GENEL - 14 Ocak 2012 Cumartesi 12:39

DOKUNUŞLARIYLA AMELİYATTAN KURTARIYOR

A
A
A
DOKUNUŞLARIYLA AMELİYATTAN KURTARIYOR

Rusya’dan yıllar önce bir tesadüf sonucu geldiği Türkiye’de uyguladığı "manuel terapi" yöntemiyle omurga ve kas rahatsızlıklarını tedavi eden fizyoterapist Meryem Yıldırım; aralarında ünlü devlet adamı, siyasetçi, sporcu ve sanatçıların da bulunduğu birçok hastayı sağlığına kavuşturdu.
Daha 17 yaşındayken felçli anneannesini yaptığı masajla ayağa kaldırınca yeteneğini keşfeden Meryem Yıldırım, 9 farklı ülkede masaj eğitimi aldı. Özel bir masaj tekniğine dayanan "manuel terapi" yöntemini ilk kez Türkiye’ye getiren Yıldırım, "Ameliyat, konusuna göre değişir ama bence ameliyat her zaman son çaredir. Biz, gelen insanlara her zaman, ’İstersen ameliyat olabilirsin’ diyoruz. Fakat 1991’den bu yana, sonuna kadar tedavi uyguladığım bir hastam bile ameliyat olmadı" dedi.
"PANİK ATAĞIN SEBEBİ BOYUN FITIĞI OLABİLİR"
Kendisine gelen her hastaya önce doktora gitmesini öneren Meryem Yıldırım, tedavi edeceği kişilerden MR ve tomografi sonuçlarını istiyor. Uzun ve sağlıklı yaşamanın sırrının sağlıklı omurgadan geçtiğine dikkat çeken Yıldırım, "Birçok hastalığın nedeni, omurgadan çözülebilir. Omurga sağlamsa insan da sağlamdır. Omurganın hangi bölgesinde hangi sorun varsa orası muhtemel bazı hastalıklara yol açabilir. Örneğin panik atak sorunu olan insana ilaç veriyorlar, bu doğru bir uygulama değil. Sadece boyun fıtığı
için gelenler oluyor. Fakat boyun fıtığı birçok hastalığın sebebi olabilir. Baş dönmesi, karanlık göz, mide bulantısı, unutkanlık, kulak uğultusu, kalp çarpıntısı, güç kaybı, kol karıncalanması, uyuşma, tükürük bezi ve tat sorunları, konuşma kaybı ve erken menopoz gibi birçok rahatsızlığın sebebi boyun fıtığı olabilir" diye konuştu.
Meryem Yıldırım, boyun bölgesindeki omurga bozukluklarının; el ve kollarda uyuşma ve karıncalanma, parkinson, tansiyon düşüklüğü, astım, horlama, diş sıkma, unutkanlık, güçsüzlük, ağrı, görme bozuklukları, kulak uğultusu, asabiyet, hassasiyet, uykusuzluk, yorgunluk, zihinsel performansta azalma, panik atak gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti. Yıldırım, bel bölgesindeki fıtık ve bozulmaların ise; uzun süre ayakta kalamama, idrar tutamama, prostat, rahim, mesane sorunları, kolesterol,
tansiyon, menüsküs, cinsel hayat ve libido kaybı, kısırlık, bel ağrıları, ayak ve bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlüğe neden olabileceğine dikkat çekti.
Terapi uzmanı Meryem Yıldırım, Bostancı’daki tedavi merkezinde oğlu Denis Chub ve ekibiyle birlikte hizmet veriyor. Tiflis Tıp Fakültesi’nin ardından Başkent Üniversitesi’nde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nü bitiren Denis Chub, annesinin geleneksel ve alternatif tıp tecrübesine modern tıp bilgilerini de katarak omurga ve omurga sisteminden kaynaklanan hastalıklar başta olmak üzere birçok rahatsızlığı tedavi ediyor.
"BEL FITIĞI DİYE GELİP TAŞ DÜŞÜREN VAR"
"Manuel terapi" yönteminin uzun yıllar önce keşfettikleri bir fiziksel terapi olduğunu belirten Denis Chub, "Bu tedavi yöntemi insanları ilaç ve ameliyattan kurtarıyor. Uyguladığımız tedaviyle hastalıkların başlangıç noktasını tespit ediyoruz. Bu sayede insanlar hastalıklarından tamamen kurtulma şansı buluyor. İlaçlar, vücudun genetiğini bozuyor. Buraya bel fıtığı diye gelip taş düşüren ya da boyun ağrısı diye gelip prostat olduğunu öğrenenler var. Biz hastalıkların sebebini bulup tedavi uyguluyoruz"
diye konuştu.
