GENEL - 03 Mayıs 2018 Perşembe 11:11

Zemin İstanbul’a girişimcilerden yoğun ilgi

A
A
A
Zemin İstanbul’a girişimcilerden yoğun ilgi

İBB Başkan Mevlüt Uysal’ın Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği ’Living Lab-Yaşam Merkezi’ projesi, ’Zemin İstanbul’ adıyla İstanbul geneline yayılıyor.

İBB Başkan Mevlüt Uysal’ın Türkiye’de bir ilk olarak hayata geçirdiği ’Living Lab-Yaşam Merkezi’ projesi, ’Zemin İstanbul’ adıyla İstanbul geneline yayılıyor. Fikrini gerçekleştirme imkanı bulamayan girişimcilere teknoloji ve araştırma laboratuvarı hizmeti verecek Zemin İstanbul, ilk olarak Şişhane Metro İstasyonu’nda kuruluyor. Proje, devam eden 3. İstanbul Gençlik Festivali’nde de yoğun ilgi görüyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Birliği Müdürlüğü, Başkan Mevlüt Uysal’ın Türkiye’de bir ilk olarak Başakşehir’de gerçekleştirdiği “Living Lab - Yaşam Merkezi” projesinden ilham alarak Zemin İstanbul projesini yaygınlaştırıyor. “Fikrin Varsa Zemin Hazır” sloganıyla girişimciliğin ve yenilikçiliğin yeni adresi olacak Zemin İstanbul, yaratıcı fikir sahibi girişimcilere ve küçük işletmelere iş geliştirme imkanı sağlayacak.


Şişhane Metro İstasyonu’nda inşasına başlanan Zemin İstanbul’un Temmuz ayında tamamlanarak hizmete girmesi hedefleniyor. Vatandaşla etkileşimin, yönetişimin zemini haline gelecek Zemin İstanbul, Türkiye’de inovasyon ve girişimciliğin yeni adresi olacak.


Merkezde, yaratıcı fikir sahibi bireylere veya küçük işletmelere iş geliştirme imkanı sağlayacak gerekli her türlü donanım, yazılım, ekipmanın yer aldığı ofis ve atölye ortamı bulunacak. Proje, İstanbulluların yeni ürün ve hizmetlerin gerçek katma değerlerini görmesini sağlayan bir deneyim, araştırma ve inovasyon ortamı da sunacak. Özellikle fikri olan gençlere yönelik altyapı hizmeti sunacak Zemin İstanbul; kuluçka, deneyim, etkinlik ve animasyon birimlerinden oluşacak.



Kuluçka Merkezi


Kulucka Merkezi’nde girişimciler; çeşitli eğitimler almanın yanı sıra, sektörel ve akademik tecrübeye sahip kişilerin oluşturduğu mentor havuzundan kendi ihtiyaçları doğrultusunda faydalanabilecek. İs fikirleri üzerinde çalışan katılımcılar, acık ve kapalı ofis alanını kullanabilecek. Girişimcilerin temel giderleri ve ofis gereksinimleri ücretsiz olarak karşılanacak.


İsteyen girisimciler, ürettikleri prototiplerini test edebilmek, geri bildirim alabilmek için deneyim merkezi ile 3D yazıcı gibi gelişmiş modelleme ve tasarım ekipmanlarını kullanabilecek.


Bu surecin sonucunda, girişimcilerin “Şehir Bilimi (Urban Science)” alanına odaklanarak İstanbul için yenilikçi ürün ve hizmetler ortaya çıkartması amaçlanıyor.



Deneyim Merkezi


Deneyim Merkezi, gelişen yasam şartlarında karmaşık halde sunulan çok katmanlı çözümleri algılamak için bir metodoloji sunacak. Kullanıcı deneyimi; kullanıcı arayüzü tasarımı ve ergonomi alanlarının yanı sıra birlikte urun/hizmet tasarlamaya kadar uzanan bir süreci kapsıyor. Deneyimleme sureci sonunda İstanbul için üretilecek urun ve hizmetlerin vatandaşla birlikte oluşturulması/tasarlanması amaçlanıyor.



