GENEL - 11 Ekim 2018 Perşembe 16:37

Türkiye’nin ilk Afet Eğitim Parkı Kadıköy’de açıldı

A
A
A
Türkiye’nin ilk Afet Eğitim Parkı Kadıköy’de açıldı

Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek, afet esnasında yapılması gerekenleri ve afet sonrasında alınabilecek önlemleri uygulamalı bir şekilde anlatabilmek amacıyla yapılan “Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” törenle açıldı.

Doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirmek, afet esnasında yapılması gerekenleri ve afet sonrasında alınabilecek önlemleri uygulamalı bir şekilde anlatabilmek amacıyla yapılan “Kadıköy Belediyesi Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı” törenle açıldı.


Kozyatağı Mahallesi Saniye Ermutlu Sokak’ta bulunan parkta, deprem simülasyonunun yer aldığı deprem deneyim odasından, 5 boyutlu sinemaya, yangın simülasyonundan oyun alanlarına afet bilincine yönelik birçok aktivite yer alıyor. “Dünya Afet Riskleri’nin Azaltılması Günü”nün de içinde bulunduğu haftada açılışı yapılan park, afet sonrası toplanma alanı olarak da kullanılacak.


Afet Eğitim ve Bilgilendirme Parkı hakkında bilgi veren Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Burası sadece öğrencilerin değil tüm Kadıköylülerin afetle ilgili eğitim alacağı bir park. 12 sivil toplum kuruluşu ile protokol imzaladık. Örgütlü bir şekilde 21 mahallede gönüllü olarak, ilk 72 saatte afetle mücadele edecek gönüllü ekipler oluşturuluyor. Burası hem bir eğitim merkezi, hem afet toplama alanı hem de sivil bir ekibin gönüllü örgütlenme alanı olacak" dedi.



Çocuklar deprem anını deneyimledi


Her yaştan ve meslekten afet konusunda bilinçlenmek isteyen yurttaşlara açık olan parka en büyük ilgi çocuklardan geldi. Parkta özellikle çocuklara yönelik, afetlerde davranış şekilleri konusunda bilinçlendirmek ve güvenli yaşam kültürü oluşturmalarına katkı sağlamak amacıyla afet öncesinde, sırasında ve sonrasında yapabilecekleri hakkında uygulamalı eğitimler veriliyor. Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nda “Deprem Deneyim Odası”, “5 Boyutlu Sinema”, “İnteraktif Portatif Yangın Simülasyonu” ile yetişkinler için atölyeler, sivil toplum kuruluşları eğitimi ve etkinlikleri, grup ziyaretleri ve açık alan oyunları yer alıyor. Parktaki eğitim alanlarından faydalanan çocuklar, deprem deneyimini yaşadıklarını ve deprem sırasında neler yapmaları gerektiğini öğrendiklerini anlattı.



“Herkes eğitim almalı”


Deprem deneyim odasında, şiddetli bir deprem anını deneyimleyen Hicran Atay, “Burada eğitim almak istiyorum. Ne kadar tecrübe edersek o kadar tecrübeli oluruz. Afet anında ne yapacağımızı bilmek çok önemli” dedi. Mehmet Ali Can ise “1999 depremini yaşadık, hatta bunun da fazlasını. Deprem tatbikatlarına da katılmıştım. Deprem eğitimini mutlaka herkesin almasını gerektiğini düşünüyorum" dedi.



Park 7 gün açık


Afetler konusunda bilinçlenmek ve farkındalık kazanmak amacıyla birçok etkinliğin ve çalışmanın yer aldığı Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı, haftanın 7 günü açık olacak. 09.00 ile 22.00 saatleri arasında açık olacak parktaki tüm etkinlikler ve eğitimler için randevu almak gerekiyor. Randevu ve ayrıntılı bilgi için (0216) 464 89 41 nolu telefondan bilgi alınabilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirterek operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye teşebbüs, iş yerlerine yönelik çok sayıda molotofkokteyli ve silahlı saldırı, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, 6136 sayılı kanuna muhalefet, tehdit ve mala zarar verme suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyon sonucu 3 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda şarjör ve fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.