İLK HASTASI ŞENOL GÜNEŞ
Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş’in Türkiye’deki ilk hastası olduğunu anlatan Meryem Yıldırım, "Kendisi eski kaleci olduğu için sürekli düşüp kalkmanın, ani ve keskin hareketler yapmanın sonucunda disk kayması, dejenerasyon, boyun ve bel fıtığı rahatsızlıkları vardı. Ciddi sorunlar yaşıyordu. Birçok ülkeye gidip ameliyatsız tedavi aramış fakat her yerde tek çözümün ameliyat olduğunu söylemişler. Ameliyatı kabul etmeyip terapiye bana geldi. İyi bir tedavi sürecinden sonra sağlığına kavuştu" dedi.
Yıldırım; o dönem Şenol Güneş’in yanı sıra Trabzonspor’dan Ünal Karaman, Hami, Arçil Şota, Ogün, Abdullah gibi futbolcuların da tedavi için kendisine geldiğini söyledi.
YÜRÜMEKTE GÜÇLÜK ÇEKEN KEZMAN, TERAPİ SONRASI SEVİLLA’YA L ATTI
Fenerbahçe’de sakatlıklar yaşayan Mateja Kezman’ın da Avrupa’da en iyi rehabilitasyon merkezlerine gitmesine rağmen iyileşemediğini anlatan Denis Chub ise, uyguladıkları terapinin ardından golcü futbolcunun sakatlıktan kurtulup Sevilla maçında gol attığını kaydetti.
Aslen Ukraynalı olan Meryem Yıldırım, omurganın önemini doktor olan babasından öğrendi. Fizyoterapiye duyduğu ilgi nedeniyle Gürcistan’da nöroloji ve anatomi dersleri alan Yıldırım; Kamçatka, Çin ve Japonya’da masaj teknikleri üzerinde araştırmalar yaptı. Alışveriş için geldiği Türkiye’de yoğun talep sonucu kalan Yıldırım, Türk vatandaşlığına geçip Mari olan ismini Meryem olarak değiştirdi. Sağlık Bakanlığı kurslarına katılarak yeniden sertifika alan 61 yaşındaki Yıldırım; Afgan General Raşit Dostum,
Aydın Menderes, Şenol Güneş, Müjdat Gezen, Nazan Öncel, Cemil İpekçi, Meral Akşener gibi birçok ünlü ismi tedavi etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Başkan Köksal, Afyonkarahisar Belediyesinin borcunu açıkladı: Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, göreve geldikleri andan itibaren belediyede 1 milyar 574 milyon 884 bin 596 TL’lik bir borçla karşılaştıklarını dile getirerek, “Biz bu yüksek borcu halleder ve buradaki bütün vatandaşlarımıza da en güzel şekilde hizmet ederiz. Belediyenin gelirlerini 3-4 kişiye, Suriyelilere değil bütün hemşehrilerimize hizmet için harcayacağım” dedi. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından göreve gelen Başkan Köksal, Afyonkarahisar Belediyesinin borçlarının yaptırdığı pankart ile belediye binasına astırdı. Ardından borçlar ve yapacakları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Köksal, “Seçimler öncesinde şeffaf bir yönetim anlayışı sergileyeceğimizin sözünü vermiştik. Mazbatamızı aldıktan sonra belediyemizin mali durumu ile ilgili bir bağımsız denetçi ile görüşerek mali durum tespiti yapılmasını istedik. Borç tablomuzu belediye binamızın dışına ve içerisine asacağız. Buna göre güncel borç toplamımız 1 milyar 574 milyon 884 bin 596 TL’dir. Sizlerin bizlere olan güveni ve sabrıyla her tülü zorluğu aşacağımızı biliyoruz. Söz verdiğimiz gibi gece ve gündüz demeden, yorulmak bilmeden çalışıp belediyenin borçlarını azaltıp, gelirleriniz arttıracağız” dedi. “Harcadığımız her kuruşun hesabını verecek, şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz” Amaçlarının Afyonkarahisar’ı daha yaşanabilir kılmak olduğunu ifade eden Başkan Köksal açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Afyonkarahisar’ımızı daha güzel kılmak için gerekli yatırımların yapılmasına teşvik edeceğiz. Yemişler içmişler faturaların ödenmesini bize bırakmışlar. Biz bu yüksek borcu halleder ve buradaki bütün vatandaşlarımıza da en güzel şekilde hizmet ederiz. Belediyenin gelirlerini 3-4 kişiye, Suriyelilere değil bütün hemşehrilerimize hizmet için harcayacağım. Harcadığımız her kuruşun hesabını verecek, şeffaf bir yönetim sergileyeceğiz. Her şey daha güzel bir Afyonkarahisar için.”
