EĞİTİM - 17 Mayıs 2018 Perşembe 14:35

Eğitimciler Cambridge Üniversitesi Konferansı’nda İstanbul’da bir araya geldi

A
A
A
Eğitimciler Cambridge Üniversitesi Konferansı’nda İstanbul’da bir araya geldi

Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile uluslararası program uygulayan Türkiye’nin öncü devlet ve özel okullarından öğretmenler, program koordinatörleri ve okul kurucuları Cambridge Üniversitesi ile Tarabya İngiliz Okulları işbirliğinde gerçekleştirilen Öğretim Becerileri Konferansı’nda bir araya geldiler.

Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile uluslararası program uygulayan Türkiye’nin öncü devlet ve özel okullarından öğretmenler, program koordinatörleri ve okul kurucuları Cambridge Üniversitesi ile Tarabya İngiliz Okulları işbirliğinde gerçekleştirilen Öğretim Becerileri Konferansı’nda bir araya geldiler.



Kabataş Erkek Lisesi’nde düzenlenen Öğretim Becerileri Konferansı’na Eğitimden Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Tarabya İngiliz Okulları Kurucusu Mehmet Gültekin, Cambridge Avrupa Direktörü Peter Monteath, Cambridge, Öğretme ve Öğrenme Stratejileri Bölüm Başkanı Paul Ellis, Cambridge Üniversitesinden Dr. Andre Greeve, Cambridge Uluslararası Eğitimler Pazarlama Müdürü Zoe Neville, bazı eğitim STK’ların başkan ve yöneticileri, ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi dahil olmak üzere Türkiye genelinden 300’ün üzerinde akademisyen ve öğretmen katıldı.



Türkiye’de 5’incisi Tarabya İngiliz Okulları’nın paydaşlığında gerçekleştirilen bu konferansın temel hedefi; Türkiye’de Cambridge Uluslararası Programlarını uygulayan okulların yöneticileriyle öğretmenlerinin bir araya gelmesi, tecrübelerini paylaşmaları ve Cambridge Üniversitesi standartlarına göre eğitimde etkin öğretim becerileri kazandırılmasına yönelik sunum ve öğretmen eğitimleri olarak açıklandı.



İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci konuşmasına Tarabya İngiliz Okulları’na ve Cambridge Üniversitesi’ne bu başarılı organizasyon için teşekkür ederek başladı. Yelkenci, “Uluslararası eğitim programlarını ve tercübelerini Türk öğrencilerin ayağına getiren uluslararası okulların öneminin farkında olunması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum” dedi. Yelkenci, “Kendi eğitimcilerimden de beklentim bu uluslararası deneyimlerden istifade ederek yeni kazanımlar ortaya çıkarmalarıdır” sözleriyle konuşmasını tamamladı.



Eğitimden Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta konuşmasına Cambridge’den gelen konuklara konferans için hem kendi hem de İstanbul Valisi Vasip Şahin adına teşekkür ederek ve hoşgeldiniz diyerek başladı. Usta sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Bugün burada 200’ü aşkın okulda uluslararası program uygulayan okulun temsilcileri olduğunu biliyorum. Genç nüfusu iyi eğiterek gücümüzü artıracağımızı iyi biliyoruz. Yabancı dili öğrenebilmek ve onu kullanabilmek bu noktada çok önemli. Gençlerimizi dünya insanı olarak yetiştirmek zorundayız. Böylelikle dünya ile daha rahat rekabete girebileceğiz. Bu da bu okullardan yetişecek öğrenciler ile olacağını hepimiz biliyoruz.”



Konferansta bir sonraki konuşma Tarabya İngiliz Okulları’nın da bir parçası olduğu Horizon Group’un, Cambridge Uluslararası Eğitim Programlarının Türkiye’deki dağıtımcısı ve paydaşı olarak kurduğu Academic Union Enstitüsünün Başkan Yardımcısı Janet Williams-İpek tarafından gerçekleştirildi.



“Öğretim metodlarımızı daha fazla nasıl iyileştirebileceğimizi, sürekli olarak araştırmak, öğrencilerimizin gelecekten beklentilerini öngörerek, yakalayarak ve aynı zamanda mesleki gelişmemizi sürekli olarak devam ettirmek bizim öncelikli sorumluluğumuzdur” diye konuşan Başkan Yardımcısı İpek, “Cambridge Uluslararası Eğitimler biriminin dağıtıcısı/paydaşı olarak sunduğumuz müfredatın niteliğine olan güvenimiz, bu sorumluluğu yerine getirebilmemize yardımcı olmaktadır” şeklinde konuştu.



