EKONOMİ - 11 Eylül 2019 Çarşamba 10:16

Prof. Dr. Artık: "Güvenli gıda tüketmenin yolu, etiketten geçiyor"

A
A
A
Prof. Dr. Artık: "Güvenli gıda tüketmenin yolu, etiketten geçiyor"

Gıda kaynaklı risklere karşı insan sağlığının tesadüflere bırakılmayacak kadar değerli olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof.

Gıda kaynaklı risklere karşı insan sağlığının tesadüflere bırakılmayacak kadar değerli olduğunu belirten Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, güvenli gıda tüketiminde etiketlerin vazgeçilmez olduğunu söyledi.



Sağlıklı beslenme konusundaki farkındalığın artmasına paralel olarak, tüketicinin güvenli gıda tüketimi konusundaki hassasiyetinin artması, dünyada olduğu gibi ülkemizde de gıda etiketlerinin önemini öne çıkarıyor.


Gıdaların nerede, nasıl, kim tarafından üretildiği, içeriğinde neler olduğu ve son tüketim tarihi ya da tavsiye edilen tüketim tarihinin yer aldığı gıda ambalajlarındaki etiketin, güvenli gıda tüketiminin ön koşulu olduğunu dile getiren Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, "İnsan sağlığı, tesadüflere bırakılmayacak kadar değerlidir. Gıda kaynaklı sağlık sorunlarından korunabilmenin yolu ise gıdaların güvenli bir şekilde tüketilmesinden geçiyor. Günümüzde tüketici, tüketmek için satın aldığı gıdanın içeriğinde neler olduğunu, hangi tarihe kadar güvenle tüketebileceğini, nerede, hangi koşullarda üretildiğini bilmek istiyor. Bu tüketicinin en doğal hakkı olduğu gibi, gıdaları güvenle tüketebilmenin de tek yoludur" dedi.



Tüketicilerin bir gıdanın içeriğinin ne olduğunu, hangi koşullarda, nerede üretildiğini ve ne zamana kadar güvenle tüketebileceğine ilişkin bilgilere ambalajın üzerindeki etiket sayesinde kolayca ulaşabilmeleri gerektiğin kaydeden Prof. Dr. Artık, "O yüzden yıllardır tüketicilere, etiketinde gerekli bilgilerin yer aldığı ambalajlı gıdaları tüketmelerini, bu gereklilikleri karşılamayan ambalajsız gıdalardan uzak durmalarını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.



"Tüketici için etiketteki bilgiler, adeta o gıdanın güvenle tüketilebileceğini gösteren garanti belgesidir"


Tüketici sağlığının korunması bakımından büyük önem taşıyan gıda etiketlemeye, sektörde faaliyet gösteren firmaların da büyük özen göstermesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Artık, "Tüketici, bir firmanın sunduğu gıdayı satın alırken, ambalajın üzerindeki etikette ihtiyaç duyduğu bilgilerin olup, olmadığına bakar. Çünkü tüketici için etiketteki bilgiler, adeta o gıdanın güvenle tüketilebileceğini gösteren garanti belgesidir. Bu bilgileri mevzuata uygun bir şekilde, tam ve doğru olarak sunma sorumluluğu ise firmalardadır" şeklinde konuştu.


Gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin mevzuata uyumlu etiketleme ve bilgilendirme yapması gerektiğinin altını çizen Artık, yasal düzenlemelerin öngördüğü geçiş sürelerine tabi işletmelerin ise 2019 yılı sonuna kadar gıda etiketlerini ve tüketiciyi bilgilendirme usullerini mevzuata uygun hale getirmeleri gerektiğini kaydetti.



Gıda etiketleme mevzuatındaki değişiklikler Ankara’da anlatılacak


Prof. Dr. Nevzat Artık, gıda etiketleme mevzuatı ile mevzuattaki son değişiklikleri, 4 Ekim’de Ankara’da Karma Grup’un düzenlediği eğitim programında anlatacak. “Mevzuattaki Değişiklikler ve Gıda Etiketleme Mevzuatı Eğitimi-Türk Gıda Kodeksi” başlığıyla gerçekleştirilecek programda, etiketleme kuralları, gıda etiketleme mevzuatında yapılan değişiklikler, ikincil mevzuat (yönetmelik, tebliğ vb.) düzenlemeler açıklanacak.



Gıda sektöründe çalışan kalite yöneticileri ve çalışanları, araştırma-geliştirme yöneticileri, mühendisler, yasal mevzuattan sorumlu yöneticilere yönelik düzenlenen eğitimin konu başlıkları şöyle sıralandı:


