GENEL - 21 Ocak 2020 Salı 13:26

Sabiha Gökçen’de şizofreniye karşı farkındalık için “Empati kabini”

A
A
A
Sabiha Gökçen’de şizofreniye karşı farkındalık için “Empati kabini”

Her gün binlerce yolcunun kullandığı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda “Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni” sergisi açıldı.

Her gün binlerce yolcunun kullandığı Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda “Görmezden Gelmeyelim-Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni” sergisi açıldı. Sergide yer alan empati kabininde oluşturulan sesler ve görsel canlandırmalarla da şizofreni hastalarının yaşadıkları vatandaşların deneyimine sunuldu.


Şizofreniye karşı toplumsal bilinç oluşturmak ve ön yargılarla mücadele etmek amacıyla hazırlanan ‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nda (İSG) iç hatlar giden yolcu katında açıldı. Abdi İbrahim Otsuka tarafından Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ev sahipliğinde gerçekleştirilen serginin küratörlüğünü Çağlar Gözüaçık üstlendi. Her gün binlerce yolcunun kullandığı havalimanında açılan sergide geçmişten bugüne şizofreniye dair birçok bilgi de canlandırmalarla ziyaretçilere sunuldu. Sergideki empati kabininde sunulan sesler ve görsel canlandırmalarla şizofreni hastalarının yaşadıkları da vatandaşların deneyimine sunuldu. Kimi vatandaşlar, empati kabinin hastalığa karşı oluşturduğu deneyime dikkat etti. 5 yıldır Türkiye’nin pek çok noktasında vatandaşlarla buluşan sergiyi birçok yolcu dikkatle inceledi. İSG Kurumsal İletişim Müdürü Canan Soysal ve Abdi İbrahim Otsuka yöneticisi Elif Elkin de şizofreniye dikkat çeken sergi hakkında bilgi verdi.



“Şizofreniyle ilgili ön yargıları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir sergi”


Serginin farkındalığa katkı sunmak adına önemli bir çalışma olduğunu ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden İSG Kurumsal İletişim Müdürü Canan Soysal, “Bugün burada ilk defa bizim dışımızda bir sosyal sorumluluk projesine ev sahipliği yapıyoruz. Bu bir kere çok özel bir durum, bu sergi şizofreni hastalığına karşı olan ön yargıyı hem bilgilendirme hem de empati yoluyla deneyimleyerek önemli bir adım atıyor. Toplumda farkındalığı amaçlayan şizofreniyle ilgili ön yargıları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir sergi. Bize bu teklif geldiğinde hiç düşünmeden kabul ettik. Çünkü burası bir havalimanı günde 100 binden fazla insanın kullandığı bir yer. Ne kadar çok insana dokunabilirse bu sergi, bizim için de mutluluk verici olur. Herkes eleştirebiliyor ama işin empati kısmına gelince karşısındaki insanın yerine kendini koyma kısmında ne yazık ki eksiğimiz çok. Empati odasına bende girdim, deneyimledim. Bu insanların günlük yaşamında neyle sürekli yaşadığını burada çok rahat görebiliyorsunuz. Bu sergi bütünüyle özel ama bu kabin sergiyi daha da özel kılıyor” şeklinde konuştu.



“Yaklaşık 2 buçuk milyon kişiye ulaştık”


Şizofreniye yönelik toplumda doğru olduğu sanılan birçok yanlış olduğunu ifade eden Abdi İbrahim Otsuka yöneticisi Elif Elkin, “Biz 2019 yılında bir araştırma gerçekleştirdik. Tamamen damgalama üzerine ve gördük ki maalesef toplumumuzda çok yanlış bilinen şeyler var. Örneğin her 10 kişiden biri şizofreni hastalığının bulaşıcı olduğunu düşünüyor. Bizim bu sergiyi kurma amacımız bu, aslında 5’inci yılımız onuncu sergimiz yaklaşık 2 buçuk milyon kişiye ulaştık. Ama tabi daha gidecek çok yolumuz ulaşmamız gereken çok insan var. Çok kapsamlı bir şekilde bu sergiyle tarihten bugüne Milattan öncesinden bugüne kadar tedavi yöntemleri şizofreninin algılanması, hastaların yaşadıkları bunlara aslında ışık tutmaya çalışıyoruz. Empati kabini benim için aslında bu serginin kalbi, çünkü toplum olarak empatiyi daha fazla yapmaya ihtiyacımız var. Empati kabinine girdiğiniz zaman tedavi görmeyen bir şizofreni hastasının nasıl sesler duyduğunu, nasıl görüntüler gördüğünü çok net anlayabiliyorsunuz. Bu bağlamda bize bu mekanı sağlayan Sabiha Gökçen Havalimanı’na da özellikle teşekkür etmek istiyorum” dedi.



“Deneyimi çok yüksek güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum”


Şizofreniye karşı serginin faydalı bilgiler verdiğini ve toplumdaki ön yargının kırılması adına serginin güzel bir çalışma olduğunu belirten Pelin Haytaç, “Gerçekten inanılmaz etkilendim, bir kutu gibi içeride sesler duyuyorum. Duyduğum sesler bana "uzaktan geldiler, seni alıp götürecekler" şeklinde sanki beynime girmeye çalışan sesler gibi. Biliyorum ki şizofreni hastaları her gün bu seslerle muhatap oluyor. Gerçekten onları anladım. Deneyimi çok yüksek güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Tarih boyunca şizofreni hastalarının yaşantılarına ayna tutan, hastalığın tanı ve tedavisinde kullanılan yöntemleri, bilimin ve toplumların konuya yaklaşımlarını gösteren sergi 8 Şubat tarihine kadar yolcuların ziyaretine açık olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.
Bayburt Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu Bayburt’ta özel bir diş kliniğine tedavi olmak için başvuran H.H.O isimli hasta, kendisine yanlış tedavi uygulandığı gerekçesiyle B.S.G isimli doktordan şikayetçi oldu. Mağdur H.H.O, şikayetçi olduğu doktorla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) bağış yapma şartıyla uzlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanan dosya ise Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin çalışmaları sonucunda kapatıldı. H.H.O isimli bir vatandaş, tedavi olmak için gittiği özel diş kliniğinde diş hekimi B.S.G’nin kendisine yanlış tedavi uyguladığı iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu, B.S.G, hakkında ’Taksirle Bir Kişinin Yaralamasına Neden Olma’ suçundan soruşturma başlatıldı. Dosyanın Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesi sonucunda dosya incelendi, suçun uzlaştırmaya tabi olduğu belirlendi. Devreye giren Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur H.H.O ile görüşme sağladılar. Mağdur H.H.O, şüpheli B.S.G’den TEMA Vakfı’na 150 fidan bağışta bulunmasını istedi. Daha sonra şüpheli B.S.G ile bir araya gelen uzlaştırma bürosu ekipleri, H.H.O’nun talebini B.S.G’ye ilettiler. H.H.O’nun isteğini kabul eden doktor ise, 150 fidan karşılığında TEMA Vakfı’na 12 bin 800 lira bağışta bulundu. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, taraflar edimli olarak uzlaşmayı kabul etmiş oldular. Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bir dosya daha sonuca vardırılarak, kapatıldı. Öte yandan, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, kamu yararı gözeten çalışmaların özenle devam ettiğini bildirerek, Uzlaştırma Bürosu ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Önceliklerinin kamu yararı olduğunun altını çizen Savcı Alim, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu olarak çalışmaları özenle ve önemle yürüttüklerini söyledi.