Eğitim ve Etkinlik Merkezi


Eğitim ve Etkinlik Merkezi, geleceği inşa edecek çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik 7-10 Yas Maker ile 10-16 Yaş İleri Maker programlarını içeriyor. Merkezde; Robotik, Kodlama, Arduino, Elektronik, Nesnelerin İnterneti, Siber Güvenlik, Havacılık ve Uzay Teknolojileri, Enerji Teknolojileri, Nano Teknoloji, Yapay Zeka, Üretim ve Tasarım, Programlama, Mobil Uygulama, Mekanik Tasarım, Makine Geliştirme, Dijital Üretim, Ahşap Teknolojileri, 3D Yazıcı Tasarım Günleri, Maker Günleri gibi yenilik ve teknoloji etkinlikleri yapılacak.



Animasyon Stüdyosu


Animasyon Stüdyosu, çocukların yeni/farklı fikirlerini ve hayal dünyalarını gerçeğe dönüştürme şansı bulacakları tasarım ve programlamanın temel öğelerini barındıracak. Çocukların hayal gücünü dijital teknolojiyle birleştiren animasyon stüdyosu; yeni neslin senarist, animasyoncu, tasarımcı, programcı ve yönetmenlerini yetiştirmeyi, potansiyeli olan her çocuğu cesaretlendirmeyi hedefliyor.



İstanbul ile ilgili projesi olan girişimciler aranıyor


Açılışı gerçekleştirilen 3. İstanbul Gençlik Festivali’nde Zemin İstanbul Standı yoğun ilgi görüyor. Zemin İstanbul’un sunduğu fırsatlar ve merkezin faaliyetleri hakkında bilgilerin sunulduğu stant, festival alanını dolduran gençlerin akınına uğruyor.


