EKONOMİ - 20 Şubat 2018 Salı 14:06

BİST Başkanı Karadağ: “Halka arzlarda 2018 yılına iyi bir başlangıç yapıldı”

A
A
A
BİST Başkanı Karadağ: “Halka arzlarda 2018 yılına iyi bir başlangıç yapıldı”

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz olduğunu ve bunlardan 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını açıkladı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz olduğunu ve bunlardan 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını açıkladı.



Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya geldi. Önemli açıklamalarda bulunan Karadağ, 2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz olduğunu ve bunlardan 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını söyledi. Karadağ ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla bu yıl sonuna kadar Borsa İstanbul’un halka arzının bitirilmesinin hedeflendiğini belirtti.


Mevcut sistem kapasitenin üzerinde olan kredi talebinin ilave artırıldığında ciddi anlamda enflasyon ve faiz oranlarını tetiklendiğini, yukarı yönlü hareket etmesini sağladığını söyleyen Karadağ, “2016 yılında ekonominin kaldıramayacağı derecede büyük şoklar oldu. Bu şokları atlatmak için KGF iyi uygulandı. Ancak bunun negatif dışsallıkları oluştu. En belirgin negatif dışsallığı da enflasyonu ve faiz oranlarını yukarı yönlü tetiklemesi oldu. Şimdi neden böyle çünkü olağanüstü koşullar sebebiyle böyle bir uygulamaya gidildi. Orta ve uzun vadede çok sürdürülebilir değil” diye konuştu.



“Halka arzlarda 2018 yılına iyi bir başlangıç yaptık”



Halka arzlarda 2018 yılına iyi bir başlangıç yapıldığının altını çizen Karadağ, “2018’in bu anlamda iyi başlangıç yaptık. Devamında da aynı eksende devam edeceğiz. Ölçeğini yakalamamış küçük firmaları listed firma yapmak istemiyorum. Zaten başarılı da olmuyorlar. Startup firmaları startup firması olarak desteklenecek” dedi.



Borsa İstanbul’un halka arzı



BİST YKB Himmet Karadağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatlarıyla bu sene sonuna kadar Borsa İstanbul’un halka arzının bitirileceğini söyledi. Kadarağ, “Bizim kendi halka arzımızı 2017 yılında gerçekleştirecektik 2016 yılındaki şoklar sebebiyle yapamadık. Geçtiğimiz günlerde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanımızın kabullerinde bizim halka arz konumuz da gündeme geldi. Biz mümkün olduğunca en uygun zamanı yakalayıp, en hazır hale geldiğimizde halka arzı tamamlamayı planlıyorduk. O görüşmede Cumhurbaşkanımız halka arzın 2018 yılı içinde bitirilmesi talimatını verdiler. Biz de hazırlıklarımızı bu somut tarihe göre netleştirdik. Şuan ki hedefimiz 2018 yılı ikinci çeyrek finansallarımızla beraber halka arzımızı yıl sonuna kadar gerçekleştirmek olacak” şeklinde konuştu.



“3 milyar 39 milyon lira fon sağlandı”


2018 yılında şu ana kadar 6 halka arz gerçekleştiğini bunlardan toplam 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını aktaran Karadağ, “Yerli ve yabancı toplam yatırımcı sayısı 56 bin 527 oldu. İlk defa bu halka arzlarla gelen yatırımcı 14 bin 983 o da toplam halka arz yatırımcı sayısının yüzde 27’si ediyor. Bu bizi umutlandırıyor. Yukarı yönlü yeni yatırımcılarda artış var. Tabi bunu yeterli görmüyoruz. İlave hisse fonlamasının hisse kültürünün artırılması anlamında çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü bu rakamda halka arzedilmesini firmaların çalışanları dahil değil mesela öyle bir kültürümüz yok” dedi.



“Varlık Fonu’nda henüz talimatlandırılma yapılmadı”


BİST Yönetim Kurulu Başkanlığı yanı sıra aynı zamanda Türkiye Varlık Fonu Başkanı görevini de üstlenen Karadağ, Varlık Fonu’nun çalışmalarıyla ilgili gelen bir soruya, “Varlık Fonu’nda harekete geçmek için ilk önce bizim talimatlandırılmamız gerekir. O da stratejik plan. Varlık fonunda bizim onaylanmış stratejik planımız yok” şeklinde cevap verdi.



