GENEL - 22 Kasım 2017 Çarşamba 14:46

Televizyona 6 saat, kitap okumaya 1 dakika

A
A
A
Televizyona 6 saat, kitap okumaya 1 dakika

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 50 binin üzerinde kitap basıldı.

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 50 binin üzerinde kitap basıldı. Fakat yapılan son raporlara göre; Türkiye, dünya sıralamasında en fazla kitap okuyan ülkeler arasında son sıralarda. Raporlar doğrultusunda Türkiye kitap okumaya günde 1 dakika ayırırken, televizyon izlemeye ise 6 saat ayırdığı ortaya konuldu.


Türkiye, kitap okuma konusunda dünya sıralamasında gelişmemiş ülkelerin de gerisinde kalıyor. Yapılan son araştırmalara göre; İngiltere ve Fransa’da toplumun yüzde 21’i, Japonya’nın yüzde 14ü, İspanya’nın yüzde 9’u düzenli kitap okurken, Türkiye’de yalnızca on binde 1 kişi kitap okuyor. Oysaki okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve dünyadaki bilgi çağını yakalamaları için su gibi, yemek gibi önemli bir günlük ihtiyaç.


Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Elçin Gölbaşı da yapılan araştırmalar doğrultusunda kitap okuma ile ilgileri verileri değerlendirerek, “Çocuklar ne kadar erken yaşta kitap okumaya başlarsa, alışkanlık kazanmalarının o kadar kolay olur. Fakat çocuklara kitap hediye edilmesi sıralamasında bile Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada yer alıyor. Diğer rakamlar ise şöyle: 80 milyonluk genç nüfusun ağırlıklı olduğu Türkiye’de kişi başına 8,4 kitap düşüyor. Kitap okumaya ayırdığımız süre günde ortalama sadece 1 dakika. Buna karşılık TV izlemeye ortalama 6 saat, internete bağlanmaya ise 3 saat ayırıyoruz. ‘Türkiye’nin Okuma Alışkanlığı’ isimli çalışmaya göre de Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap, 235. sırada yer alıyor” dedi.



Çocuklara nasıl kitap okuma alışkanlığını aşılamalıyız?


Kitap okuma alışkanlığı edinmeleri için çocukları bebekliklerinden itibaren kitapla tanıştırmak gerektiğini söyleyen Elçin Gölbaşı, anne babalara büyük görev düştüğünü belirterek; “Ebeveynin kitaptan aldığı haz ve duyduğu neşe çocuğuna bulaşacaktır. Kitap sevgisini aşılamak için kitap alışverişlerini birlikte yapmak, çocuğa ait bir kütüphane oluşturmak, kitaptaki öyküler üzerine sohbet etmek, birlikte kitap okuma saatleri yapmak çok önemli. Unutmayın ki çocukların karakterlerinin şekilleneceği yaşlarda örnek alacakları ilk kişiler onlara en yakın mesafede duran anne babalarıdır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.