EKONOMİ - 22 Kasım 2017 Çarşamba 10:08

TÜİK belediye atıksu istatistiklerini açıkladı

A
A
A
TÜİK belediye atıksu istatistiklerini açıkladı

Belediyeler tarafından 2016 yılında 4,5 milyar metreküp atıksu deşarj edildi.

Belediyeler tarafından 2016 yılında 4,5 milyar metreküp atıksu deşarj edildi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı belediye atıksu istatistiklerini açıkladı. Buna göre; tüm belediyelere uygulanan 2016 yılı belediye atıksu istatistikleri anketi sonuçlarına göre, 1 397 belediyeden 1 338’ine kanalizasyon şebekesi ile hizmet verildi. Kanalizasyon şebekesi ile toplanan 4,5 milyar metreküp atıksuyun yüzde 40,4’ü denize, yüzde 48’i akarsuya, yüzde 2,8’i baraja, yüzde 1,8’i göl-gölete, yüzde 0,5’i araziye ve yüzde 6,5’i diğer alıcı ortamlara deşarj edildi.



Deşarj edilen atıksuların yüzde 85,7’si arıtıldı


Kanalizasyon şebekesinden deşarj edilen 4,5 milyar metreküp atıksuyun 3,8 milyar metreküpü atıksu arıtma tesislerinde arıtıldı. Arıtılan atıksuyun yüzde 44,5’ine gelişmiş, yüzde 31,6’sına biyolojik, yüzde 23,6’sına fiziksel ve yüzde 0,3’üne doğal arıtma uygulandı. Arıtılan atıksuyun yüzde 44,9’u denize, yüzde 45’i akarsuya, yüzde 2’si baraja, yüzde 1,4’ü göl-gölete, yüzde 0,4’ü araziye ve yüzde 6,3’ü diğer alıcı ortamlara deşarj edildi. Atıksu arıtma işlemleri sonucunda 299 bin ton(kuru madde bazında) atıksu arıtma çamuru oluştuğu tespit edildi.



Kanalizasyon şebekesi ile belediye nüfusunun yüzde 89,7’sine hizmet verildi


Kanalizasyon şebekesi ile hizmet verilen belediye nüfusunun 2016 yılı itibariyle Türkiye nüfusu içindeki payı yüzde 84,2, toplam belediye nüfusu içindeki payı ise yüzde 89,7 olarak tespit edildi. Atıksu arıtma tesisleri ile hizmet verilen belediye nüfusunun oranı ise Türkiye nüfusu içinde yüzde 70,2, toplam belediye nüfusu içinde yüzde 74,8 olarak hesaplandı.



Deşarj edilen kişi başı günlük ortalama atıksu miktarı 183 litre olarak hesaplandı


Belediyeler tarafından kanalizasyon şebekesi ile deşarj edilen kişi başı günlük ortalama atıksu miktarı 183 litre olarak hesaplandı. Üç büyük şehirde ise günlük kişi başı ortalama atıksu miktarının İstanbul için 226 litre, Ankara için 162 litre, İzmir için 195 litre olduğu tespit edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Psikiyatri hastaları hünerlerini konuşturdu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisinde tedavi gören hastaların yaptığı el sanatları eserlerinden oluşan sergi, Malatya Park AVM’de yapılan açılış töreni izlenime sunuldu. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde tedavi gören hastaların iş ve uğraşı faaliyetleri kapsamında yapmış oldukları dekoratif el sanatları, takı, tesbih, çanta, ahşap ve seramik ürünlerinden oluşan El Sanatları Sergisi açıldı. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, yaptığı açıklamada, “Psikiyatri Servisimizde hastalarımız için terapi odası var. Hastalarımızın terapi odasında yaptığı ürünleri sergilemek için alışveriş merkezinde böyle bir stant açtık. Hastaların tedavi sürecini katkısı rehabilitasyon açısından bu gibi etkinliklerin çok faydalı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Esin İnce, Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürü Dr. Seyid Çiftçi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nuray Dağaşan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Ömer Doğan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Destek ve Kalite Müdürü Mehmet Soylu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Muhammed Serdar Buğday, Uzm. Dr. Orhan Yücel, Dr. Yunus Coşar, Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi hocaları ile psikiyatri hastaları ve yakınlarının katıldığı açılış halk oyunları gösterisi ile son buldu. Sergi, 3-6 Mayıs tarihleri arasında Malatya Park AVM’de açık olacak.