Karadağ şunları kaydetti: “Biz bir konseptimizi lafla yıpratmasanız lazım. Gereğinden fazla gündem konusu olmaması gerekir. Dünya varlık fonları incelendiğinde de finansal büyüklüğün bir kaç ayda toparlanması zor bunu şuna benzetiyorum ‘motor çalıştı devir var ama bizim varlık fonu vitese atmadan gaza basan bir araba gibi’ ısınma var ama hareket yok. Varlık fonunda harekete geçmek için ilk önce bizim talimatlandırılmamız gerekir. O da stratejik plan. Varlık fonunda bizim onaylanmış stratejik planımız yok. Hukuken bana verilmiş herhangi bir görev yok. Dolayısıyla stratejik plan öncesi biz istisnai çalışmalar dışında bir şey yapamayız.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Serkan Zengin ortaokullarda oluşturulabilecek hazırlık sınıflarının yararları hakkında konuştu Eskişehir’de bulunan Eskişehir Çağfen Koleji’nin Temsilcisi Kurucu Temsilcisi Serkan Zengin, hazırlık sınıflarının ortaokullarda oluşturulmasının öğrencinin yabancı dil öğrenimine katkıda bulunacağını söyledi. Eskişehir Çağfen Koleji Kurucu Temsilcisi Serkan Zengin, yabancı dil öğreniminin önemine değindi. Ortaokullarda ve ilkokullarda yabancı dil eğitiminin çok az anaokullarında ise çok az olduğunu belirten Zengin, küçük yaşta yabancı dilin daha kolay öğrenildiğine dikkat çekti. Yabancı dil öğrenme probleminin çözülmesi halinde ortaokullara hazırlık sınıflarını yeniden getirilebileceğini de aktaran Serkan Zengin, böylece 6,7,8’inci sınıfları ise akademik derslerin üzerinde yoğunlaşabileceğini aktardı. “Yabancı dil hazırlık sınıflarını tekrar geri getirerek çözebiliriz” Yabancı dil eğitimi hakkında konuşan Eskişehir Çağfen Koleji Temsilcisi Kurucu Temsilcisi Serkan Zengin, “Türkiye’nin bu arada eğitimde kanayan yaralarından biri yabancı dil eğitimi. Türkiye’de gramer öğretiliyor ama speaking dediğimiz veya bunu communication dediğimiz iletişim haline getirmek ve bir beceri haline getirmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Bunun ana nedenlerinden bir tanesi yabancı dil saatiyle alakalı. Çünkü ilkokulda ders sayısı çok az, anaokulunda neredeyse yok, ortaokuldaki ders çok az. Son çıkan karar bu arada bana göre çok doğru bir söylem. Türkiye’de ortaokulda yabancı dil ağırlıklı hazırlık sınıfları oluşturulma durumu var. Eğer dili çözersek bence yabancı dil hazırlık sınıflarını tekrar geri getirerek çözebiliriz. Hele bir de bunu ortaokulda yaparsak öğrenci lisedeki o üniversiteye hazırlanma kafasından, o temposundan daha önce ortaokulla bunu çözebilir. Hele ki bir de müfredatın hafifletilmesi de söz konusu. Böyle bir durumda 5. sınıfı yabancı dil hazırlık sınıfı yapıp 6,7,8’i akademik derslerle ilgili yoğunlaştırılmış hale getirmek ortaokulda hem yabancı dilin çözülmesini sağlar hem müfredatın hafifletilmesinden kaynaklı. Öğrencilerin ortaokula karşı olan ön yargısını giderir ve severek isteyerek devam etmesini sağlar” dedi. “Bir dilin yerleşmesi 6 yaşa kadar mümkündür” Yabancı dil eğitiminin anaokulundan başlaması gerektiğini belirten Serkan Zengin, “Normalde bunun anaokulunda yapılması lazım. Çünkü dil öğrenme merkezine bir dilin yerleşmesi 6 yaşa kadar mümkündür ama Türkiye’deki coğrafi büyük insan fazlalığı, öğrenci fazlalığı ve aynı zamanda bölgeler arasındaki kültürel beklenti farklılıkları, bunun anaokulunda şu an yapılması mümkün kılmamaktadır. Bu sebeple yapılacak en doğru yer Türkiye’de 5. sınıflardır. Ama buna pedagojik Olarak hangi yaş durumunda doğru derseniz eğer anaokulunda doğrudur” ifadelerini kullandı.
