SAĞLIK - 25 Mayıs 2018 Cuma 12:01

Sahurda hamur işi tüketenler dikkat

A
A
A
Sahurda hamur işi tüketenler dikkat

Küçükçekmece Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görevli uzman diyetisyen Aslı Kılınçlı (30) Ramazan’da yapılan en büyük yanlışa karşı uyardı: “Sahurda tok tutar diye hamur işi tüketmeyin, tok tutmaz aksine acıktırır”Küçükçekmece Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görevli uzman diyetisyen Aslı Kılınçlı (30), haftanın 5 günü tüm Küçükçekmecelilere ve belediye çalışanlarına ücretsiz hizmet veriyor.

Küçükçekmece Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görevli uzman diyetisyen Aslı Kılınçlı (30) Ramazan’da yapılan en büyük yanlışa karşı uyardı: “Sahurda tok tutar diye hamur işi tüketmeyin, tok tutmaz aksine acıktırır”


Küçükçekmece Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde görevli uzman diyetisyen Aslı Kılınçlı (30), haftanın 5 günü tüm Küçükçekmecelilere ve belediye çalışanlarına ücretsiz hizmet veriyor.


Sosyal belediyecilik anlayışıyla her zaman insana yatırım yapan Küçükçekmece Belediyesi, Ramazan ayında da çalışanların ve Küçükçekmecelilerin sağlığını unutmadı. Küçükçekmece Belediyesi, Sağlık İşleri Müdürlüğü bünyesinde çalışan uzman diyetiysen Aslı Kılınçlı, belediye binasında hem belediye çalışanlarına hem de Küçükçekmeceli vatandaşlara haftanın 5 günü ücretsiz hizmet veriyor. Küçükçekmecelilerin ve belediye personelinin ise diyetisyene ilgisi büyük. Herkes Ramazan’da kilo alıyor, Küçükçekmeceliler ise kilo almadan oruç tutmanın mutluluğunu yaşıyor. Öyle ki Aslı Kılınçlı bugüne kadar 2 bin 360 kişiye hizmet verdi.


Kulaktan kulağa yayılıyor, duyan geliyor


Diyetisyen yardımıyla hem sağlıklı beslendiğini hem de zayıfladığını kaydeden ev hanımı Nurdagül Özcan, (44) “Bir arkadaşım gelmişti buraya. 10 kilo vermiş. Tavsiye üzerine geldim. Ben de arkadaşlarıma tavsiye ettim. Beni her gören beni de götürsene diyor. 3 buçuk ayda 15,5 kilo verdim. Çok memnun kaldım. Herkese de tavsiye ediyorum” diye konuştu.


Sahurda hamur işi tüketenler risk altında


Küçükçekmece Belediyesi Uzman Diyetisyeni Aslı Kılınçlı ise, vatandaşların ve belediye çalışanlarının açıldığı günden bu yana kendilerine çok ilgi gösterdiğini belirterek, “Buraya gelen danışanlarımıza kişiye özel beslenme programları hazırlıyoruz. Bire bir ilgileniyor ve takip ediyoruz. Hatta ilçedeki okullarımıza giderek öğrencilerimize ve velilerimize doğru beslenme hakkında önemli bilgiler veriyoruz” dedi. Ramazan’da aç kalmadan oruç tutmanın püf noktalarını da paylaşan Aslı Kılınçlı, Ramazan’da yapılan en büyük yanlışın sahurda tok tutar diye hamur işi yemek olduğunu söyledi. Kılınçlı, “Hamur işi tok tutmaz, aksine aç bırakır” dedi.


“Ramazan’da bitkinliğe karşı sahur yapın"


Ramazan’da uzun süre aç kalındığını da kaydeden Kılınçlı, “Bu dönemde yorgunluk, bitkinlik, halsizlik, okul başarısızlıkları ya da iş veriminde azalmalar olabilir. Tüm bunları en aza indirmek için ilk öncelikli olmazsa olmazımız sahur. Sahur kesinlikle yapacağız. Ramazan’da iki ana öğün ve iki ara öğün şeklinde beslenmeliyiz. İftar ve sahur ana öğünlerimizi oluştururken diğer zamanlarda da ara öğünleri tüketmeliyiz. Bir, bir buçuk saat aralıklarla ara öğün yapılmalı” dedi.Sahurda süt, yumurta gibi proteini yüksek gıdalar tüketilmesi gerektiğini kaydeden Kılınçlı, “Hafif kahvaltı şeklinde, hazmı kolay yiyecekler tüketilmeli. Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı hamur işlerinden uzak durulmalı. Çünkü bunlar daha çabuk acıktırır” dedi.


İftarda yapılan en büyük yanlış


İftarda hızlı ve fazla yemek yememek gerektiğini de vurgulayan uzman diyetisyen Aslı Kılınçlı, “Özellikle küçük porsiyonlar, küçük tabaklar tercih etmek önemli. Çorba gibi hafif besinlerle başlayacağız. Hatta fırsat bulursak 10-15 dakika yemeğe ara vermek de önemli. Daha sonra et ve et ürünleri az yağlı tercih edebiliriz. Kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine, posa içeriği yüksek besinler tercih etmeliyiz. Sebze, meyve, tahıl ağırlıklı besinler tercih edeceğiz. Ara öğünlerde tok tutan tahıllı besinler kuruyemişler, fındık, fıstık, badem hatta kuru incir tercih edebiliriz. Hem bizi daha tok tutar. Hem kabızlık şişkinlik gibi problemleri azaltır. Kızartmalardan, hamur işlerinden, tuzlu baharatlı yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durmalıyız. Gazlı içeceklerden uzak durmak önemli. Ara öğünlerde yeşillik, salatalık, domates, kuru yemişler tüketebiliriz” diye konuştu.