Cambridge Uluslararası Eğitimler Avrupa Bölge Müdürü Burcu Benderli seminerdeki konuşmasına günün organizasyonu için Tarabya İngiliz Okulları’na teşekkür ederek başladı ve devamında Cambridge Programlarını uygulayan okullar ve Türkiye’deki öğrenci sayıları ile ilgili bilgi verdi. Başladıkları noktadan bugüne gelindiğinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini ve daha fazla Türk öğrencinin uluslararası programlar ile eğitimler aldığını belirten Avrupa Bölge Müdürü hedeflerinin bu sayıyı her geçen yıl artırmak olduğunu dile getirdi.



Birçok konuda panel düzenlendi


Gün boyu süren programın öğleden önceki oturumlarda ‘Öğrenmeyi Öğrenmek’, ‘Başarılı Eğitim Ortamı Oluşturmak İçin Gereklilikler’, ‘Öğrenmenin Beyindeki Gerçekleşme Süreci ve Bu Sürecin Öğrenme / Öğretme Yöntemlerine Etkisi’ konularında seminerler gerçekleştirildi.



Oturumun devamında sözü Cambridge Avrupa Bölgesel Direktörü Peter Monteath aldı. 8 bin olan uluslararası eğitim veren okul sayısının 2025 yılına kadar 20 bin olacağını kaydeden Peter Monteath, eğitim için ülke değiştiren öğrenci sayılarının da her yıl katlanarak arttığını dinleyicilerle paylaştı.



Akademik seminerler düzenlendi



Programın devamında konferans oturumları, akademik seminerler ile devam etti. İlk seminer Cambridge Uluslararası Eğitimler Öğretme ve Öğrenme Stratejileri Bölüm Başkanı Paul Ellis tarafından gerçekleştirildi. Başarı için en doğru şartların öncelikle yerine getirilmesi konusunda bir sunum gerçekleştiren Paul Ellis, ‘Başarıyı Nasıl Tanımlarsınız?’, ‘Başarının Önündeki Temel Engeller Nelerdir?’, ‘Başarının Şartlarını Nasıl Belirleriz’ gibi sorulara dünya genelinde nasıl cevaplar verildiğinden bahsetti.



Küresel, yerel, kişisel ve sosyal bağlamda başarının tanımlama ölçütlerinden bahseden Paul Ellis “Kişilerin başarılarının okul ve eğitimden daha çok sosyal hayata olan katkıları ile ölçülmesi gerektiğini dünyada başarılı diye tanımlanan insanların hayat hikayelerine baktığımızda daha iyi anlıyoruz” dedi.



Diğer bir panelde katılımcılar Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Andrea Greve’nin ‘Beyin ve Okulda Öğrenme Hafızası’ adlı konuşmasını dinlediler. Beyin ve beynin anlama/öğrenme sürecine dair yapılan bilimsel araştırmalar üzerine konuşan Dr. Andrea, katılımcılara beynin öğrenmeye dair tüm safhalarını grafikler ve yapılmış bilimsel deneylerin sonuçları ile anlattı.



Öğleden sonra Tarabya İngiliz Okulları öğrencilerinin sahnede yer aldığı ve moderatörlüğüProf. Dr. Soner Yıldırım tarafından yapılan internaktif panel gerçekleşti. Öğrenciler, Cambridge Uluslararası Eğitim Programı ile ilgili tecrübelerini, görüşlerini ve yorumlarını paylaşarak kendilerinin Türkiye ve dünya üniversitelerindeki eğitim ve iş hayatına nasıl hazırladığını tartıştılar. İzleyicilerin büyük beğenisi kazanan bu seminer Tarabya İngiliz Okulları öğrencilerinin aldıkları uluslararası eğitimler ile kazandıkları özgüven ve kazanımlarını bir profesör eşliğinde müzakere ederek gösterdiler. Bu bölümde salondaki izleyiciler öğrencilerin hem akademik hem dil becelerinin ne kadar ileri seviyede olduğunu gözlemlediler. İzleyiciler, İnternaktif olarak panele katılarak öğrencilere sorularını yöneltikten sonra da övgülerini sundular.