İstanbul Rekor büyüme: En çok bilet satan şirket oldu Biletinial, 2024 yılının ilk çeyrek dönemi için etkinlik biletleme sektörüne ilişkin verilerini açıkladı. Şirket, ilk çeyrekte ana faaliyet alanlarını kapsayan bilet satışlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 katı büyüme elde ederek, bu satış rakamlarıyla Türkiye’nin "en fazla tiyatro, sinema ve opera-bale bileti satan şirketi" unvanını da korumuş oldu. Türkiye’nin teknoloji odaklı ve kapsayıcılığı en geniş etkinlik biletleme platformu Biletinial, 2024 yılı ilk çeyrek dönemi büyüme oranlarını açıkladı. 2024 yılına yeni yatırım ve açılımlarla giren Biletinial, bunun sonuçlarını ilk çeyrekte almaya başladı. Kor faaliyet alanları olan etkinlik, eğitim, etkinlik, müzik, opera-bale ve tiyatroda bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 katı bilet satan Biletinial, 2023 yılını ise bir önceki yıla göre 2 katı büyüme ile kapatmıştı. Satışlarda ilk 10 şehri İstanbul Avrupa, Ankara, İstanbul Anadolu, Bursa, İzmir, Antalya, Eskişehir, Manisa, Gaziantep ve Kocaeli aldı. Biletinial’ın Türkiye’deki sinema salonlarının yüzde 60’ına, tiyatro salonlarının ise yüzde 80’ine hizmet verdiğini kaydeden Biletinial CEO’su Ulaş Uslu, "2024 yılının ilk çeyreğinde rekor büyümeye imza attık. Sürekli artan hizmet kalitemiz ve kapsayıcılığımız, hizmet verdiğimiz müşterilerimiz için açtığımız yeni büyüme alanları ve artan işbirliklerimiz bize bu başarıyı getirdi. Bunun arka planında müşterilerimizin ihtiyaçlarını önceden belirleyip, bu ihtiyaçlara yönelik çözümler geliştirip yatırım yapmamız var" dedi. 2024’ün yeni proje ve işbirlikleri Biletinal’ın yılın ilk 3 aylık döneminde pek çok ilke imza attığına da dikkat çeken Uslu, yorum ve reyting uygulamasının da bu projelerden biri olduğunun altını çizdi. Uslu, "Tiyatro ve sinema alanında tamamen müşteri odaklı bir proje geliştirerek www.biletinial.com adresi üzerinde satılan tüm etkinlikler için yorum ve rating uygulaması başlattık. Uygulamamız ile her etkinlik sonunda müşterilere SMS ile gönderdiğimiz kişiye özel link ile görüşlerini sorduk. Gelen yorumlar tamamen şeffaf bir şekilde sitede ve iş ortaklarının panelinde yayınlanıyor. Devreye alındığı günden bugüne kadarki 2 aylık kısa dönemde 200 bine yaklaşan yorum, gerçekten etkinliğe katılan izleyicilerden toplandı. Uygulamamız ile seyirciler ilgilendiği film, oyun, stand up gösterisi ya da konser hakkında birebir ve bağımsız görüşleri önceden edinip tercihini buna göre yapabiliyor. Yorum uygulamasında dikkat çeken bir özellik de üniversitelerin tiyatro eleştirmenliği bölümlerinde lisans ve yüksek lisans yapan gençlerle oluşturulan ’genç yazar’ ekibi. Geleceğin profesyonel tiyatro eleştirmenleri olacak genç yazarlar, oyunlar izleyip web sitemizde yorum ve analizlerini yayımlayabiliyor" diye konuştu. Youtube Kanalı Biletinal Artı yayına başladı Biletinial, tiyatro ve sinema alanındaki özgün içerikleri paylaşmak üzere YouTube kanalı Biletinial Artı kanalını da hayata geçirdi. Biletinial Artı, tiyatro ve sinema sanatçılarının konuk olarak katıldığı programlarla hem güncel hem zamansız sanat sohbetlerinin yeni adresi olacak.