Çorum 150 yıllık tarihi Redif Kışlası kültür merkezi oldu Osmanlı döneminde ordunun modernize edilmesi çalışmaları kapsamında ülke geneline inşa edilen redif kışlalarından biri de Çorum’un İskilip ilçesinde bulunuyor. Yaklaşık 150 yıllık geçmişe sahip kışlada devam eden restorasyon çalışmaları tamamlandı ve Redif Kışlası kültür merkezi olarak hizmet verecek. Redif Kışlası’nın korunarak yaşatılması amacıyla Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve yerel paydaşların iş birliği ile bugüne kadar önemli çalışmalar yürütüldü. Kalkınma Ajansı’nın 2014 yılındaki desteği ile İskilip Kaymakamlığı bugünkü değeri 1 milyon TL’yi bulan Rölöve ve Restitüsyon Projesi uygulandı. OKA’nın 2016 Yılı Turizmin Geliştirilmesine Yönelik Küçük Ölçekli Alt Yapı Yatırımlarına Mali Destek Programı çerçevesinde uygulanan Redif Kışlası Restorasyon Projesinde ise bugünkü değeriyle 10 milyon TL’yi aşan ajans desteği sağlandı. İş artışı nedeni ile tasfiye edilen Restorasyon Projesinde çalışmalar 2023 yılında tekrar başladı. Çorum İl Özel İdaresi tarafından yürütülen restorasyon sürecinin ardından tarihi yapı, Nisan ayı itibarı ile 265 koltuk kapasiteli konferans salonu, sahne, depo ve kulis odalarıyla Misak-ı Milli İlkokulu ek binası şeklinde hizmet vermeye başladı. İlk gününde öğrencilere sinema gösterimi Redif Kışlasının ilk gününde; İskilip Kaymakamlığı proje ekibi koordinasyonunda, İskilip Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından, Ebussuud Efendi İlkokulu öğrencilerine yönelik sinema gösterimi yapıldı. Kültür merkezine dönüşen binada, İskilip’in kültürünü en iyi şekilde yansıtacak etkinlikler yapılması planlanıyor. İskilip ilçesinde Meydan Mahallesi’nde yer alan, 720 metrekarelik alan üzerine taştan 3 kat inşa edilen Redif Kışlası, Balkan, Birinci Dünya, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında faal olarak kullanıldı. Kışlanın 1945 yılına kadar kullanılmaya devam ettiği biliniyor.
Konya Konya’da Stadyum-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 1. Etabının temeli atıldı Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak 11.2 kilometre uzunluğundaki Stadyum-Şehir Hastanesi Tramvay Hattı 1. Etabının temeli düzenlenen törenle atıldı. Konya’nın raylı sistemi için tarihi bir başlangıç yaptıklarını belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, önümüzdeki 5 yılda Konya’nın mevcut 27 kilometre hattına Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte 105 kilometre hat daha ilave ederek Konya’yı Anadolu’nun raylı sistem ağını en çok kullanan şehri yapmaya söz verdiklerini belirtti. Şehir Hastanesi Köprülü Kavşağı yanında düzenlenen temel atma programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hep birlikte tarihi bir ana şahitlik ettiklerini, verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin ve Konya’nın bir hayalini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. “Konya raylı sistem kullanımında Anadolu’nun ilk şehri” Trafiği çözmenin dünyada bulunmuş tek yolunun toplu ulaşım araçlarını artırmak olduğunu belirten Başkan Altay, “Konya, raylı sistem kullanımında Anadolu’nun ilk şehri. 