EKONOMİ - 15 Kasım 2017 Çarşamba 09:48

ERA Gayrimenkul Türkiye Müdürü Atalay: "Düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor"

A
A
A
ERA Gayrimenkul Türkiye Müdürü Atalay: "Düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenleme getirmeye hazırlandığı gayrimenkul sektörü yasa tasarısına yönelik sektörün önemli isimlerinden yapıcı eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenleme getirmeye hazırlandığı gayrimenkul sektörü yasa tasarısına yönelik sektörün önemli isimlerinden yapıcı eleştiriler gelmeye devam ediyor. ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, "Tasarıyla birlikte, sektörde birçok uluslararası firmanın çalışanlarına verdiği mesleki sertifikanın geçersiz olmaması ve emlak sektöründe kalifiye elemanların iş yapamaz hale gelmemesi için düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi.



Gayrimenkul sektöründe kaliteli hizmet ve kalifiye eleman artışına destek olmayı amaçlayan tasarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Atalay, gayrimenkul danışmanlığı yapan kişilerin emlak ve emlak yönetimine ilişkin ön lisans mezunu olmalarını, eğer değillerse ’Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmaları gerektiğini mecbur tutuyor ancak anılan bu belgenin ne şekilde ve nasıl alınması gerektiği yönetmelikte belirtilmiş değil” dedi.


Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan bulunan Atalay, düzenlemenin amacının iyi niyetli olsa da bazı eksik ve hatalar içerdiğini belirterek, “Mesleki Yeterlilik Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı ve 5544 sayılı kanun ile düzenlenmiş Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ile veriliyor. Kurumun genel amacı, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan kişilerin belirli kriterlere ve eğitimlere tabi olmasını sağlamak. Bu belge, özellikle; inşaat, enerji, metal, elektronik, otomotiv sektörlerine yönelik çeşitli meslekler için verilmekte olup, metal kesimcisi, iplik eğirme operatörü, tren makinisti, otomotiv saç kaynakçısı gibi çalışan için ciddi yaralanmalara sebebiyet verecek teknik mesleklerde geçerli. Gayrimenkul danışmanlığı, yaşamsal risk taşıyan işler arasında yer almadığı için gayrimenkul danışmanlarına verilecek mesleki yeterlilik belgesinin verilme şekli ve yetkili olan kurum tekrar gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.



Mesleki yeterlilik belgesi alınma şekli


Atalay, “Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), bazı belgelendirme kuruluşlarını yetkilendirecek. Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülecek. Bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yapacaklar. Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dahilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenecek. İlginç olan diğer bir husus ise belge ücretinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı. Kanun, işçilere yönelik hazırlandığı için, anılan mesleklerde çalışan, ancak belge alması mecburi hale gelmiş işçilerin masrafını karşılamaya yönelik olarak hazırlanmış. Gayrimenkul danışmanlığı yapan kişiler ise bağımsız çalışan ve bu fon ile alakası olmayan kişiler olduğu için burada bir aksaklık yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.



"Sektörde birçok profesyonel mağdur olacak"


"Gayrimenkul piyasalarındaki bu yasal açığı çok uzun yıllardır doldurmuş olan yerli ve çok uluslu büyük marka ve firma var ve bu firmalar, kendi personellerine belirli eğitimlerden sonra, Mesleki Yeterlilik Belgesi benzeri Gayrimenkul Danışmanlığı Sertifikası veriyor. Bu eğitimleri tamamlamayanlar o markaların çatısı altında danışmanlık yapamamakta, marka ismini kullanamamakta ve ofis açamamaktalar. Yönetmelikte, sektörün yıllardır güven içerisinde ilerlemesini sağlamış firmalara hiç değinilmemektedir. Bu firmaların belirlenerek bugüne kadar vermiş oldukları sertifikalar geçici bir madde ile yeterlilik belgesi kabul edilmelidir, aksi takdirde sektörün uzmanları bir anda iş yapamaz duruma düşeceklerdir. Diğer bir husus ise sektörde uzun yıllardır bilen ERA gibi uluslararası veya yerli firmaların da mesleki yeterlilik belgesi verebilme konusunda yetkilendirilmelidir" diyen Atalay, sisteme geçilmesi halinde sektörün birçok problemle karşı karşıya kalacağını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.