EKONOMİ - 31 Ekim 2019 Perşembe 10:48

Türkiye ve Macaristan arasında ticari hacim hızla artıyor

A
A
A
Türkiye ve Macaristan arasında ticari hacim hızla artıyor

Son 20 yılda Türkiye ve Macaristan arasındaki toplam ticaret hacmi yaklaşık 15 kat artış göstererek 2,5 milyar dolar seviyelerine ulaştı.

Son 20 yılda Türkiye ve Macaristan arasındaki toplam ticaret hacmi yaklaşık 15 kat artış göstererek 2,5 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Siyasi ve ekonomik ilişkileri pekiştirmek adına bu sene 7 Kasım 2019’da düzenlenecek Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı bekleniyor.



Macaristan ile Türkiye arasında tarihten gelen bağlar ve kültürel yakınlık ile Macaristan’ın Türkiye’nin dış politikasına Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Konseyi’nde verdiği desteklerin ardından ikili ilişkiler her alanda ivme kazandı. Macaristan son olarak geçtiğimiz ay, Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile kurulan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Keneşi-Türk Konseyi) üyesi oldu. İki ülke arasında olumlu ilerleyen ilişkiler ticari alanda yeni fırsatlara da yol açtı. Son 20 yılda Türkiye ve Macaristan arasındaki toplam ticaret hacmi yaklaşık 15 kat artış gösterdi. Her sene düzenli olarak gerçekleştirilen Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı ise bu sene 7 Kasım 2019’da Budapeşte’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek.



Ticaret hacminde rekor seviyelere ulaşıldı.


2018 yılında Türkiye ve Macaristan arasındaki ticaret hacmi 2.5 milyar dolara çıkarak rekor kırdı. 2019 yılının ilk 8 ayında ise ticaret hacmi 1,8 milyar dolara ulaştı. Geçtiğimiz sene düzenlenen Macaristan Türkiye İş Forumu’nda iki ülkenin liderleri ticaret hacmi hedefini revize ederek 6 milyar euroyu hedeflediklerini açıkladı. Türkiye’nin Macaristan’a ihraç ettiği ilk iç ürün grubu, kara ulaşım araçları ile aksam ve parçaları, demir-çelik ve tekstil ürünleri olurken; ithalat edilen ürünler arasında kara ulaşım araçları, elektrikli makina ve cihazlar ile canlı hayvanlar yer alıyor. Türkiye-Macaristan dış ticaretinde, tamamen Gümrük Birliği anlaşması uygulanırken, Türkiye menşeli sanayi ürünleri Macaristan’a gümrüksüz olarak ihraç ediliyor.



Macaristan’daki Türk şirket sayısı 500’ü geçti


Merkez Bankası verilerine göre 2002 yılında bu yana Türkiye’den Macaristan’a yapılan doğrudan yatırımlar 65 milyon doları buldu. Dolaylı yatırımlarla birlikte DEİK İş Konseyi’ne göre bu rakam 1,5 milyar doları aştı. Macaristan’a yoğun ilgi gösteren Türk şirketlerinin yatırımları lojistik, telekomünikasyon, inşaat, turizm, enerji, ve gıda sektörlerinde yoğunlaşıyor. Ülkede faaliyet gösteren Türk ya da Türk ortaklı şirket sayısı ise 500’ü çoktan geçti.



AB üyeliği, konumu, teşvikler ve vergi avantajıyla öne çıkıyor


Türk şirketlerinin Macaristan’a olan yoğun ilgisinin sebeplerine değinen Budapeşte merkezli hukuk bürosu Gürcan Partners kurucu ortağı Av. Bedrettin Gürcan, AB üyeliği, stratejik konum, yerel teşvikler, vergi avantajı ve kolay şirket kurulumu olmak üzere beş hususun öne çıktığını belirtti.


Macaristan’ın AB’ye 2004 yılında tam üye olduğunu hatırlatan Av. Bedrettin Gürcan, "Macaristan’a yatırım kararı verirken, sadece 9,8 milyon nüfuslu bir ülke olarak değil, yaklaşık 510 milyonluk Avrupa pazarına açılan bir kapı olarak değerlendirmek gerekiyor. Özellikle 2015 sonrası hızla büyüyen ekonomisi ile Macaristan’ı, AB’deki büyümenin lokomotifi görevini üstlenen Orta Avrupa ülkelerinden biri konumunda" ifadelerini kullandı.