Stantta yapılan tanıtımda, şehir bilimi konusunda projesi olanların Zemin İstanbul’da yerini almak için 15 Haziran’a kadar www.zeministanbul.org.tr adresinden başvuru yapabilecekleri belirtiliyor. Yapılan başvurular; İBB, İTÜ, YTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenler ile özel sektörden CEO’ların oluşturduğu jüri tarafından değerlendirecek. Seçilen 20 kişi, projesini gerçekleştirmek üzere Şişhane Zemin İstanbul’da yerini alacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Karslı vatandaştan duyarlı davranış Ermeni-Türk harbinde Kars’ta 1920 yılında şehit düşen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarına duyarlı vatandaş tarafından önce bayrak dikildi, ardında da mezarın bulunduğu bölge temizlendi. Tarihi Benli Ahmet İstasyonu’nda dört tarafı duvarla çevrili olan Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının anıt mezar haline getirilmesini isteyen vatandaşlar, mezarlıkta 5 ayrı mezarın bulunduğuna dikkat çekerek mezarın olduğu bölgenin koruma altına alınması gerektiğini veya buraya anıt mezar yapılmasını istedi. Kars’ın en işlek caddelerinden birisi olan Faikbey Caddesi’ne ismi verilen Yüzbaşı Faik Bey’in mezarının tarihi istasyonda bulunduğunu ifade eden vatandaşlar, "Kars ve civarının Ermenilerden geri alınması için yapılan harekat esnasında 12. Tümen, 36. Alay 1’inci tabur komutanı yüzbaşı Faik bey 14 Ekim 1920 tarihinde Ermeni-Türk harbinde, Berne (Koyunyurdu) Köyü’nün doğusundaki tepede birliğin başında olduğu sırada çarpışmalarda şehit düştü. Ben de her sene geliyorum. Otlarını temizliyoruz, bayrağını taktık. Her yıl bu ayalarda gelip buranın bakım ve onarımı yapıyorum" dedi. Duyarlı vatandaş daha sonra Yüzbaşı Faik Bey’in bulunduğu mezarın etrafını temizledi, mezarın üzerinde bulunan ağaç parçalarını ve istenmeyen otlarını topladı, mezarlığın içerisindeki bayrağı değiştirdi. Şehitlere dua eden vatandaş daha sonra bölgeden ayrıldı.
Antalya Eşinden para istedi, ’param yok’ cevabını alınca hayatı değişti, kendi işinin patronu oldu Kocası harçlık vermeyince kendi dükkanını açan kadın, 36 yıldır mesleğini icra ediyor. Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Fahriye Altınkaynak, 36 yıldır hayali olan olan terzilik mesleğini sürdürüyor. Altınkaynak, terziliğe hobi olarak başladı. Eşinden bir ihtiyacı için bir miktar para istediğinde “Param yok” cevabını alan Altınkaynak, kendi iş yerini açtı. Evindeki el makinesi ve kumaşlarla birlikte dikiş, giyim üzerine açtığı küçük bir dükkanla geçimini sağlamaya başlayan Fahriye Altınkaynak (62), “Herkes bana, "Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın” dedi. Ben de yapabilirim dedim” dedi. Terzilik mesleğiyle çocuklarını okuttu İş yeri açtığı zaman müşteri gelmesi için konfeksiyonlara broşür ve kartvizit dağıttığını anlatan Fahriye Altınkaynak, mesleğinin çocukluk hayali olduğunu aktardı. Eşinin işine karşı gösterdiği tüm direnişlere rağmen, 36 yıllık zaman zarfında 3 çocuğunun üniversite öğrenimini tamamladığını açıklayan Altınkaynak, meslekte nasıl başarıya ulaştığını şu sözlerle ifade etti: "Mesleğim, çocukluk hayalim. Bu işe önce evde başladım. Fakat evde olmuyordu, eve gelen çocuklarıyla geliyordu, çalışma imkanım olmuyordu. Sonra çok acil bir para ihtiyacım oldu. Eşimden para istedim, ’Param yok’ dedi. Eşimin bana öyle demesi çok üzdü. Oturup düşündüm ve bir iş yeri açmaya karar verdim. Hemen araştırmaya başladım ve dikiş, giyim üzerine bir dükkan kiraladım ama hiçbir şeyim yoktu, sadece küçük bir el makinem vardı. Herkes bana, ’Başaramazsın, yapamazsın, tek başına bir bayansın’ dedi. Ben de ’Neden, ben de yapabilirim’ dedim. Evimdeki makinemi iş yerime getirdim. Broşürler, kartvizitler bastırdım. Bütün konfeksiyonları dolaşarak dağıttım. ’Yapılacak tadilat işlerinize talibim’ dedim. Evdeki kumaşlarımı getirdim, dükkanıma yerleştirdim, badana yaptım. Eşim şiddetle karşı çıktı, ’Yapamazsın, uğraşamazsın, otur evde yemeğini yap’ dedi. Ama ben kararlıydım. Çok ağır bir kelime kullandı. Eğer hayat müşterekse ve ben çalışmıyorsam, almakla mükelleftir kendisi. Almıyorsa, ben de bir şeyler yapma ihtiyacı hissettim. Kimseye muhtaç olmak istemedim. O kadar zor ki birilerine muhtaç olmak. Azmettim ve yavaş yavaş müşterilerim gelmeye başladı. Sonra eşimden ayrıldım." Kadınların hayatta her zaman üretken olması gerektiğini anlatan Altınkaynak, “Elimden geldiği kadar helalinden olsun diye gece gündüz, gece yarılarına kadar çalıştım. 3 çocuğum ve 8 torunum var. Oğullarım ve kızım üniversiteyi bitirdi ve hepsinin mesleği var. Torunlarımla mutluyum ve en güzeli bir işim var. Bir kadın, üretken ve karınca gibi olmalı. İlla ki, iş yeri açması gerekmiyor. Evde, tarlada, fabrika başka bir iş yerinde çalışsın ama üretsin. Kadınlar, kimseye muhtaç olmamalı, dimdik ayakta kalmalı” diye konuştu.