KÜLTÜR SANAT - 11 Ekim 2021 Pazartesi 13:52

Ünlü şef Ömür Akkor Anadolu’nun binlerce yıllık lezzetlerini Üsküdar’a taşıdı

A
A
A
Ünlü şef Ömür Akkor Anadolu’nun binlerce yıllık lezzetlerini Üsküdar’a taşıdı

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Anadolu’nun en eski lezzetlerinin izinden giden Şef, Yazar Ömür Akkor’un öncülüğünde “Anadolu’nun Binlerce Yılı” canlı yemek sergisi düzenlendi.

Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Anadolu’nun en eski lezzetlerinin izinden giden Şef, Yazar Ömür Akkor’un öncülüğünde “Anadolu’nun Binlerce Yılı” canlı yemek sergisi düzenlendi.


Üsküdar Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı binlerce yılı aşkın Anadolu’da kullanılan mutfak aletleri ve Anadolu’nun enfes lezzetlerini aynı anda sunan sergi açılışı, düzenlenen basın kahvaltısı ile başladı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in katılımıyla gerçekleşen kahvaltının ardından, Şef Yazar Ömür Akkor’un anlatımıyla Anadolu tarihinin lezzet kültürünün tüm unsurlarını barındıran canlı yemek sergisi düzenlendi. Akkor, sergi sırasında katılımcıları, Anadolu’nun en eski mutfaklarına uzanan zaman yolculuğuna çıkarttı.



“Üsküdar’da çok özel bir sergi”


Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Evet bugün Üsküdar’da güzel sergilerimizden bir tanesine daha ev sahipliği yapıyoruz. Üsküdar’da çok özel bir sergi, Şef Ömür Akkor’un Anadolu’nun binlerce yıllık lezzetinin hikayesi, iki gün boyunca vatandaşlarımızı sunumunu hazırladık. Burada önemli bir konu bizim özellikle gastronomi yemek kültürümüzün mutfakta göründüğü gibi olmadığını, bu işin çok çok kadim bir tarihinin olduğu, binlerce yıllık geçmişinin olduğunu Ömür bey, en güzel şekilde canlı canlı anlatıyor. Çünkü bizim topraklarımız, Anadolu özellikle binlerce yıl var ve binlerce yıllık yemek kültürümüzün geldiği aşamalar var. İlk yıllardan on bin yıl, yirmi bin yıl önce Anadolu’da insanların beslenmesi, topraktan hani yemeklerini taştan nasıl çıkardık burada canlı anlatımı var. Çok zengin bir yemek kültürümüz var.” dedi.



“Anadolu çok zengin bir kültür”


Ünlü Şef Ömür Akkor ise ” Heyecanlıyız bir kere Üsküdar’da olmak her zaman heyecan verici. Tarihi bir mekandayız. Selimiye Hamamı’ndayız. Selimiye Camii ve Selimiye hamamı çok güzel bir kompleks. Buranın içinde olmak yemekleri anlatmak da ayrı bir heyecan. Tabii yemek benim için her zaman heyecan verici ama bu masada 50 bin yıla yakın bir geçmişten bahsediyoruz. Yani dünyada bu elli bin yıllık benim yemek geçmişim var diyecek bir topluluk da bulamazsınız. Siz bunu Amerika’da rastlamazsınız. Afrika’da ya da Rusya’da, Avrupa’da rastlamazsınız. Anadolu çok zengin bir kültür” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.