Macaristan İstatistik Ofisi verilerine göre, ülkeye en çok yatırım gayrimenkul, motorlu kara taşıtları ve danışmanlık alanlarında yapılıyor.



Yüzde 9 ile Avrupa’daki en düşük kurumlar vergisine sahip ülke


Rekabetçi vergi sistemine sahip olan Macaristan’da 2017’den itibaren kurumlar vergisi oranı yüzde 9 ile AB’deki en düşük değer haline geldi. Sosyal güvenlik primleri de aynı yıl yüzde 22’ye düşürülen ülkede, kişisel gelir vergisi oranı ise yüzde 15 olarak uygulanıyor. Genel KDV oranı ise yüzde 27 seviyesinde. Özellikle yüzde 9 oranındaki kurumlar vergisi avantajı, Türk yazılım ve dış ticaret şirketlerinin dikkatini çekiyor. Yaklaşık aynı vergi oranlarına sahip Karadağ son dönemde popüler olsa da Macaristan’ın 2004 yılından bu yana AB üyesi olması ve Schengen bölgesine dahil olmasının getirdiği ticari, ekonomik ve sosyal avantajlarla Türk yatırımcılara çok daha fazla fırsat sunuyor.



Avrupa’nın her yerine 24 saatten kısa sürede dağıtım imkanı


Beş Avrupa karayoluna ve üç uluslararası taşımacılık koridoruna ev sahipliği yapan Macaristan’ın stratejik konumuna değinen Av. Gürcan, "Üretim, hizmet ve lojistik bakımdan Orta Avrupa’nın merkezinde ideal bir coğrafi konumda yer alan ülke, Avrupa operasyonlarını genişletmek isteyen Türk şirketleri için çekici bir pazar konumunda. Macaristan’dan Avrupa’nın her yerine 24 saatten kısa sürede dağıtım yapma olanağı bulunuyor. Lojistikte AB’nin üçüncüsü" dedi.



Türk şirketlerine 420 milyon dolarlık kredi imkanı


Macaristan’ın yatırımları kolaylaştırmak için, hem geri ödemeli hem de karşılıksız çok çeşitli teşvikler sunduğunun altını çizen Av. Bedrettin Gürcan, "Yatırımın yapılacağı bölgeye göre yüzde 50’ye varan teşviklerin bazıları kredi, bazıları da hibe şeklinde sağlanıyor. Teşviklerde uygulanan oranlar bölgelere göre değişirken, yatırımın büyüklüğüne göre de maksimum muafiyet oranları veriliyor. Teşvik oranlarına, orta büyüklükteki firmalar için yüzde 10, küçük firmalar için yüzde 20 ilave yapılabiliyor" açıklamasında bulundu.


Türk yatırımcıları ülkeye çekmek isteyen Macar Eximbank ise bu amacı desteklemek amacıyla 420 milyon dolar değerindeki kredi limiti açtı.