"Mevzuat Nedir?, Gıda Mevzuatı, Gıda Etiketleme Mevzuatı, Etiketleme ve İşaretleme Kuralları, Doğru Bilgilendirmeye İlişkin Kurallar, Gıda Hakkında Zorunlu Bilgilendirmenin Kullanılabilirliği ve Yerleşimi, Zorunlu Bilgilerin Bildirim Şekli, Dil Gereklilikleri, Sorumluluklar, Mesafeli Satış, Zorunlu Etiket Bilgileri, Alerjenler, Reklamlara yönelik zorunluluklar, İstisnalar, İlave Zorunlu Bilgiler, Beslenme ve Sağlık Beyanları, Etikette Bulunması Gereken Sembol ve İşaretler”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf ERÜ’de konferans verdi Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) tarafından "Türk Dünyasının Kültürel Bütünleşmesi ve TÜRKSOY" konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf katıldı. Sabancı Kültür Sitesi’nde düzenlenen etkinliğe ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oktay Özkan, Prof. Dr. M. Hakan Poyrazoğlu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, TÜRKSOY Kültür Sanat Daire Başkanı Başvekili Güler Fedai, Erciyes Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (ERUSAM) Müdürü Doç. Dr. Can Deveci, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tekin Aycan Taşcı ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Ekinlik çerçevesinde ilk olarak, "TÜRKSOY Objektifinden Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi"nin açılışı ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun ve TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf tarafından gerçekleştirilerek, gezildi. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, etkinlikte yaptığı konuşmada TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf’a katılımlarından dolayı teşekkür etti. Rektör Prof. Dr. Altun, “TÜRKSOY ile ortak çalışmalar yürüterek, Türk Dünyasına katkı sağlamaya Erciyes Üniversitesi olarak önem verdiklerine dikkat çekti. Türk Dünyası ile Üniversite olarak iş birliklerine her zaman önem verdiklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Altun, “Erciyes Üniversitesi olarak Türk Dünyası’nda ki üniversiteler ile bir araya gelerek birçok projelerde eğitim amaçlı, araştırma amaçlı, toplumsal katkı amaçlı ortak iş birliği protokolleri ile katkı sağlamaya gayret ediyoruz ve her geçen bu iş birliklerinin sayısını da artırmaya çalışıyoruz. Bunları yaparken de bizlerin yegâne bir amacı var. Biz daha çok Türk Dünyası’ndaki öğrencilerimize ulaşmak istiyoruz. Onların eğitimine katkı sağlamak ve onlara sahip olduğumuz ortak kültürü daha zenginleştirerek ve daha da yukarıya çekmek için gayret ediyoruz” dedi. ERUSAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tekin Aycan Taşcı ise konuşmasında etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf tarafından "Türk Dünyasının Kültürel Bütünleşmesi ve TÜRKSOY” konulu konferansa verildi. Konuşmasında TÜRKSOY hakkında katılımcılara bilgi veren Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Rektör Prof. Dr. Fatih Altun’a ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti. TÜRKSOY’un Türk Dünyasında şöhretli bir kuruluş olduğunu belirten Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, “Bugün Erciyes Üniversitesi sayesinde Kayseri’deki gençlere TÜRKSOY’u anlatma fırsatı bulduk. Türkler arasında kültürel manada güç birliği yapmayı sağlayacak, Türk kültürü ve medeniyetini dünyaya tanıtacak bir ortak teşkilat var. Biz güçlerimizi birleştirmezsek zenginliğimiz çoğaltamayız. Bizim büyük bir hazinemiz var, dilimiz. Bugün ki çok şöhretli milletler ve devletler hiç ortaya çıkmadığı dönemlerde yüzyıllar önce bu millet dünyanın her konuda liderliğini yapıyordu. Yine yapar ve yine yapacak” diye konuştu. Etkinlik, soru cevapların ardından sona erdi.
Ankara Bakan Tunç: "İsrail, Uluslararası Adalet Divanının aldığı kararlara uymalıdır" Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Uluslararası Adalet Divanının İsrail hakkındaki kararlarına ilişkin, "İşgalci İsrail, Uluslararası Adalet Divanının aldığı kararlara en kısa sürede uymalıdır" dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sosyal medya hesabı X üzerinden paylaşım yaptı. Tunç, Uluslararası Adalet Divanı’nın Gazze ve Refah’ta soykırım yapan İsrail’in saldırıları durdurmasına ve insani yardımların önünün açılmasına yönelik verdiği karara ilişkin, "Filistin’de akan kan ve gözyaşının dinmesi adına önemli ancak yetersizdir. İşgalci İsrail, Uluslararası Adalet Divanının aldığı kararlara en kısa sürede uymalıdır" dedi. "İsrail insanlık suçuna son vermelidir" İsrail’in savaş ve insanlık suçu işlediğine değinen Tunç, "8 aydan bu yana 36 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 80 binden fazla Filistinlinin ise yaralanmasına neden olan İsrail, işlediği savaş ve insanlık suçlarına son vermelidir" dedi. İsrail’in, terör örgütü gibi davranmayı bırakması gerektiğine vurgu yapan Tunç, demokrasiye ve insan haklarına inanan ülkeler ve uluslararası kuruluşlarında İsrail’in kararlara uyması noktasında harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. İsrailli yetkililerinin, en kısa sürede hak ettikleri cezaya çarptırılması gerektiğine değinen Bakan Tunç, Türkiye olarak İsrail’in saldırıları duruncaya ve yetkililer cezalandırılıncaya kadar mücadelelerinin devam edeceğini aktardı.