Programın sonunda, Cambridge Uluslararası Programlarını sunmak için akredite olmuş okulların tecrübeli öğretmenleri fizik, matematik ve diğer Cambridge programlarının kapsadığı konularda programın aday okullarına ve kayıtlı okullarının öğretmenlerine eğitim vererek, uzmanlıklarını ve detayları paylaştılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Kent lokantasına yoğun ilgi Çatlıları hem lezzetli hem ekonomik hem de sağlıklı yemeklerle buluşturan, Çat Belediyesi Kent Lokantası açıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği tesiste 4 çeşit yemek sadece 50 TL’ye sunuluyor. Yapılan hizmetten memnuniyetlerini dile getiren vatandaşlar, "Ağır ekonomik koşulların hakim olduğu bir süreçten geçiyoruz. Bu tesiste 4 çeşit yemeği 50 TL’ye yiyebiliyoruz. İnanın gerçekten büyük bir hizmet emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" dediler. Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, "Kent Lokantası’ndan en çok dar gelirli vatandaşlarımız istifade ediyor, emeklilerimiz, öğrencilerimiz. Kent Lokantası ile ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik şartlarda hemşerilerimiz için sağlıklı, güvenli, uygun fiyatlı yemek sunuyoruz. Bu bir sosyal dayanışma projesi. Kamu kaynakları ile yetersiz beslenen, gıdaya erişemeyen toplumsal kesimlere toplum yine kendi belediyesi ile destek oluyor. Seçilirken bir söz vermiştik, ‘bu milletin kaynaklarını yine bu millet için harcayacağız’ diye. Biz bu sözümüzü yerine getiriyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon 251 bin 285 çocuk yetersiz besleniyor. Her 10 kişiden 4’ü iki günde bir sofrasına et, tavuk, koyamıyor. Bu durumda belediye olarak vatandaşımıza beslenme noktasında katkıda bulunmak bizim için önemli. Başkan Kılıç, Belediyemiz Sosyal tesisleri bünyesinde yalnızca 50 TL’ye 4 çeşit yemeği sunduğumuz, Kent Lokantamızı halkımızın hizmetine açtık. Çat’ımızın yeniden eski günlerine dönmesine vesile olacak her yeni projemiz bizleri mutlu etmektedir, çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz. İlçemize hayırlı uğurlu olsun.’’ dedi.
Kastamonu Bu proje ile öğrenciler Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerini tanıyacak Kastamonu’nun değerlerini öğrencilere aktarmak, onların kişisel, sosyal ve akademik bilgi ve birikimlerini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje başladı. Proje ile Kastamonu’nun ilçelerinde yaşayan öğrenciler, il merkezini ziyaret ederek tarihi mekanları gezme fırsatı bulacak. Binlerce yıllık tarihiyle, Anadolu’nun köklü medeniyetlerine ev sahipliği yapmış, birçok medeniyetin izlerini barındıran Kastamonu, tarihi dokusu, kaleleri, camileri, külliyeleri, müzeleri, hanları, konakları ve tarihi alanlarıyla ziyaretçilerine tarihin derinliklerine uzanan bir yolculuk sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede Kastamonu Valiliği himayelerinde Kastamonu İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), Kastamonu İl Özel İdaresi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün destekleriyle öğrenciler, Kastamonu’nun tarihi dokusunu oluşturan önemli noktaları ziyaret edecek. 9’uncu sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen projede, Kastamonu Kalesi, Nasrullah Camii, Liva Paşa Konağı, Kasaba Köyü Mahmut Bey Camii, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Kastamonu Etnografya Müzesi, el sanatları atölyeleri, ile şehrin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan yerler ziyaret edilecek. 