Diğer AB ülkelerinin aksine şirket kurulumu çok daha kolay


Şirket kurulum kolaylıklarına da değinen Av. Bedrettin Gürcan, “Türk ve yabancı tanınmış pek çok özel şirketin Macaristan’daki ticari faaliyetlerine ve şirket kurulumlarına destek oluyoruz. Macaristan’da uzaktan vekaletle şirket kurabilmek mümkün ve şirket kuruluşu 2-15 gün içerisinde neticeleniyor. Avrupa ülkelerinin genelinin aksine banka hesabı açmak da ücretsiz. Bir şirketin toplam kurulum maliyeti bin 500-5 bin dolar arasında değişiyor” diye belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Başkan Alan: ’’ETAK Projemiz Baskil’i canlandıracak’’ Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, 31 Mart yerel seçimleri sonrası gerçekleştirdiği ziyaretler çerçevesinde Baskil Belediye Başkanı Tuncer Turus ve vatandaşlarla bir araya geldi. ETSO Başkanı Alan, ilçe ziyaretlerini sürdürüyor. Başkan, 31 Mart yerel seçimlerindi kazanan Baskil Belediye Başkanı Tuncer Turus’u ziyaret etti. Baskil Belediye Başkanlığını kazanan aynı zamanda Ticaret ve Sanayi Odasında yüksek istişare kurulu üyesi Tuncer Turus’a hayırlı olsun ziyareti gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Alan, ‘’Tuncer başkanımızın Baskil’i şaha kaldıracak hizmetleri hayata geçireceğine inanıyoruz. Bizler de iş dünyasını temsilen Ticaret ve Sanayi Odası olarak her konuda Tuncer başkanımızla beraberiz. Baskil yolu ile ilgili olarak Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürümüzle görüşmemiz neticesinde Karayolları Bölge Müdürümüz ilk etapta 10 kilometrelik bir yolun yapılacağının müjdesini vermişti. İlimizin tüm milletvekilleriyle birlikte bu sorunu çözeceğimize inanıyorum. Kıvanç Beyarslan’ın proje koordinatörlüğünü üstlendiği Elazığ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak yürüttüğümüz proje kapsamında Baskil kaysısı ile ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. İnşallah siz değerli belediye başkanımızla birlikte Baskil kayısısını dünyanın her tarafına tanıtıp yeni pazarların oluşmasına katkı sunacağız’’ dedi. Baskil ziyareti kapsamında esnaf ve ilçe halkıyla da bir araya gelen Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, vatandaşlarla görüşüp sorunları dinledi. Tekstil alanında ilçede bazı adımların atıldığını gördüğünü ifade eden Başkan Alan, “Aktif ve verimli olarak işletildiğinde bu tesiste 150 kişiye istihdam sağlanarak ilçenin ekonomik hayatına katkı sağlanacağına inanıyoruz. Baskil için Elazığ Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Projemiz kapsamında çok ciddi bir çalışmalar yapılıyor. İnşallah tüm bu adımlar birleşerek bir güç olup ilçede ekonomik heyecan ve atılım yaşanacak ve Baskil’in kalkınma süreci de hızlanmış olacak’’ diye konuştu.
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar’dan organik domates fidesi dağıtım etkinliğine davet Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kocasinan Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve 2 Mayıs Perşembe Günü saat 08.30’da 3 farklı noktada 12 bin 250 paket olmak üzere toplam 550 bin kök organik domates fidesi dağıtım etkinliğine tüm Kayserilileri davet etti. Domates fidesinin Kocasinan Belediyesi ile özdeşleştiğini belirten Başkan Çolakbayrakdar, yapılan uygulamanın geleneksel hale getirildiğini vurgulayarak, “Kayseri’de ‘Karahıdır’ olarak bilinen bölgemizin yerli tohumlarıyla yetiştirilen domates fidelerimizin, 2 Mayıs Perşembe Günü saat 08.30’da 3 farklı noktadan dağıtımını gerçekleştireceğiz. Kocasinan Belediyesi Hizmet Binasının karşısında bulunan Mimarsinan Parkı, Beyazşehir Mahallesi’ndeki Kırlangıç Parkı ve Ziyagökalp Mahallesi’nde yer alan Merkez Parkı olmak üzere 3 bölgede organik domates fidelerini vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtacağız. Fidelerimizin özelliği; hibrit olmaması, yeniden tohumlanabilmesidir. Karahıdır olarak bilinen ve yerli tohumlardan yetişen ürünler, hem toplumun hem de gelecek nesillerimizin sağlığını koruma açısından çok değerlidir. Bu ürünlerin çekirdeklerini