1980’li yıllarda raylı sistem kullanmayı başarmış ve o günden bugüne kadar 27 kilometre uzunluğunda Selçuk Üniversitesi’nden başlayıp Adliyeye kadar uzanan bir raylı sistem yapmayı başarmış bir şehir. Sonrasında yüksek hızlı trenle birlikte raylı sistemde yeni bir dönemi yaşadık ve bugün o konforu hep birlikte yaşıyoruz” dedi. “Yeni hatla insanların sanayi bölgelerine raylı sistemle ulaşmasını sağlamış olacağız” 31 Mart seçimlerinden önce Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte Konya’nın yeni vizyonunu kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Başkan Altay şöyle devam etti: “Bu 5 yılda mevcut 27 kilometre hattımıza tam 105 kilometre hat ilave ederek Konya’yı Anadolu’nun raylı sistem ağını en çok kullanan şehri yapmak için çaba göstermeye söz vermiştik. Elhamdülillah bugün hep birlikte Adliye-Şehir Hastanesi, Şehir Hastanesi-Stadyum hattının ilk etabının temelini atmış olacağız. Bu etapla birlikte Alaaddin’den Adliye’ye gelen hattımız ilk etapta Şehir Hastanesi’ne ulaşmış ve Şehir Hastanesi’nden de 11.2 kilometre uzaklıkta yeni yaptığımız sanayi sitesine kadar ulaşmış olacak. Bu hattı Büyükşehir olarak biz yapacağız. Yeni Sanayi Sitesi’nden Aksaray yolu, Dr. Sadık Ahmet Caddesi, Halil Ürün Caddesi ve Yeni Stadyuma kadar olan 10 kilometrelik ikinci etap hattı da Cumhurbaşkanımızın onayıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza devrettik. O hat tamamlandığında Alaaddin’den başlayıp Adliye-Şehir Hastanesi-Aslım Caddesi ve Yeni Stadyuma kadar; Konya banliyösünü, mevcut hattımızı ve ileride yapacağımız Barış Caddesi hattımızı dikine kesen yeni bir ulaşım aksı oluşacak. Özellikle Aslım Caddesi’ndeki sanayi alanlarında çok büyük bir yoğunlaşma oldu. Konya’nın tarihi dönüşümlerinden birisi olan Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin bu yılsonu taşınmasıyla birlikte oradaki yoğunluk ciddi manada artmış olacak. Bu yapmış olduğumuz hatla insanların oraya toplu ulaşımla ulaşmasını sağlamış olacağız.” Yeni hattın maliyeti 1.7 milyar tl Temeli atılan hattın Adliye-Şehir Hastanesi kısmını Dünya Bankası’yla, Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi etabını da öz kaynaklarla gerçekleştireceklerini kaydeden Başkan Altay, toplam 1.7 milyar TL yatırımla bu raylı sistem hattını Konya’ya kazandırmış olacaklarını ifade etti. “Konya’nın ilk metrosunu inşa etmek için yoğun çaba içerisindeyiz” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıyla birlikte çalışmalara kesintisiz bir şekilde çalışmaya devam ettiklerini anlatan Başkan Altay, “Özellikle Alaaddin-Konya Teknik Üniversitesi hattıyla birlikte Konya’nın ilk metrosunu inşa etmek için yoğun çaba içerisindeyiz. İnşallah en kısa sürede buna da başlayıp bir sözümüzü daha yerine getirmiş olacağız. Bununla birlikte Fetih Caddesi-Ahmet Özcan Caddesi-Çeçenistan Caddesi’nde Meram-Karatay bağlantısını sağlayacak ve yeni YHT Gar’a kadar uzanan yeni raylı sistemle ilgili çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Alaaddin-Necmettin Erbakan Üniversitesi hattının da proje çalışmalarına başlamakla ilgili bakanlığımız yazıları yazdı, bununla ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Bu süreçte yapımına devam ettiğimiz 17,4 kilometre uzunluğunda KONYARAY Banliyö Hattı’nda da çalışmalar kesintisiz şekilde devam ediyor. İlk etapta Meram Gar’dan başlayan ve Kayacık Lojistik Merkezi’ne kadar ulaşacak hatta artık şehir içi kısmında da çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah 2026 yılında oranın hizmete açılmasıyla ilgili bir çaba içindeyiz” ifadelerini kullandı. “1 yıl içinde 28.1 kilometre hattın inşasına başlayacağız” 16,1 kilometrelik Fırat Caddesi-Beyhekim Hastanesi-Barış Caddesi hattıyla ilgili sürecin de hızla devam ettiğini dile getiren Başkan Altay şu değerlendirmede bulundu: “Böylece 1986 yılında başlayan, bugüne kadar yapılmış olan 27 kilometre raylı sistem hattına sadece Büyükşehir Belediyesi olarak 1 yıl içerisinde 28.1 kilometre