EKONOMİ - 27 Kasım 2020 Cuma 11:01

Siemens Energy ve Stadtwerke Leipzig’ten iklime duyarlı işbirliği

A
A
A
Siemens Energy ve Stadtwerke Leipzig’ten iklime duyarlı işbirliği

Siemens Energy, Stadtwerke Leipzig’in bölgesel ısıtma santralini iki modern teknoloji gaz türbini ile güçlendiriyor.

Siemens Energy, Stadtwerke Leipzig’in bölgesel ısıtma santralini iki modern teknoloji gaz türbini ile güçlendiriyor. Hayata geçirilecek yeni gaz santralinin şehir için yüzde 100 yeşil hidrojen kaynaklı elektrik ve bölgesel ısı üreteceği belirtildi.



Siemens Energy, petrol ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Stadtwerke Leipzig’in Almanya’da Leipzig Süd bölgesinde bulunan ısıtma santrali için iki modern gaz türbini paketi tedarik ediyor. Kombine ısı ve güç teknolojisine sahip olacak şekilde, enerji şirketinin Bornaische Strasse’deki yerinde inşa edilecek yeni gaz santralinin, şehre elektrik ve bölgesel ısı sağlayacağı açıklandı.



Verilen bilgiye göre, 2022 yılında faaliyete geçmesi planlanan yeni santral, elektrik kaynağının karbondan arındırılmasına iki şekilde katkıda bulunacak. İlk olarak Stadtwerke Leipzig’i Lippendorf linyitle çalışan elektrik santralinin bölgesel ısısından bağımsız hale getirmesi planlanan proje yatırımı, aynı zamanda operasyonlara başladıktan birkaç yıl sonra yüzde 30 ila 50 oranında yeşil hidrojen ile çalışacak. Uzun vadede enerji şirketinin her biri yüzde 41 maksimum verimliliğe sahip iki SGT-800 gaz türbininin elektroliz yardımıyla rüzgar veya güneş enerjisinden ürettiği yüzde 100 yeşil hidrojen ile çalıştırılması planlanan tesis; karbondioksit salınımı gerçekleştirmeyerek iklimi de koruyacak.



Yaklaşık 125 megavat (MW) elektrik kapasitesi ve 163 MW termal kapasiteye sahip, maksimum yakıt verimliliğinin yüzde 93 olması planlanan santral; enerji şirketinin kurulumunu ve aktivasyonunu gerçekleştireceği SGen-100A jeneratörleri içeren iki SGT-800 gaz türbini paketi ve SIESTART akü çözümü ile güçlenecek. Bu kaynaklar ile tesis, beklenmedik bir genel elektrik kesintisi durumunda dahi harici bir güç kaynağı olmadan kendi kendini aktive ederek operasyonlarını sürdürebilecek.



Almanya’da yeni seviye ve karbondan arındırılmış bir enerji karışımına geçişi daha da teşvik etmek amacıyla Stadtwerke Leipzig ile çalışmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Siemens Energy Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Karim Amin,"Temiz enerji üretimi kapsamında sunduğumuz SGT-800 gaz türbinimiz, yalnızca sınıfındaki en düşük emisyonları elde etmekle kalmıyor, aynı zamanda yüksek yakıt esnekliği ve düşük kullanım ömrü maliyetleriyle de dikkat çekiyor” şeklinde konuştu.



Sürdürülebilir kaynaklarla enerji üretiminin önemine dikkat çeken Stadtwerke Leipzig Genel Müdürü Karsten Rogall ise "Enerji şirketi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sayesinde yeni bir modern teknoloji bölgesel ısıtma santraline yatırım yaparak, sadece Leipzig Şehrine önümüzdeki on yıllarda elektrik ve ısı sağlanmasına destek olmakla kalmıyor; aynı zamanda dekarbonizasyonu aktif olarak hayata geçirmeye hazırlanıyoruz. Kullandığımız yakıttaki hidrojenin payını esnek bir şekilde artırmak, Leipzig için sürdürülebilir ve güvenilir bir güç kaynağı sağlamak açısından çok önemli bir adım” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.