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde devam edecek olan “Okulum Kastamonu” projesinden Kastamonu’nun 19 ilçesindeki bin 582 öğrenci faydalanacak. Proje ile Kastamonu’nun zengin tarih ve kültür mirası İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü rehberliği eşliğinde çocuklara tanıtılacak. Proje çerçevesinde öğrenciler, Valilik İstiklal Yolu Toplantı Salonu’nda Vali Meftun Dallı ile bir araya geldi. Programda Vali Dallı, proje ile ilgili bilgi verdi. “Hem sizlerin hem de bizlerin ilimizi tanıması ve bilmesi gerekir” Kastamonu tarihinin önemine dikkat çeken Vali Meftun Dallı, “Kastamonu’yu görenler ve görmeyenler var. Düşündük ve her Kastamonulu gencimizin, her çocuğumuzun yaşadığı ilin merkezini, tarihini kültürünü, ecdattan kalan yadigarlarını görmesi bilmesi, tanıması gerektiğine karar verdik. Bunun için bir şeyler yapalım istedik. İl Milli Eğitim Müdürümüzle konuştuk, ilgili arkadaşlarla konuştuk ve projeyi hayata geçirdik. Gönül ister ki bütün gençlerimizi getirelim ama 10, 11, 12’nci sınıflar artık üniversite sınavı telaşına düşüyorlar. En uygun ve elverişli sınıfın 9’uncu sınıflar olacağına karar verdik. 9’uncu sınıflarımızdaki bin 580 gencimizi bir program dahilinde Kastamonu merkeze getirerek bu bahsettiğimiz yerleri gösterelim istedik. Kastamonu çok kadim bir kent. Burada Selçuklu fethetmeden önceki dönemlerden kalan çok tarihi eserler var. Daha sonra beylik dönemi, daha sonra Osmanlı döneminden kalma çok sayıda eser var. Başka kültürel eserlerimiz var. Bir güne sığdığı kadarıyla bir rehber eşliğinde gezdireceğiz. İlimizi görün, tanıyın ilimizi istiyoruz. Bu eserlerin sadece görünmesi, tanınması değil, bunları devraldığımızda daha iyi şekilde bizden sonraki nesillere korunarak bırakılmasında son derece önemli bir iş. Bu konuda hem sizlerin hem de bizlerin ilimizi tanıması ve bilmesi gerekir. Sizler bizlerden daha iyi şartlarda, daha iyi ortamlarda yaşama fırsatı bulup bu tarihi eserlerimizi kültürümüzü görüp daha iyi şekillerde sizden sonraki nesillere bırakırsınız. Sizler bugünün gençleri ama yarının büyüklerisiniz. Bu makam ve mevkileri gelecekte sizler dolduracaksınız. Bu projeyle kafanızda gönlünüzde bir şuur, bilgilenme ve farkındalık oluşmasını amaçlıyoruz” dedi. “İl merkezimizdeki öğrencilerimizi diğer ilçelere göndermeyi hedefliyoruz” Projeden 19 ilçede yaşayan öğrencilerin faydalanacağını belirten Vali Dallı, “Kastamonu sahil ilçeleri başta olmak üzere 19 ilçemizde gençler fırsat bulup ilimizin merkezini gezmeye, görmeye, tarihi ve kültürel yerleri tanıma fırsatı bulamayabilirler. Bu projeyle birlikte mümkün olduğu kadar gezdirip ilimizin merkezindeki tarihi kültürel eserleri ve Selçuklu, beylik ve Osmanlı dönemi tarihi eser açısından çok zengin. Bu projeyle daha sonra il merkezimizdeki öğrencilerimizi diğer ilçelere göndermeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl devam edecek. Böylece iki ayaklı bir proje olacak. İnsan bilmediğinin düşmanıdır. Bilmek güzel bir şeydir. Özellikle yaşadığınız çevreyi ili bilmeden onu geleceğe taşıma noktasında zaaflarınız olur. Gençlerimiz ellerindeki bu tarihi eserleri, kültürleri tanırlarsa onu geleceğe taşıma noktasında daha bilinçli, şuurlu bir çaba içerisinde olacaklardır” ifadelerini kullandı. Seydiler ilçesinden Kastamonu’ya gelen 9’uncu sınıf öğrencisi Ayça Arı ise, “Bizim için çok güzel oldu. Kastamonu’yu gezme fırsatımız olmuyordu. Abdurrahmanpaşa Lisesini de daha öncesinde ziyaret etmek istemiştik ama nasip olmamıştı, bugün ziyaret ettim. Benim için iyi oldu. Bütün arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum bizlere böyle bir fırsat imkanı sundukları için. Proje sayesinde Kastamonu’nun tarihi ve kültürel yerlerini daha erken gezme imkanımız oldu, belki kısa zamanda buraları gezme imkanımız olmayabilirdi” diye konuştu.