GENEL - 14 Eylül 2018 Cuma 17:11

Başakşehir 2018-2019 eğitim dönemine hazır

A
A
A
Başakşehir 2018-2019 eğitim dönemine hazır

Türkiye’de 18 milyon öğrenci için 17 Eylül Pazartesi günü ders zili çalıyor; Başakşehir’deki ilk ve orta okullar ile liselerde 95 bin 274 öğrenci eğitime başlıyor.

Türkiye’de 18 milyon öğrenci için 17 Eylül Pazartesi günü ders zili çalıyor; Başakşehir’deki ilk ve orta okullar ile liselerde 95 bin 274 öğrenci eğitime başlıyor. Başakşehir’de, eğitim kurumları arasına 8 yeni okul eklenirken mevcut okullar da bakım, onarım ve tamiratları yapılarak yeni eğitim öğretim dönemine hazır hale getirildi. Yeni eğitim kurumlarıyla birlikte 2008-2009 döneminde 50 olan derslik başına öğrenci sayısı 24’e düştü.


Başakşehir’de, yeni eğitim ve öğretim yılı öncesinde hazırlıklar tamamlandı. Başakşehir Belediyesi, öğrencilerin sağlıklı ve huzurlu bir ortamda eğitim görebilmesi amacıyla ilçe genelindeki tüm okulları baştan aşağı bakımdan geçirdi.



Okul sayısı 212’den 220’ye yükseldi


Başakşehir’de, 17 Eylül Pazartesi günü ilk ve orta okullar ile liselerde 95 bin 274 öğrenci eğitime başlıyor. İlçedeki eğitim kurumlarına bu yıl yenileri eklendi. Geçen yıl 212 olan eğitim kurumu sayısı, yeni eğitim döneminde 220’ye yükseldi. 75’i devlet, 145’i özel olmak üzere toplam 220 okulun bulunduğu Başakşehir’de ayrıca 4 okulun inşaatı da devam ediyor.



Derslik başına düşen öğrenci sayısı 24’e düştü


Eğitime yapılan yatırımlar ile 2008-2009 eğitim döneminde 826 olan derslik sayısı, hızla artarak 2018-2019 eğitim döneminde 3 bin 920’ye yükseldi. Artan okul sayısı ve yeni dersliklerle birlikte 2008-2009 döneminde 50 olan derslik başına düşen öğrenci sayısı da, 30 olan İstanbul ortalamasının altına inerek 24’e düştü. Örgün eğitim verilen 75 devlet okulunun 62’sinde tam gün, 13’ünde ise ikili eğitim veriliyor.


Tüm okullarda internet ve kütüphane hizmeti


2008-2009 eğitim öğretim yılında 746 olan öğretmen sayısı da, 2017-2018 döneminde özel okullarla birlikte 5 bin 154’e yükseldi. Başakşehir’deki okulların tamamında kütüphane ve internet mevcut olup 41’inde kapalı spor salonu bulunuyor.



Okulların bakımveonarımı belediyeden


Başakşehir Belediyesi, son bir yıl içinde konferans salonu bulunmayan 6 okula daha konferans salonu kazandırdı. Bunun yanı sıra öğrencilerin daha sağlıklı ortamlarda eğitim alabilmeleri için her eğitim dönemi öncesinde düzenli olarak yapılan bakım, onarım ve temizlik çalışmaları bu yıl da ilçe genelindeki tüm okullarda gerçekleştirildi. Ayrıca badana yapmak isteyen okullara boya temin edildi.



Prof. Dr. Necmettin Erbakan Anadolu Lisesi açıldı


Öğrenciden Armağan Anadolu Lisesi’nin yanında yapılan Prof. Dr. Necmettin Erbakan Anadolu Lisesi, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında derslere başlayacak yeni okullardan. 32 derslikli lisede bu yıl toplam 684 öğrenci eğitim görecek.


Başakşehir, Bahçeşehir Boğazköy’de inşa edilecek dev eğitim kampüsü ile fen lisesine de kavuşacak. Hayırsever Demiröz ailesi tarafından yaptırılacak Eğitim ve Yaşam Merkezi bünyesinde yapılacak lisenin 2 yıla kadar tamamlanması planlanıyor. Kampüs bünyesinde fen lisesinin yanı sıra bir ilkokul, bir ortaokul ile kız ve erkek öğrenci yurtları da inşa edilecek.


Başakşehir’de Akif İnan Anadolu Lisesi yanında yapımı süren okulun da Başakşehir Spor Lisesi olarak kullanılması düşünülüyor. Öte yandan Onurkent’in alt kısmında yapımı süren binanın da ilkokul olması planlanıyor. Ayrıca TOKİ tarafından Kayaşehir 24. Bölge’de yaptırılan ilkokulun inşa çalışmaları devam ediyor.



"Eğitimin daha nitelikli ve kaliteli olmasını amaçlıyoruz"


Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu da, yeni eğitim ve öğretim yılında tüm öğrenci ve öğretmelere başarılar diledi. Ülkenin geleceği için gençlerin eğitimini önemsediklerini vurgulayan Başkan Kartoğlu, “Başakşehir’de, yeni açılan okullarımızla birlikte derslik başına düşen öğrenci sayısı İstanbul ortalamasının altına düştü. Amacımız, yeni yatırımlarla ilçemizde eğitimin daha nitelikli ve kaliteli olmasını sağlamak. Okullarımıza konferans salonları yaparak öğrencilerimizi kültürel ve sosyal yönden destekliyoruz. Ayrıca ilçe genelindeki 8 bilgi evimiz ile öğrencilerimizin gelişimine katkı veriyoruz” dedi.


Başkan Kartoğlu, Başakşehir 5. Etap’ta yapılacak ve içerisinde 24 saat hizmet verecek kütüphanenin de yer alacağı Gençlik Merkezi’nin inşaatına yakında başlanacağını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi. Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor. “Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir” Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehre doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak bitmesi için mücadele ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi. Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar; bu tarihi yapının dünya genelinde daha fazla dikkat çekici hale getirilmesini istiyor.