hattın inşasına başlamış olacağız. Böylece yüzde yüz bir artış ortaya çıkacak. Ayrıca inşaatı devam eden banliyö hattını da eklediğimizde neredeyse şu an itibariyle Konya’nın mevcut raylı sistemini iki katına çıkarmış oluyoruz. Ulaştırma Bakanlığımızla birlikte yapacağımız 77 kilometreyi de ilave ettiğimizde mevcut hattımıza 4 kat ilave ederek Konya’yı eşsiz bir raylı sisteme kavuşturmuş olacağız.” Büyükşehirler içinde en ucuz toplu ulaşım hizmeti Konya’da Konya Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşların toplu ulaşımda konforunu artırmak üzere çalıştıklarını da aktaran Başkan Altay, 1.3 milyar lira bedelle 180 yeni otobüsü Konya’ya kazandırdıklarını, her yıl 50 yeni otobüs daha alarak otobüs filolarını yenilemeye de devam edeceklerini söyledi. Ayrıca Konya’nın tüm Büyükşehirler içerisinde en ucuz toplu ulaşım hizmeti sunan şehir olarak öne çıktığını, öğrenci biletinin 4, sivil biletin de 8.5 lira olduğunu hatırlatan Başkan Altay, neredeyse muadillerinin 3’te 1’i oranında toplu ulaşım hizmeti sunduklarını kaydetti. “Yeni 5 yıllık hizmet dönemimize böyle hayırlı bir işle başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz” Konya’nın raylı sistemi için tarihi bir başlangıç yaptıklarının altını çizen Başkan Altay, “İnşallah bu önümüzdeki 5 yıl boyunca Konya tarihine geçecek toplamda 105 kilometrelik raylı sistem hatlarını yaparak Konya’mızın mevcut 27 kilometre raylı sistem hattına 4 kat daha ilave ederek Konya’yı Anadolu’nun toplu ulaşımda en önde şehri yapma gayretinin başlangıcını birlikte gerçekleştiriyoruz. Konya’ya verdiği kıymet ve önemden dolayı Cumhurbaşkanımıza, Konya’mızın raylı sisteminin yeni dönemde yeni vizyonla ortaya çıkması adına gösterdiği gayret dolayısıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdülkadir Uraloğlu’na teşekkür ediyorum. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları’na ve Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’ne (AYGM) teşekkür ediyorum. Bu hattın yapımında emeği geçen çalışma arkadaşlarıma kolaylıklar diliyorum. İnşallah bir an önce tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı arzu ediyoruz. Konya’mıza hayırlı olsun. Yeni 5 yıllık hizmet dönemimize böyle hayırlı bir işle başlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” açıklamalarında bulundu. “Bu proje gerçekten çok büyük bir proje” Konya Valisi Vahdettin Özkan ise, Büyükşehir Belediyesi’nin her alanda özveriyle çalıştığını belirterek, “Büyükşehir Belediyemiz, diğer bütün sosyal hizmetlerde, ekonomik hizmetlerde olduğu gibi ulaşım altyapısını da bu devasa projelerle hep insanlarımızın mutluluğa erişmesine koşar adımlarla uğraşmaktadır. Bu faaliyetlerin artarak devamı yönünde temennilerimi ifade etmek istiyorum. İnşallah şehrimiz, mutlu bireylerin yaşadığı, kırsal anlamda oluğu gibi şehir merkezinde de yaşam kalitesini artıran, bu hizmetlerin daha da artarak devam ettiği ve bu yönden de belediyelerimizin hem sizden almış olduğu teveccüh hem de kurumsal kapasitesini geliştirerek bu nitelikli projeleriyle her gün biraz daha bu hizmetleri artırmaktadır. Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere, çalışma ekibine, katkı sunan ilgili bakanlıklarımıza teşekkür ederiz. Bu proje gerçekten çok büyük bir proje. Şehrimize ve insanlarımıza çok önemli hizmetler sunan bir proje. Hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından 11.2 kilometre uzunluğundaki Stadyum-Şehir Hastanesi Raylı Sistem Hattı’nın 1. Etabı olan Şehir Hastanesi-Yeni Sanayi Sitesi Tramvay Hattı’nın temeli dualarla atıldı.