Sütlü tatlılar tüketilmeli


Ramazan ayında sütlü tatlı tüketilmesi gerektiğini kaydeden Kılınçlı, “Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de su tüketimi. 17 saat aç kalıyoruz, bu nedenle bol su tüketmeliyiz. İftar sahur arasında en az iki litre su tüketmek çok önemli. Sıvı kaybı olduğu için bu aralar taze sıkılmış meyve suları, ayran, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalı” diyerek uyarıda bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum ETÜ deprem felaketinde hayatını kaybeden Rabia’yı unutmadı Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) öğrencisi Rabia Elmacı anısına futsal turnuvası düzenlendi. ETÜ Spor Bilimleri Fakültesi ile öğrenci topluluklarından Eğitim ve Kültür Kulübü iş birliğiyle yarı yıl tatili için memleketi Hatay’a giden ve 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinde yaşamını yitiren ETÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 1. sınıf öğrencisi Rabia Elmacı’nın hatırasını yaşatmak amacıyla futsal turnuvası düzenlendi. Turnuvanın final programına ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci ile Rabia Elmacı’nın yakınları katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Rabia anısına hazırlanan video gösterimi ve Kur’an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Rektör Çakmak, yaşanan felaketin derin yaralar açtığını belirterek: “Böylesi zamanlarda konuşmak gerçekten zor. Her nefis ölümü tadacak. Ancak Rabia kızımız diğer depremzede kardeşlerimiz gibi şehadet mertebesine erişti. Ne mutlu siz yakınlarına ki şehit olan bir evladınız var. Rabia’mızın kıymetli hatırası her zaman bizlerle beraber olacak. Bu vesileyle afetlerde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Rektör Çakmak’ın ardından konuşan Eğitim ve Kültür Kulübü Danışmanı, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanı Arş. Gör. Furkan Öget, yaşanan felakette hayatını kaybedenlerin üzüntüsünün hala çok taze olduğunu ifade ederek: Bizler şunu biliyoruz ki ölüm bedenin sonlanmasıyla değil, sevginin ve hatıraların son bulmasıyla başalar. Biz kardeşimizi her daim aramızda ve yakınımızda hissedeceğiz” diye konuştu. Son olarak söz alan Rabia’nın Dayısı Osman Köylü ise ETÜ’de olmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirerek, Rabia’nın hatırasına sahip çıkan ve etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından başlayan final müsabakasında Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü penaltı atışlarında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü 6-5 mağlup ederek şampiyonluğa ulaştı. Şampiyon takım kupasını Rektör Çakmak’ın elinden aldı.
Erzurum Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kuruldu Erzurum’da son 15 yılda 3 bin 382 şirket kurulumu gerçekleştirildi. En fazla sayıda şirket kurulumu 381 şirketle 2022 yılı olarak kaydedildi. 2009-2023 yılları düzeyinde kapanan şirketlerin açılan şirketlere oranı yüzde 15,99 olarak hesaplandı. TOBB verileri TOBB Birikimli Şirket Kurulum verilerine göre Erzurum’da 2009 - 2023 yılları arasında 3 bin 382 şirket, 319 kooperatif ve bin 926 gerçek kişi ticari işletmesi kuruldu. 15 yıllık kayıtta 682 şirket ve 586 kooperatif tasfiye işlemi gördü. Süreçte 541 şirket, 394 kooperatif ve bin 761 gerçek kişi ticari işletmesi kapandı. Yıllar şirket kurulum dağılımı Verilere göre Erzurum’da 2009’da 175, 2010’da 212, 2011’de 216, 2012’de 21, 2013’te 143, 2014’te 135, 2015’te196, 2016’da 202, 2017’de 206, 2018’de 213, 2019’da 181, 2020’de 313, 2021’de 252, 2022’de 381, 2023 yılında ise 345 şirket kuruldu. Yıllara göre kapanan şirket dağılımı TOBB verilerine göre Erzurum’da 2009’da 26, 2010’da 24, 2011’de 45, 2012’de 24, 2013’te 38, 2014’te 45, 2015’te 36, 2016’da 37, 2017’de 20, 2018’de 30, 2019’da 32, 2020’de 27, 2021’de 28, 2022’de 45, 2023 yılında ise 84 şirket faaliyetini noktaladı. Yıllara göre kurulan kooperatif dağılımı TOBB verilerine göre Erzurum’da 2009’da 165, 2010’da 139, 2011’de 206, 2012’de 139, 2013’te 177, 2014’te 163, 2015’te 138, 2016’da 125, 2017’de 96, 2018’de 104, 2019’da 56, 2020’de 109, 2021’de 101, 2022’de 105, 2023 yılında ise 103 kooperatif kuruldu.