis’ konsepti ile iş süreçlerinde otomasyon sağlandı ve yüzlerce ağacın kesilmesi önlendi. Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı, “Yapılan hesaplamalara göre Arnavutköy’de 139 ağacı kurtarmış bulunuyoruz. Mart 2016’dan itibaren tüm iş süreçlerini Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile yönetiyoruz ve söz konusu sürede; 139 ağacı kesilmekten kurtarıldığımız gibi, 695 bin litre su tasarrufu sağladık, 39 ton karbondioksit salınımı engellendik ve 30 ton katı atık önledik. Böylelikle yaklaşık 1,1 milyon adet A4 kağıdın çöpe gitmesini de önlemiş olduk. Zaman ve maliyet tasarrufu ile işlem kuyrukları ve tamamlanma süreleri kısaldı, kurum içi iletişim kanallarımız daha da iyi duruma geldi ve Arnavutköylü hemşerilerimize daha da iyi hizmet vermeye başladık” dedi.



Rakamlarla kağıt israfı


Bir ağaçtan ortalama olarak 8 bin 300 adet A4 sayfası üretiliyor. 1 ton kağıt üretiminde 26 bin 700 litre su tüketilmektedir. 1 ton kağıt üretiminde 1,3 ton co2 açığa çıkmaktadır. Bu miktar 6 silindirli bir aracın 3 bin 800 kilometre yol gitmesinde açığa çıkan co2 miktarına eşittir. 1 ton kağıt tüketiminde 96 kilo atık oluşmaktadır. Belediyelerde yıllık kağıt tüketimi ise; A4 kağıt tüketimi ortalama 1,5 milyon adet. Üretilen belge sayısı yaklaşık 1 milyon (Kararlar, tutanaklar, raporlar, formlar, ödeme belgeleri vs.) Klasör ve dosya tüketimi ortalama 5 bin adet. Kartuş tüketimi ortalama 650 adet.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.