SAĞLIK - 23 Ocak 2018 Salı 11:03

Metabolik cerrahide insülin direncine dikkat

A
A
A
Metabolik cerrahide insülin direncine dikkat

Günümüzde gıda sektöründeki değişimlerin sonucunda doğal gıda ürünlerinin giderek azalmış olduğunu belirten Doç.

Günümüzde gıda sektöründeki değişimlerin sonucunda doğal gıda ürünlerinin giderek azalmış olduğunu belirten Doç.Dr. Fahri Yetişir, metabolik cerrahide insülin direncine dikkat edilmesi konusunda uyarılar da bulundu.


Genel Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Fahri Yetişir, “Günümüzde çok yüksek kalorili ve çok çabuk sindirilen gıdalar üretilmiştir. Bu gıdalar (kola, bisküvi, tatlılar, beyaz ekmek, pirinç ve benzeri gıdalar) ince bağırsağın en proksimal kısmında (jejunumda) emilmekte ve distaldeki ileuma hiç gelememektedir. Bunun neticesinde distal ince bağırsaktan salgılanması gereken hormonlar salgılanmamaktadır. Bu hormonlarda şeker hastalığının ve doyma hissini etkileyerek fazla kiloların oluşmasında etken oldukları bilinmektedir. Sonuç olarak günümüz beslenmesi obezite ve şişmanlıkta çok önemli bir etkendir” dedi.



“Ameliyat olan insanların yemeğe karşı olan tavırları değişiyor”


Tüm bariatrik ameliyatların şeker hastalığının düzeltilmesinde belirli düzeylerde etkili olabildiğini ifade eden Doç.Dr. Yetişir, “Şu anki bilgiler ışığında bakıldığında, bu ameliyatlar ile şeker hastalığının düzelmesinde ileri sürülen projeler incelendiği zaman, ana faktör sindirilmemiş veya az sindirilmiş besinlerin ileuma ulaşmasını sağlayarak buradan bazı hormonları salgılatmaktır. Salgılanan bu hormonların da dört şekilde etki ettiği anlaşılmaktadır: Birincisi, hormonların pankreası uyararak daha çok insülin salgılanmasına neden olması. İkincisi, vücuttaki insülinin etki edeceği hücrelerin hemen hepsinin uyarılması ve insüline karşı daha hassas hale getirilmesi ve böylelikle insülin direncinin kırılması yani daha az insülin miktarları ile daha etkili bir kan şekeri kontrolünün sağlanabilmesidir. Karaciğeri uyararak şeker yapımını durdurması. Bunların yanı sıra bu ameliyatları olan insanlar, yemeğe karşı olan tavırlarını da değiştiriyor. Daha az yiyerek doyuyorlar ve yiyeceklere olan ilgileri azalıyor. İlerleyen zamanlarda fazla kiloların verilmesi sonucunda insüline olan ihtiyaç ve direnç de azalıyor” diye konuştu.


Sindirilmemiş veya az sindirilmiş yiyecek maddelerin ileuma ulaşarak hormonlar salgılanmasına neden olduğunu kaydeden Doç.Dr. Yetişir, “Bu hormonlar da insanların daha çabuk doyma hissine ulaşmasını sağlamaktadır. Ayrıca tüm sindirim sistemini başta da mideyi etkileyerek midenin çıkış kapakçığı olan pilorun kasılmasına neden olarak midenin boşalma zamanını geciktirmektedir. Boşalamayan midede bir doygunluk ve doluluk hissi oluşmaktadır. Bu hormonal etkinin yanında bu hastaların midelerinde yapılan küçültme ameliyatları sonucunda az gıda ile dolan mide nedeni ile de daha çabuk doyma hissine ulaşılabilmektedir. Mide fundusundan salgılanan gerilin hormonunun miktarının azalması da açlık hissinin azalmasına ve yemeklere olan düşkünlüklerin azalmasına neden olmaktadır. Şişman şeker hastalarının yüzde 90’ını oluşturan Tip 2 şeker hastalarına bu ameliyat uygulanabilir. Tip 1 şeker hastalarında işe yaramaz. Kime ne kadar etki edeceği hastanın pankreas rezervi ve insülin direnci ile alakalıdır. Bunlar ameliyat öncesi tetkiklerle anlaşılmaktadır. Bariatrik ameliyatlar bu yukarda saymış olduğumuz şeker hastalığını düzeltici özelliklerin bir kısmını kapsamakta iken, metabolik cerrahi ameliyatları hemen hepsini içermektedir. Bu nedenle metabolik cerrahi ameliyatı yapılan şişman şeker hastalarının şeker hastalığından kurtulma şansları şişmanlık ameliyatı yapılan hastalardan daha fazla olmaktadır” ifadelerini kullandı.