alanlar, gelecek yıllarda bu tohumlarla ürün elde etmeyi devam ettirebilirler. Çünkü bu organik ve yerli domates fidesi; çekirdeğinden kendisini sürdürebilen, yeni fideler oluşturabilen ürünlerdir. Hemşehrilerimin aldığı fidelerden yetişecek domatesleri sağlıklı ve iyi günlerde tüketmelerini diliyorum. Tüm vatandaşlarımızı etkinliğimize davet ediyorum” ifadelerini kullandı. Başkan Çolakbayrakdar, bu tür sağlıklı ve organik ürün yetiştirme teşviklerine önümüzdeki dönemde de devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Konya Konya Ticaret Odası Meclisi’nde yapay zeka konuşuldu Konya Ticaret Odası’nın (KTO) Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nda yapay zekanın iş dünyasına etkileri ele alındı. KTO Başkanı Selçuk Öztürk, yapay zekanın ilerlemesiyle birlikte tüm sektörlerde köklü değişikliklerin yaşanacağına vurgu yaparak, Konya’nın ekonomik potansiyelini daha ileri seviyeye taşıması gerektiğini belirtti. Konya Ticaret Odası’nın, Nisan Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. KTO Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı, Meclis Başkan Vekili Ömer Faruk Okka tarafından açıldı. Gündemdeki maddelerin görüşülmesinin ardından, konuşmasını gerçekleştirmek üzere Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk kürsüye geldi. Yapay zeka teknolojisinin iş alemine etkileri ile ilgili konuşan Başkan Öztürk, yapay zekanın iş yapma alışkanlıklarını kökten değiştireceğini ve bu sürece hızlı bir şekilde uyum sağlamanın işletmeler için verimlilik, düşük maliyet ve rekabet avantajı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, Konya Ticaret Odası Meclisi’nin bu konuda öncü olmasını ve üyelere bu dönüşüm sürecini aktarmasını istedi. Öztürk, “Konya üretimde ve ticarette çok kısa sürede çok hızlı bir atılım gerçekleştirmiştir. Ancak şu an bulunduğumuz noktanın şehrimizin gücünü yansıtmadığını, Konya’nın çok daha ileri seviyelerde olması gerektiğini biliyoruz. Konya Ticaret Odası olarak kurduğumuz ekosistemle firmalarımıza istihdam, ihracat, verimli ve nitelikli üretim konularında öncülük eden, yol gösteren bir modeli hayata geçirdik. Bunun yanı sıra, çağımızın üretim ve ticaret anlayışında yenilik ve değişim sürecinde firmalarımızla yol arkadaşlığı yapmakta; teknolojik dönüşüme şehrimiz reel sektörünün en hızlı şekilde uyum sağlaması, hatta firmalarımızın bu konuda öncü olması için politikalar geliştirmekte, projeler yürütmekteyiz. İnternet ve akıllı telefonların ticaret ve üretim anlayışının değişiminde üstlendiği rol tartışılmazdır. Bugün, Yapay Zeka teknolojinin ilerlemesi ile daha büyük bir değişimle karşı karşıyayız. Tüm sektörlerimizin kökten etkileneceği bu süreçte iş yapma alışkanlıklarımız tamamen değişecektir. İşletmelerimizde verimlilik, düşük maliyet ve rekabet avantajı elde etmenin yolu bu sürece en hızlı şekilde uyum sağlamaktan geçmektedir. Konya Ticaret Odası Meclisi’nin bu konuda öncü olmasını ve tüm üyelerimize iletmelerini istiyoruz. Konya’nın ekonomik potansiyelini daha ileri seviyeye getirmesi için bu dönüşüm sürecinde öncü olması gerekmektedir” dedi. Konuşmasına Türkiye ekonomisindeki gelişmeler ve beklentiler konulu sunumla devam eden Öztürk, “Yerel seçimlerin ardından, iş alemi olarak artık beklentimiz ekonominin gündemin ilk sırasında yer almasıdır. Önümüzde 2028’e kadar seçimsiz bir dört yıl bulunmaktadır. Ülkemizin üretim gücünün korunması ve firmalarımızın sürdürülebilirliğinin devamı için bu dört yıllık zaman dilimini hep birlikte çok iyi değerlendirmeliyiz. Yatırımların devamı için, beklentilerin etkin bir şekilde yönetilmesi, güvenin yeniden tesis edilmesi ve öngörülebilirliğin sağlanması gerekiyor” dedi. Başkan Öztürk, Konya Ticaret Odası, KTO Karatay Üniversitesi ve KTOTEK’in faaliyetleri ile ilgili sunum yaparak konuşmasını tamamladı. Toplantıda söz alan Meclis Üyeleri de görüş ve önerilerini paylaşarak katkıda bulundu. Meclis Üyeleri Naim Gökbaş ve Mustafa Bozdam gündemdeki konularla ilgili düşüncelerini dile getirdi.