EKONOMİ - 05 Ocak 2012 Perşembe 13:21

TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ`NİN 2023 YILI İHRACAT HEDEFİ 500 MİLYAR DOLAR

A
A
A
TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ`NİN 2023 YILI İHRACAT HEDEFİ 500 MİLYAR DOLAR

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, şu anda Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye’nin Almanya ve İtalya’nın ardından Avrupa’da tekstil ihracatında 3. sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak 2023 yılı için 500 milyar dolar hedef koyduk" dedi.
UTİB Başkanı İbrahim Burkay, bugün Condrad Otel’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek, tekstil sektörünün son durumu, ihracat rakamları ve birlik olarak gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi verdi. Burkay, "2009 yılında yüzde 11 gerileyen dünya dış ticareti 2010 yılında ortalama yüzde 22 artış kaybetti. 2011 yılında da yüzde 6 oranında artış kaybedeceğini tahmin ediyoruz. Yükselen ekonomiler bir kez daha kendilerini ispat etmiş durumdalar. 2011 yılında da bu trend böyle devam edecek. Hem dünya
hem de Türkiye verilerine baktığımız zaman tekstil sektörünün yükselen yıldızı olduğunu görmekteyiz. Şu anda Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi olan Türkiye, Almanya ve İtalya’nın ardından Avrupa’da tekstil ihracatında 3. sırada. Ülkemizi birkaç yıl içersinde Avrupa’nın en büyük ihracatçısı yapacağız" dedi.
Türkiye’nin bugün dünyanın üç ev tekstili ihracatçı ülkesinden biri olduğunu ifade eden Burkay, "Bugün otomotivde Mercedes, BMW Almanya için neyi ifade ediyorsa, ev tekstili sektörü de Türkiye için onu ifade etmektedir. Türkiye bugün dünyanın üç ev tekstili ihracatçı ülkesinden birisidir. Ayrıca son dönemde gerçekleşen yatırım teşvik istatistiklerine baktığımızda tekstil sektöründe 2011’in ilk 11 ayında 417 adet yatırım teşvik belgesi ile 4 milyar 694 milyon TL’lik sabit yatırım teşviki alındığı
görülmektedir. Bu da son 4 yılın rekorudur. Daha iki yıl önce 600 milyon dolar civarı ihracat yaptığımız Rusya’da 1 milyar dolar barajını aşan tek sektör olarak Rusya’ya ihracat yapan sektörler arasında bir numarayız. Mısır’a krize rağmen geçen yılla aynı miktar 220 milyon dolar ihracat yaptık. Ülke gruplarına baktığımızda genel ithalatı azalma trendinde olan Avrupa Birliği’ne yüzde 27 artışla 3.7 milyar dolar ihracat yaptık" şeklinde konuştu.
İbrahim Burkay, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak 2023 yılı için 500 milyar dolar hedef koyduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye tekstil sektörü son dönemdeki başarısı ile bu hedefe yol gösterici örnek sektör oldu. Geçen sene düzenlediğimiz ev tekstili tasarım yarışmasını bu sene de kapsamlı bir şekilde düzenliyoruz. 2-3 Şubat 2012 tarihlerinde dünyanın dört bir yanından üst düzey misafirleri ağırlayacağımız AR-GE proje pazarının 4’ncüsünü düzenleyeceğiz. Son birkaç yıllık döneme baktığımızda ülkemizin gelişmiş ülkelerden daha iyi bir performans sergilediğini görmekteyiz. Türkiye bugün dünya ticaretine yön veren, kendi
tasarımları ve kreasyonları ile takip edilen büyük sektörlerden biridir."
Burkay, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının ek vergilerle ilgili bir sorusu üzerine Burkay, "Tekstil sektöründe olumlu gelişmeler var. Haksız rekabete dayalı ithalatı önleme adına bu yapıldı, rant için değil. Dünyada hammadde fiyatları belli" dedi.
Ev sektöründe tekstil ve Rusya’yla ticaretle ilgili bir soru üzerine ise Burkay, "Geçtiğimiz sene ev tekstili sektöründe pamuk krizine dayalı pazar daralmasından dolayı ciddi bir sıkıntı yaşandı. Ama kriz pamukla atılmış durumda. Dış etkenlere dayalı bir problem yaşanmazsa ev tekstilinde 2012 yılında, 2011’de yaşadığımız sıkıntıyı yaşamayacağız. Kriz Avrupa’da, Amerika’da hissedildi. Ama Rusya hiç krizle anılmadı. Bu açıdan sadece bizim için değil, ihracata dayalı ekonomilerin tamamının hedefi Rusya.
Şimdi Rusya bizim hedef ülkelerimizden biri" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir