GENEL - 18 Ocak 2019 Cuma 12:13

Sömestr tatili için öneriler

A
A
A
Sömestr tatili için öneriler

Psikolog Batuhan Toprak, sömestr tatilinin nasıl değerlendirilmesi konusunda ebeveynleri uyardı.

Psikolog Batuhan Toprak, sömestr tatilinin nasıl değerlendirilmesi konusunda ebeveynleri uyardı.


Ailelerin çocuklarını karnesindeki nota göre değerlendirmemesi gerektiğini ifade eden Toprak, “Çocuklarınızı cezalandırmak yerine çocuğunuza değer verdiğinizi göstererek karşınıza alıp konuşmalısınız. Neden bu dönem böyle oldu ? Derslerindeki düşüşün sebebi nedir ? Bunları araştırmalılar. Evet bu dönem notların düşmüş fakat ikinci dönemde ben senin notlarını yükselteceğine inanıyorum diyerek motive etmeliler” diye konuştu.


Aileler çocuklarının başarısız olduğu dersler konusunda kurslar ve özel dersler aldıracağını belirten Psikolog Batuhan Toprak, “Elbetteki bu kurs ve özel dersler önemli ve gerekli. Fakat bu sömestr tatilini amacından çıkarmak yanlıştır. Eğer tatil ise öğrenci bunu tatil gibi yaşamalıdır. Çünkü insanoğlu kaç yaşında olursa olsun tatil gereklidir. Tatil bir psikolojik ihtiyaçtır. Okula gidilmeyen bu dönemde ailelerin tutumu çok önemlidir. Genelde çocuklarına ekstra dersler aldırıp, etüt merkezlerine gönderiyorlar. Bunun nedeni çocukları netlerini nasıl daha çok arttırabilirler, bir daha ki dönemde nasıl daha iyi başarılı olabilirler. bunun peşindeler. Peki, başarı demek daha doğrusu hayattaki başarı sadece akademik alanda başarılı olmak demek mi ? Bu yeter mi? Sömestr tatilinde çocuğunuzun zevk aldığı aktiviteler ve hobileri yapmaları önemlidir.Hatta ailece birlikte birkaç günlük tatillere çıkılabilir. Böylelikle çocukların stres ve kaygılarında düşüş gözlemleniyor.Buna bağlı olarak da çocuklar ikinci döneme daha motive bir şekilde başlamış oluyorlar” dedi.


“Ailelerin bir yaptığı yanlış da şudur; ders çalış oğlum/kızım ders çalış, ders çalış, ders çalış” diyen Psikolog Batuhan Toprak, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“Tabii ki aileler bunu çocuklarının iyilikleri için söylüyorlar fakat bu tutum yanlıştır. Önemli olan burada bir denge kurmaktır.Evet ,ders çalışılmalı ama aynı zamanda sosyal aktiviteler de yapılmalıdır. Bu bir düzene ve programa sokulmalıdır. Sömestr tatilinde programlı bir şekilde hem derslerine çalışabilirler hem ruh sağlıklarını koruyarak sevdikleri aktiviteleri yapabilirler.Bazı ailelerin tutumları şu şekildedir; çocuğunun derslerindeki başarısı hayatının genel başarısı için yeterlidir. Bu tutum ve düşünce şekli de yanlıştır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.