GENEL - 15 Aralık 2017 Cuma 14:20

Türkiye’de yaşayan Abhazların sorunları masaya yatırıldı

A
A
A
Türkiye’de yaşayan Abhazların sorunları masaya yatırıldı

150 yıl önce topraklarından sürgün edilen Kafkas toplumunun günümüzde yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için Türkiye, Rusya, Abhaz, Adige diasporaları toplantı yaptı.

150 yıl önce topraklarından sürgün edilen Kafkas toplumunun günümüzde yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için Türkiye, Rusya, Abhaz, Adige diasporaları toplantı yaptı.


Modern tarihin en büyük kitlesel göçlerinden biri olan ‘Büyük Kafkas Sürgünü’ sırasında topraklarından edilerek Türkiye ve Rusya’ya yerleşmiş olan Kafkas topluluğunun günümüzde yaşadığı problemlere çözüm üretmek amacıyla Rusya, Türkiye, Abhaz(Abaza), Adige diasporaları yuvarlak masa toplantısı yaptı.



“Unutulmaya, yok olmaya başladı”


Dil, kültür, ulaşım ve eğitim konularının ele alındığı toplantıya katılan Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy, Türkiye ve Rusya’da yaşayan Abhaz halkının sorunlarını dile getirdi. Topraklarından sürgün edilen Kafkas toplumunun en önemli sorunları arasında kültür kaybı olduğunu dile getiren Atanur Aksoy, “Türkiye’deki Kafkas toplumu sürgünle gelen bir toplum. 150 yıl önce gelmişiz burası bizim vatanımız olmuş ama alt kültürümüzü de muhafaza etmişiz. Dilimiz olsun kültürümüz olsun artık muhafaza etmek çok zor. Unutulmaya, yok olmaya başladı. Aynı problem Rusya’da yaşayan soydaşlarımız için de geçerli. Bununla ilgili çalışan Abhaz kökenli öğretim görevlisinin katkılarıyla bu sorunlarla ilgili çözüm önerileri ve kültürel kimliğin muhafazası ile ilgili toplantı yaptık” dedi.


Abhaz Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Atanur Aksoy, Gürcistan ve Abhazya Cumhuriyeti arasında yaşanan siyasi problemler nedeniyle ulaşımda da sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Rusya üzerinden anavatanlarına gitmek zorunda kaldıklarını belirten Aksoy konuşmasında şu ifadelere yer verdi;


“Abhazya Cumhuriyeti; uluslararası toplumun bir kısmının Gürcistan toprağı olarak gördüğü, Rusya Federasyonu ve bazı ülkelerin de devlet olarak tanıdığı bir ülke. Türkiye’deki Abhazlar olarak ana vatanımıza gidip gelmemiz bizim için zor oluyor. Rusya toprakları üzerinden gidip gelmek zorunda kalıyoruz. Gürcistan ve Abhazya Cumhuriyeti arasında siyasi iletişimin olmayışından dolayı Gürcistan üzerinden karayoluyla gitme imkanımız yok. Abhazya’daki soydaşlarımızın çoğunda Rus pasaportu yok dolayısıyla Türkiye’ye gelemiyorlar. Türkiye’de yaşayan soydaşlarımızın çoğunluğunun orada akrabası var. Türkiye’de şu an 10 bin soydaş ve ama bu giderek artan bir rakam.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.