EĞİTİM - 17 Mayıs 2018 Perşembe 16:39

İstanbul Üniversitesi’nden ünlü Bestekâr Alaeddin Yavaşça’ya fahri doktora unvanı

A
A
A
İstanbul Üniversitesi’nden ünlü Bestekâr Alaeddin Yavaşça’ya fahri doktora unvanı

İstanbul Üniversitesi Türk müziğinin yaşayan duayenlerinden olan ünlü Bestekâr Prof.

İstanbul Üniversitesi Türk müziğinin yaşayan duayenlerinden olan ünlü Bestekâr Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’ya düzenlenen tören ile fahri doktora unvanı verdi. Prof. Dr. Yavaşça’nın eşi Ayten Yavaşça, “Ben bunun ağırlığını nasıl taşıyacağım diye içim bir an titredi. Çok teşekkür ediyorum” dedi.



Türk müziğinin yaşayan duayenlerinden ünlü Bestekâr İÜ İstanbul Tıp Fakültesi mezunu Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’ya İstanbul Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi.


İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası’nda gerçekleştirilen törene, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın eşi Ayten Yavaşça, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Aygül Günaltay, eski TRT sunucularından Mustafa Yolaşan, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Opera ve Konser Şarkıcılığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saim Akçıl, İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Gönül Paçacı ve geniş bir davetli topluluğu katıldı.



“Üniversiteleri köklü kurumlar yapan esasında kurumlaşmış ve abide mensuplardır”


Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça’nın belgesel gösterimiyle başlayan fahri doktora töreni İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak’ın konuşmasıyla devam etti. Rektör Mahmut Ak, “Bu salonda pek çok program yaptık ama hafızalarda kalacak, iz bırakacak programlardan birisi olduğunu düşünüyorum. Milletimizi geleceğe hazırlayan köklü kurumlardır. Biz de böyle bir köklü kurumun mensubuyuz. Ama bu kurumları köklü yapan esasında kurumlaşmış ve abide mensuplardır. Alaeddin Yavaşça hocamızın İstanbul’a aşinalığı İstanbul Üniversitesi üzerinden olmuştur ki sunduğumuz belgelerde bunu görüyoruz. Kendi ailesinden aldığı terbiyenin yanında İstanbul kültürünün ve kimliğinin izlerini de yaşadığı her sürede göstermiş ve etrafına cömertçe sunmuştur” ifadelerini kullandı.



“Hocamızın varlığı bizim gelecek açısından ümidimizdir”


İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Alaeddin Yavaşça’nın birkaç işi bir arada yapabilen ender insanlardan biri olduğuna vurgu yaparak, “Hocamızın varlığı bizim gelecek açısından ümidimizdir. Nitekim biyografisine baktığımız zaman Alaeddin Yavaşça esasında birkaç işi bir arada yapan ender insanlardan birisi hem titizlikle yürütülen iyi bir tahsilin sonunda ortaya çıkan resmi bir hayatı var. Bununla eş zamanlı olarak giden hem kendisini hem toplumu geliştirecek şekilde bir kültür ve sanat hayatı var. Öyle ki resmi hayatını noktaladığı andan itibaren de bu kültür ve sanata yönelik ilgisini ve çalışmalarını sürdürüyor olması bunun sadece resmiyetle ve kurallara bağlı bir hayat olmadığını esasından bilim, kültür ve sanata adanmışlığın bir simgesi olduğunu bize göstermiş oldu. Bize de ne mutlu ki böyle bir fırsat kısmet oldu. Bize bu mutluluğu yaşattıkları için hem Alaeddin Yavaşça hocamıza hem de değerli eşi Ayten Hanıma çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.



“Bunun ağırlığını nasıl taşıyacağım diye içim bir an titredi”


Fahri doktora unvanını Alaeddin Yavaşça’nın adına alan eşi Ayten Yavaşça ise duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Kendisine verilen fahri doktora cübbesini ben giydim ve bu bana çok büyük bir şeref, büyük bir ödül. Ben bunun ağırlığını nasıl taşıyacağım diye içim bir an titredi. Çok teşekkür ediyorum. Bu daha fazla nasıl ifade edilir bilemeyeceğim. Minnettarım” dedi.


Konuşmaların ardından İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından ünlü Bestekâr Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça adına eşi Ayten Yavaşça’ya ‘Akademik kıyafet’ giydirilmesi, ‘Fahri Doktora Diploması’ ve ‘İstanbul Üniversitesi Rozeti’ takdim edildi. Tören toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen devasa sütun merak uyandırdı Depremin vurduğu Hatay’da 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan ve tarihi olduğu düşünülen 2 buçuk metre uzunluğundaki sütun vatandaşlarda merak uyandırdı. Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Hatay’ın yüzlerce yıldır birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı biliniyor. Depremle birlikte binaların altında gizlenen tarihi eserler ve yapılar da ortaya çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda, 70 santimetre çapındaki devasa sütun vatandaşların dikkatini çekti. Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğu düşünülen sütun için resmi kurumlara gerekli başvurular yapıldı. Merak uyandıran sütunun geçmişinin ortaya çıkmasını isteyen bölge halkı, devasa yapının koruma altına alınmasını talep ediyor. “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu” Ağır hasarlı bina altında bulunan sütunun araştırılmasını istediklerini dile getiren Yahya Kırkıcı, “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu. Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta; babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina da ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu; 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” dedi. “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk” Çocukluğundan beridir taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk. Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınsın dedik. Birkaç arkeolog arkadaşa da gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Sivas, Ordu ve Tokat çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Hatay, Osmaniye, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı, Bingöl, Muş, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkari ve Van’ın güneyinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı güneybatı kesimlerde 2 ila 4 derece artacak, güneydoğu kesimlerde 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın genellikle kuzey yönlerden, Güney Doğu Anadolu’da güney yönlerden, hafif zaman zaman orta, yağış olan yerlerde kuvvetli olarak esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu 18 İstanbul: Parçalı ve az bulutlu 19 İzmir: Parçalı ve az bulutlu 25 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, doğu kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 24 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 27 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu 16 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 14 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 11 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların, yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 17