Şişmanlık ameliyatı yapılan, özellikle emilim bozucu ameliyat yapılan (gastrik bypass gibi) hastalarda bu emilim bozukluğu nedeni ile hastalarda demir, kalsiyum, vitamin B12 gibi birçok vitamin, protein emiliminde daha çok sorun olduğunu vurgulayan Doç.Dr. Yetişir, “Ameliyat sonrası ömür boyu bu emilim bozukluğu nedeni ile eksikliği olan vitamin, elektirolit ve maddeler için takviye tedavileri almak ve yakın takip edilmeleri gerekmektedir. Metabolik cerrahi yapılan hastalarda bu emilim bozukluğu ile çok daha az karşılaşılmaktadır. Kısıtlayıcı türünde bariyatrik cerrahi yapılan şişman şeker hastalarında ise şeker hastalığından kurtulma oranı metabolik cerrahinin başarısına göre daha az olmaktadır. Ayrıca 5-10 yıl gibi takipler sonrasında şeker hastalığında yenileme şansı daha fazladır” açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi Arnavutköy Belediyesi tarafından kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa ekildi. Arnavutköy Belediyesi, şehir yaşamının gürültüsünden uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmak isteyen vatandaşlar için özel bir hizmet sunuyor. Belediye tarafından 68 dönüm arazi üzerine kurulan Bostan Gülistan Hobi Bahçesi, vatandaşlara doğal ortamda organik tarım yapma, toprağa temas etme ve doğayla bağ kurma imkanı sunuyor. Hobi Bahçesinde ilk fideler toprağa ekildi Atalık tohumların kullanıldığı Hobi Bahçesi’nde ilk fideler toprağa dikildi. Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu da Hobi Bahçesi’ni ziyaret ederek, fide ekti. Candaroğlu, Hobi Bahçesi’nde atalık tohum yetiştirildiğini, ekilen fidelerin atalık tohum olduğunu ve vatandaşlara destek verildiğini vurguladı. Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, "Burada kullanılan tohumlar atalık tohumlardır. Buraya gelip ekim yapan vatandaşlarımıza da atalık tohum desteği sağlıyoruz. Buradaki amacımız şehir yaşamından uzaklaşmak isteyen vatandaşlarımıza organik tarım imkanı sağlarken, atalık tohumlarımızın da devamlılığını sağlıyoruz" şeklinde konuştu. “Hobi Bahçesi sayısını 3-4 katına çıkaracağız” Başkan Mustafa Candaroğlu ayrıca, “Burada şu an 200 adet Hobi Bahçesi bulunuyor. Vatandaşlarımızdan da yoğun istek ve talep var. İnşallah önümüzdeki süreçte, daha fazla vatandaşımızın organik tarım yapmasını sağlamak için hobi bahçesi sayımızı artırarak 3-4 katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.
Malatya Psikiyatri hastaları hünerlerini konuşturdu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisinde tedavi gören hastaların yaptığı el sanatları eserlerinden oluşan sergi, Malatya Park AVM’de yapılan açılış töreni izlenime sunuldu. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Servisi’nde tedavi gören hastaların iş ve uğraşı faaliyetleri kapsamında yapmış oldukları dekoratif el sanatları, takı, tesbih, çanta, ahşap ve seramik ürünlerinden oluşan El Sanatları Sergisi açıldı. Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, yaptığı açıklamada, “Psikiyatri Servisimizde hastalarımız için terapi odası var. Hastalarımızın terapi odasında yaptığı ürünleri sergilemek için alışveriş merkezinde böyle bir stant açtık. Hastaların tedavi sürecini katkısı rehabilitasyon açısından bu gibi etkinliklerin çok faydalı olduğunu düşünüyoruz” dedi. Malatya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Esin İnce, Yeşilyurt İlçe Sağlık Müdürü Dr. Seyid Çiftçi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Nuray Dağaşan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İdari ve Mali İşler Müdürü Ömer Doğan, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Destek ve Kalite Müdürü Mehmet Soylu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcıları Doç. Dr. Muhammed Serdar Buğday, Uzm. Dr. Orhan Yücel, Dr. Yunus Coşar, Psikiyatri Bölümü Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Kerim Uğur, Yeşilyurt Halk Eğitim Merkezi hocaları ile psikiyatri hastaları ve yakınlarının katıldığı açılış halk oyunları gösterisi ile son buldu. Sergi, 3-6 Mayıs tarihleri arasında Malatya Park AVM’de açık olacak.